Skrzypienie na górze stopy + ból

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
loristax
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Mam do was takie dziwne pytanie. Jestem aktywna fizycznie, biegam i jeżdżę na rowerze, ale przytrafiła mi się (chyba?) dziwna kontuzja i nie do końca wiem co z tym zrobić.
Biegam raczej ze śródstopia i po ostatnim treningu odczuwałam lekki ból w prawej stopie. Nic szczególnego, więc nie zwróciłam na to uwagi. Ból jednak nasilił się wieczorem i następnego dnia chodzenie po domu sprawiało mi już trudność. Stopa nie była spuchnięta, nie było żadnego urazu (nic mi na nią nie spadło, nie uderzyłam się, nie przewróciłam), żadnych siniaków ani innych niepokojących objawów. Ból dotyczył góry stopy tylko przy chodzeniu - przy dotyku nic nie boli. Mogę zginać palce, ale czuję wtedy ból (głównie przy zginaniu największego palca). W dodatku w środku czuję jakby... skrzypienie :/ Czuć to gdy chodzę, gdy ruszam palcami u stopy, jak i gdy się dotknie ją. Smarowałam maściami przeciwzapalnymi, wzięłam tabletkę przeciwbólową i od wczoraj przykładam żelowy okład (zimny). Ból nie jest jakiś szczególny, czuć go tylko przy chodzeniu i ruszaniu (gdy noga jest w spoczynku wtedy nie). Ale to dziwne skrzypienie nie przechodzi.
Robię przerwę od treningów, to wiadome. Jednak nie mam pojęcia co mi się mogło stać i co tak skrzypi. Ktoś miał podobne objawy? Co to może być?
Pozdrawiam
Ania
PKO
majak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hej
Tak się dziwnie składa, że chyba mamy to samo. Mam prawie identyczne objawy z tym, że u mnie skrzypi tylko jak schodzę ze schodów.Ból jest ale do ogarnięcia...
Też ani, źle nie stanąłem ani nie wykrzywiłem stopy-też po biegu na drugi dzień zaczęło bolec.Z tego co się już zorientowałem(wyczytałem) to jest to Achilles :echech: Dobrze, że stosujesz żele schładzające i leki przeciw zapalne. Przydałoby się jeszcze usztywnić stopę.
Ja jutro mam lekarza, myśle, że Ty też powinnaś się wybrać.
Nie wiem czy coś pomogłem...
Może ktoś inny nam jeszcze coś doradzi.
Zdrówka życzę :usmiech:
loristax
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

majak pisze:Hej
Tak się dziwnie składa, że chyba mamy to samo. Mam prawie identyczne objawy z tym, że u mnie skrzypi tylko jak schodzę ze schodów.Ból jest ale do ogarnięcia...
Też ani, źle nie stanąłem ani nie wykrzywiłem stopy-też po biegu na drugi dzień zaczęło bolec.Z tego co się już zorientowałem(wyczytałem) to jest to Achilles :echech: Dobrze, że stosujesz żele schładzające i leki przeciw zapalne. Przydałoby się jeszcze usztywnić stopę.
Ja jutro mam lekarza, myśle, że Ty też powinnaś się wybrać.
Nie wiem czy coś pomogłem...
Może ktoś inny nam jeszcze coś doradzi.
Zdrówka życzę :usmiech:
Hej chyba podczytałam jakiś Twój post :) Bo już taki temat gdzieś widziałam, ale bez rozwiązania, dlatego napisałam swój.
Jeśli chodzi o achillesa - wydaje mi się, że to nie to. Sprawdziłam budowę nogi i według schematu achilles kończy się w okolicy pięty - mogłoby ewentualnie boleć pod spodem, a mnie boli centralnie na górze, tak jakby w miejscu gdzie jest język buta (ale nie sznurowałam za ciasno, ani nic z tych rzeczy).
I to skrzypienie - no masakra :D Spanikowałam w pierwszej chwili, że sobie coś połamałam, bo w dotyku to jest okropne. Jakby mi się kości pogruchotały, albo gorzej :niewiem:
Jeśli mogę prosić to daj znać, co tam się dowiesz od lekarza :)
Pozdrawiam i również życzę zdrowia!
majak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

loristax pisze: mnie boli centralnie na górze, tak jakby w miejscu gdzie jest język buta
No fakt, nie ma tam Achillesa :bum:
Podpowiedziałem o Achillesie bo masz naprawdę identyczne objawy co ja, no moż emi jeszcze przeskakuje kostka.
loristax pisze:Jeśli mogę prosić to daj znać, co tam się dowiesz od lekarza
Naturalnie
majak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hej :usmiech:
Dostałem skierowanie na USG ścięgna Achillesa i usztywnili mi nogę. Stosuję leki i maści przeciwzapalne.
Myślę, że powinnaś pójść do lekarza. Teraz i tak nie biegasz a wizyta na pewno nie zaszkodzi.
A jeśli u Ciebie dzieje się to w stawie to warto kupić w aptece leki na stawy zawierające kolagen. Jeśli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.Traumon, też nie zaszkodzi.
Pozdrawiam i zdrówka życzę.
Daj znać jeśli będziesz już wiedziała co Ci jest.
loristax
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

majak pisze:Hej :usmiech:
Dostałem skierowanie na USG ścięgna Achillesa i usztywnili mi nogę. Stosuję leki i maści przeciwzapalne.
Myślę, że powinnaś pójść do lekarza. Teraz i tak nie biegasz a wizyta na pewno nie zaszkodzi.
A jeśli u Ciebie dzieje się to w stawie to warto kupić w aptece leki na stawy zawierające kolagen. Jeśli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.Traumon, też nie zaszkodzi.
Pozdrawiam i zdrówka życzę.
Daj znać jeśli będziesz już wiedziała co Ci jest.
Dzięki za odpowiedź - czekałam na nią :D
Usztywnienie już sobie sama zrobiłam bandażem elastycznym i też mam maści przeciwzapalne + tabsy (przeciwbólowo przeciwzapalne). Próbowałam się umówić ,,na teraz" ale oczywiście w polsce to prawie niemożliwe, w dodatku w tym tygodniu jestem taka zabiegana (bez biegania :D), że mam wizytę dopiero na poniedziałek. Ale mam nadzieję, że jakoś przetrwam do tego czasu :D
U mnie to na górze stopy i nie jestem pewna, czy to się kwalifikuje jako staw, ale wezmę to pod uwagę!
Dziękuję jeszcze raz i odezwę się po diagnozie :)
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ