Bieg na 1 KM

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

toxic pisze:Rolli, powiedz mi co wg. Ciebie w planach Danielsa na MD jest zepsute. Bo kiedyś napisałeś, że wg. Ciebie jego plany na MD i krótkie LD są tragedią. Pomijając te jego procenty wybiegań. Najbardziej interesują mnie akcenty. Nie wiem czy dobrze myślę ale na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że np. w III fazie jest za mało temp startowych. Chyba w treningach na 1500m jest tylko jeden akcent w tempie 1500m, potem są interwały w tempie trochę szybszym od 5k i potem ostatni akcent to te jego tempo progowe z paroma przebieżkami po 200m. Jak dla mnie w ostatniej III fazie lepsze korzyści byłyby z wyrzucenia załóżmy temp progowych i zastąpieniu ich tempem wyścigu. Po co tyle ładować tlenu w tej fazie. Ale nie wiem czy dobrze myślę bo nie mam takiego doświadczenia żeby móc zweryfikować różne szkoły.
@toxic, niestety nie mam za dużo czasu, żeby przelecieć przez JD plany tak dokładnie, żeby ci odpowiedzieć sensownie na twoje pytanie. Tu leżą u mnie już 3 książki i czekają na czytelnika.

Trochę z pamięci:
- brak treningu sprinterskiego
- za mało treningu wytrzymałości szybkościowej, najważniejszego treningu na MD
- brak progresji w tempie i przede wszystkim w przerwach
- brak biegów z tempem zmiennym wokół tempa startowego
- za mało krótkich biegów progowych w Fazie II

Mi się wydaje ze te treningi są po prostu skopiowane LD z trochę mniejszym kilometrażem i trochę szybsze.
PKO
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Też odniosłem takie wrażenie że plany MD to jest kopia planów LD z minimalną modyfikacją.
Do jednego mam tylko uwagę "brak progresji w tempie i w przerwach". Nie wiem co przez to rozumiesz ale jednak Daniels zakłada jakiś tam progres w tempie, najszybciej co 3 tygodnie należy podkręcić tempo a co do przerw to pisze o jakichś tam widełkach, załóżmy dla rytmów to jest od 2 - 5x dłużej niż czas trwania rytmu. Coś tam wspomina o manewrowaniu tym czasem. Ale nie wiem co Ty rozumiesz poprzez progres tempa i czasu przerw a więc nie mam jak się odnieść.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

toxic pisze:Też odniosłem takie wrażenie że plany MD to jest kopia planów LD z minimalną modyfikacją.
Do jednego mam tylko uwagę "brak progresji w tempie i w przerwach". Nie wiem co przez to rozumiesz ale jednak Daniels zakłada jakiś tam progres w tempie, najszybciej co 3 tygodnie należy podkręcić tempo a co do przerw to pisze o jakichś tam widełkach, załóżmy dla rytmów to jest od 2 - 5x dłużej niż czas trwania rytmu. Coś tam wspomina o manewrowaniu tym czasem. Ale nie wiem co Ty rozumiesz poprzez progres tempa i czasu przerw a więc nie mam jak się odnieść.
Progres w tempie oznacza, ze powinno się biegać wszystko coraz szybciej lub dłuższe a przerwy powinny być coraz krótsze. Musiał bym zobaczyć, co JD napisał. Przerwy nawet do 30". Nie wiem co rozumiesz z "widełkami", bo nie czytałem polskiego tłumaczenia. Ale jak biegniesz powiedzmy 6x600 w 1500T z 4'P powinieneś po 2 tygodniach to tempo utrzymać na 2'P

Tez takie principia zbliżania się do tempa startowego z obu stron, tz. długie powtórzenia np 3x1200 w 90->95% szybkości i krótkie, np. 6x400m w -100->110% jako progres tempa.
karol54
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Panowie jak bylem na kursie KPP ratownik medyczny powiedzial zeby przed startem ok 20 min wypic ok 2 ampulki glukozy, podobno da kopa w czasie biegu. Co o tym myslicie?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

karol54 pisze:Panowie jak bylem na kursie KPP ratownik medyczny powiedzial zeby przed startem ok 20 min wypic ok 2 ampulki glukozy, podobno da kopa w czasie biegu. Co o tym myslicie?
Wypij... ale nie myśl, ze to zastąpi porządnego przygotowania.
karol54
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wiem, aczkolwiek mysle tez o ziolkach typu "zestaw wentylacyjny" ciezko to dostac, wie ktos gdzie mozna to zakupic? Ewentualnie pojedynczo nie w tabl.
Tarnovia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:25

Nieprzeczytany post

a o treningu czasem tez myslisz ? :)
5k:20:30
10k:43:25
21k-1:35:20
karol54
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mysle:) bez tego nie da rady przebiec a ziola nam w tym nie pomogą, ostatnio bola mnie piszczele i mam troche przerw..
karol54
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam Panowie, jak zaczac przygotowania do poznej wiosny/lata? Od ok pol roku biegam 2 / 3 razy w tyg.
Wiek 27
1000m 3:50 ,3:55
400m 1:30

taki plan stosowalem przed 3 tyg , pozniej dopadla mnie kontuzja:
interwaly:
400 x8 (2 min przerwy)
800 x6 (2 min przerwy)
1000 x5 (3 min przerwy)
pn, pt interwaly -zaczynalem od 400-tek
w srody wybiegania ok 50 min
przy ok 800m odczuwalem tak jakby delikatny brak sil w nogach
chcialbym zejsc do ok 3:0,5 3:10, dodam jeszcze ,ze chcialbym polepszyc wynik na 50 m
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Karol poczytaj trochę od początku. Tam jest dużo wyjaśnione. Jak mam tobie pomoc (twoje PM) jak ty nie masz ochoty trochę na taki temat poczytać albo nawet lepiej twój trening opisać.

Trochę szacunku dla naszego czasu tez by się przydało.
karol54
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Karol poczytaj trochę od początku. Tam jest dużo wyjaśnione. Jak mam tobie pomoc (twoje PM) jak ty nie masz ochoty trochę na taki temat poczytać albo nawet lepiej twój trening opisać.

Trochę szacunku dla naszego czasu tez by się przydało.
Roli wlasnie czytalem od poczatku do pewnego momentu i zauwazylem ,ze nie mozna sie kierowac tymi samymi planami. Opisalem swoj trening jaki wykonywalem wczesniej. Nie podszedlem do tego "lajcikowo", a wiec prosze jeszcze raz ;)
karol54
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Teraz bardziej mi chodzi o ta porę jesień zimą. Myślę żeby robić wybieganie->biegi szybkie. A po zimie szybkość. Ile razy w tyg, ile interwalow do tego dodać. Nie wiem za bardzo jak to wszystko razem połączyć. Bardzo mi zależy abym do lata osiagnal swój zamierzony cel. Jestem sumienna osoba.
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

karol54 pisze:Witam Panowie, jak zaczac przygotowania do poznej wiosny/lata? Od ok pol roku biegam 2 / 3 razy w tyg.
Wiek 27
1000m 3:50 ,3:55
400m 1:30

taki plan stosowalem przed 3 tyg , pozniej dopadla mnie kontuzja:
interwaly:
400 x8 (2 min przerwy)
800 x6 (2 min przerwy)
1000 x5 (3 min przerwy)
pn, pt interwaly -zaczynalem od 400-tek
w srody wybiegania ok 50 min
przy ok 800m odczuwalem tak jakby delikatny brak sil w nogach
chcialbym zejsc do ok 3:0,5 3:10, dodam jeszcze ,ze chcialbym polepszyc wynik na 50 m

3:50 -> 3:05 na 1000m, moim zdaniem powinieneś zarzucić na jakiś dłuższy czas interwały, a skupić się na podniesieniu swojej wytrzymałości ogólnej, sprawności i siły. Interwały dwa razy w tygodniu przy bieganiu 3 razy w tygodniu, to dość sporo. Skupił bym się na Twoim miejscu na drugich zakresach, sile biegowej i rytmach, a do interwałów wrócił za dwa, trzy miesiące, ale nie w takiej ilości, raz w tygodniu wystarczy.
karol54
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

barcel jakiś pomysł jakie długe odcinki biegać? Na koniec rytmy ile ,jak. Rozumiem że siła biegowa podbiegi. Fajnie byłoby jakbyś szczególowo opisał jak to połączyć. Pon śr pt ?
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

karol54 pisze:barcel jakiś pomysł jakie długe odcinki biegać? Na koniec rytmy ile ,jak. Rozumiem że siła biegowa podbiegi. Fajnie byłoby jakbyś szczególowo opisał jak to połączyć. Pon śr pt ?

do sprecyzowania takiego zarysu potrzebne są informacje na temat Twojego biegania. Z drobniejszych uwag, to mogę podać, że:

- rytmy wg mnie od 6-10 razy np. 80 -120 m,
- siła biegowa, jak dla początkującej osoby podbiegi będą wystarczającym bodźcem (60-150 m - podobnie jak rytmy 6-10 razy),
- biegi ciągłe, na podstawie skąpej wiedzy na temat Twojego biegania, zacząłbym biegów o długości 3-4km. Prędkość takiego biegu musisz sobie wyznaczyć w zależności od Twojego poziomu

Przy trzech treningach w tygodniu, wiele kombinacji nie ma. Zalecałbym dodać jeszcze jeden dzień. Wówczas zaproponowałbym:

pon - 50-60 min spokojny bieg + rytmy
środa - 30-40 min spokojnego biegu + sprawność ogólna
piatek - 30min trucht + siła biegowa+rytmy+10min trucht
sobota - 15-20min trucht + bieg ciągły w tzw drugim zakresie (może być kross) + 10min trucht
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ