5km poniżej 20 min - plan treningowy i porady
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam 15 lat, biegam od jakiegoś roku, głównie pod 5 km. Moje średnie czasy na tym dystansie to 23 min. Chciałbym zejść poniżej 20 min. Proszę o stworzenie jakiegoś planu treningowego. Chciałbym zastosować treningi interwałowe, sprinty pod górkę i podbieg. Proszę o pomoc
- AdamZaw
- Wyga
Jestem w Twoim wieku, jeszcze miesiąc temu na treningach (jak dla mnie szybszych) miałem 23-24min. Wtedy właśnie zaczynałem biegać wg. planu na zbicie 20min. Wczoraj byłem na zawodach i jest już 21:14:19.
Link do planu: http://connect.garmin.com/modern/explore/training-plan
Jak nie masz konta to się zarejestruj i jest.
Link do planu: http://connect.garmin.com/modern/explore/training-plan
Jak nie masz konta to się zarejestruj i jest.

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 00:39:17
- Życiówka w maratonie: 03:23:10
Po pierwsze moim zdaniem nie porównuj czasów z treningów z tym co możesz osiągnąć na zawodach. Na zawodach z reguł czasy są lepsze bo:
a) masz trasę wytyczoną i nie przejmujesz się samochodami, pieszymi itd. (jeżeli trenujesz na ulicach)
b) dochodzi adrenalina
c) z reguły podporządkowujesz temu biegowi (w zawodach) sporo aspektów swojego dnia (odpowiednie odżywianie o odpowiednich porach względem startu, wysypiasz się itd)
Z doświadczenia - czas gorszy w zawodach zdarza się gdy są bardzo niesprzyjające warunki pogodowe (bieg pod mocny wiatr) lub jest to bieg masowy z okrążeniami (gdzie dublujesz po 3 razy te same osoby).
Co do treningów to poprzeglądaj strony o bieganiu. Ja trenuję 4-5 dni w tygodniu (w trakcie cyklu przygotowań). I są to treningi: 2x interwały (ewentualnie 1 interwały zamieniam na 1 dłuższy bieg w mocnym tempie), 1x podbiegi , 1x długie wybieganie, 1x rozbieganie.
Ale musisz znaleźć coś dla siebie i sprawdzić jak Twój organizm reaguje na dany trening. Nikt tak z marszu nie ułoży Ci treningu...
a) masz trasę wytyczoną i nie przejmujesz się samochodami, pieszymi itd. (jeżeli trenujesz na ulicach)
b) dochodzi adrenalina
c) z reguły podporządkowujesz temu biegowi (w zawodach) sporo aspektów swojego dnia (odpowiednie odżywianie o odpowiednich porach względem startu, wysypiasz się itd)
Z doświadczenia - czas gorszy w zawodach zdarza się gdy są bardzo niesprzyjające warunki pogodowe (bieg pod mocny wiatr) lub jest to bieg masowy z okrążeniami (gdzie dublujesz po 3 razy te same osoby).
Co do treningów to poprzeglądaj strony o bieganiu. Ja trenuję 4-5 dni w tygodniu (w trakcie cyklu przygotowań). I są to treningi: 2x interwały (ewentualnie 1 interwały zamieniam na 1 dłuższy bieg w mocnym tempie), 1x podbiegi , 1x długie wybieganie, 1x rozbieganie.
Ale musisz znaleźć coś dla siebie i sprawdzić jak Twój organizm reaguje na dany trening. Nikt tak z marszu nie ułoży Ci treningu...
- AdamZaw
- Wyga
Wiem.Damiano#21 pisze:Po pierwsze moim zdaniem nie porównuj czasów z treningów z tym co możesz osiągnąć na zawodach.

Po prostu wtedy na treningu nie czułem że mogę więcej, szybciej. Teraz po biegu wiem że mogę zejść dużo niżej bez podbiegów i w mniejszym słońcu.