Komentarz do artykułu Półmaraton Gdańsk - biegowe święto w Trójmieście!

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powiem tak - widzimy się w Gdańsku :) Półmaraton na ulicach, po których lata się codziennie? Coś ekstra! Oby tylko organizacja była z najwyższej półki. Zapowiada się fajna impreza.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Czy organizatorzy są prywatni czy "państwowi" ewentualnie samorządowi? Miasto to rozumiem, ale AZS i Labosport? Pytam się z ciekawości, miałem ostatnio ciekawą rozmowę z Panem Berdychowskim z FestiwaluBiegowego i chyba coś w tym jest, że on mówi, że te imprezy gdzie jest "państwowy" organizator w pewnym momencie trafiają na pułap którego nie da się przeskoczyć.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Czy organizatorzy są prywatni czy "państwowi" ewentualnie samorządowi? Miasto to rozumiem, ale AZS i Labosport? Pytam się z ciekawości, miałem ostatnio ciekawą rozmowę z Panem Berdychowskim z FestiwaluBiegowego i chyba coś w tym jest, że on mówi, że te imprezy gdzie jest "państwowy" organizator w pewnym momencie trafiają na pułap którego nie da się przeskoczyć.
no np. w Poznaniu jest Państwowy i co z tego wynika? wszystko zależy od ludzi - i tu i tu mogą być super albo też nie :)
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

Już tej jesieni wystartuje pierwsza edycja Półmaraton Gdańsk. Jest to świetnie zapowiadająca się impreza
Pierwszy półmaraton we Wrocławiu też się świetnie zapowiadał :bum:
Swoją drogą to ciekawe że już są dwie fotki w czerwcu a pierwsza edycja dopiero w październiku ;)
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się jaka jest definicja tzw. "dużej imprezy" biegowej o której mówi jeden z rozmówców w artykule.

Od 20 lat w Trójmieście (w połowie sierpnia) odbywa się Maraton Solidarności. Przelot główną arterią Gdyni, Sopotu i Gdańska - aktualnie z metą w centrum gdańskiej starówki.
Impreza spora, ale jednak z brakami organizacyjnymi. Niestety nie ma sponsora na poważnie związanego z branżą sportową. Nagrody przyciągają raczej mniej znaną elitę.
Frekwencja w ubiegłym roku wynosiła o ile dobrze pamiętam jakieś 800 osób.

Chyba w Wyborczej przeczytałem, że Gdańsk jest liderem w Polsce jeśli chodzi o uczestnictwo amatorów w biegach masowych. Faktycznie na ulicach widać sporo osób biegających. Nie widać jednak korelacji z tym co napisałem wcześniej.

Nie wiem na czym polega tajemnica sukcesu imprez w Warszawie, Poznaniu, Krakowie, czy Łodzi. Fakty są takie, że przyciągają większą liczbę amatorów.
Na półmaraton w Gdańsku z oczywistych względów skusi się pewnie więcej osób niż na maraton, ale czy nie podzieli on losu Maratonu Solidarności, który utknął w martwym punkcie frekwencyjnym?

No i pytanie w jakiej cenie będą pakiety startowe. Widziałem, że Sopot szykuje swoją imprezę na 10km i w celu aktywizacji Sopocian pakiet dla autochtonów jest połowę tańszy. Może to i dobre rozwiązanie.

Niemniej bardzo się cieszę z nowego pomysłu na półmaraton. Lubię biegać u siebie.
Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem duży wpływ na frekwencje w maratonie solidarności ma też pogoda bo jednak większość amatorów biegania woli startować w maratonie wiosna lub jesienią niż w sierpniowe upały.
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 74#p758274][b]Blog[/b][/url][b]/[/b][url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 0&start=60][b]Komentarze[/b][/url]
[color=#0000FF][b]10km - 35'14''
15km - 54'14''
83km - 9:14'00''[/b][/color]
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Otóż to - organizacja i promocja imprezy (a ta też jest wyjątkowo słaba jeżeli chodzi o Maraton Solidarności) to nie wszystko. Dużo rolę odgrywa termin imprezy. To tak jakby zorganizować maraton na przełomie grudnia i stycznia i zastanawiać się czemu nie startuje w nim 10 000 biegaczy. To, że Trójmiasto ma potencjał pokazuje chociażby frekwencja podczas GP Gdyni. Ale maraton w sierpniu? Słaba opcja. Dlatego myślę, że ten półmaraton w październiku ma sporą szansę na sukces w kwestii ilości biegaczy na starcie.
deepblue
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja jestem maga uradowany. Szukałem połówki w tym terminie, a teraz nie będę się musiał ruszać poza 3miasto :-)
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:Otóż to - organizacja i promocja imprezy (a ta też jest wyjątkowo słaba jeżeli chodzi o Maraton Solidarności) to nie wszystko. Dużo rolę odgrywa termin imprezy. To tak jakby zorganizować maraton na przełomie grudnia i stycznia i zastanawiać się czemu nie startuje w nim 10 000 biegaczy. To, że Trójmiasto ma potencjał pokazuje chociażby frekwencja podczas GP Gdyni. Ale maraton w sierpniu? Słaba opcja. Dlatego myślę, że ten półmaraton w październiku ma sporą szansę na sukces w kwestii ilości biegaczy na starcie.
Zgadzam się, że ma spore szanse na sukces co do ilości biegaczy. Szczególnie, że to jedyny taki dystans w mieście.
Do tej pory, aby przebiec półmaraton trzeba było jechać do Pucka, Bytowa i dalej.
Frekwencja w GP Gdyni, dodam jeszcze Bieg Westerplatte pokazuje potencjał. Choć jest spora różnica między 10 a 21km.

Maraton w sierpniu? No jest. Popularnością się nie cieszy wielką, ale swoich biegaczy-fanów ma. Nie każdy chce biec w dużych jesiennych biegach.

Szkoda, że jak wyjechałem z 3city to mi organizują połówkę - tak sobie żartuję :)
Życzę powodzenia organizatorom.
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
MPOMJ
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 57 min 51 sec

Nieprzeczytany post

czekałam na półmaraton w 3 city...
co do organizacji...sie okaże... bo to pierwszy raz
do zobaczenia! :-D
Biegam zawsze i wszędzie :-)
10 km - 57min 51sec
HM - 2h 15min
Teraz maraton? ...będzie próba 17 maja ;-)
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to zapewnienie super szybkiej trasy, jest zdecydowanie na wyrost :-p Pokrywa się częściowo z trasą Maratonu Solidarności (nowej trasy), a tu były sygnały, że wcale te odcinki nie są łatwe. Dużow wzniesień na estakady, odsłonione długie proste (wiatr). Osobiście poczekałbym z oceną szybkości trasy, przynajmniej do pierwszej edycji.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Znam te rejony i według mnie trasa łatwa. Podbiegów tyle co nic. Ale faktycznie wiatr może być problemem.
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Znam te rejony i według mnie trasa łatwa. Podbiegów tyle co nic. Ale faktycznie wiatr może być problemem.
Patrzyłem na mapę - swoją drogą niezbyt dokładna.
I widzę minimum 3 podbiegi. Zatem podbiegi będą. Jednocześnie są dość lekkie.
Na pewno żaden nie będzie osławioną swego czasu Agrykolą ;)
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Być może wyraziłem się nieprecyzyjnie.
Podbiegi są, ale bardzo delikatne i niemęczące. Nie powinny mieć istotnego wpływu na wynik.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ