matee - komentarz
Moderator: infernal
-
- Dyskutant
Zapraszam do komentowania.
- Dawidavila
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:14
- Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19
Robisz strasznie krótkie przerwy pomiędzy odcinkami. Biegać 5x2km na przerwie 2 minutowej lepiej wydłuż przerwę i przyśpiesz na odcinkach.
-
- Dyskutant
Wreszcie jakiś odzew
Więc jakie sugerujesz przerwy i tempo odcinków?
Ja jeszcze sugeruje się Danielsem, choć wprowadzam drobne modyfikacje.. wd Danielsa moje tempo wychodzi 3:46-3:50, a co do przerw zaleca on 1min przerw na każde 5min biegu, więc przerwy na odcinkach 2km wychodziły ok. Natomiast za krótkie robiłem po odcinkach 5km i 4km.
Więc jakie sugerujesz przerwy i tempo odcinków?
Ja jeszcze sugeruje się Danielsem, choć wprowadzam drobne modyfikacje.. wd Danielsa moje tempo wychodzi 3:46-3:50, a co do przerw zaleca on 1min przerw na każde 5min biegu, więc przerwy na odcinkach 2km wychodziły ok. Natomiast za krótkie robiłem po odcinkach 5km i 4km.
- Dawidavila
- Zaprawiony W Bojach
Ja przerwy zawsze stosuje takie:
3min gdy biegam tysiaki.
5min gdy biegam dwojki.
a jezeli chodzi o dwojki to powinnienes je biegac tempie biegu na 10km czyli w twoim przypadku po 7:18.
3min gdy biegam tysiaki.
5min gdy biegam dwojki.
a jezeli chodzi o dwojki to powinnienes je biegac tempie biegu na 10km czyli w twoim przypadku po 7:18.
- kamil9998
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:26
- Życiówka w maratonie: brak
Tylko Ty mówisz o zupełnie innym treningu. Trening P według Danielsa to takie trochę szybsze WB2 w polskiej szkole, dlatego przerwy są krótkie bo to nie są biegi interwałowe. 1km i 2km o których piszesz kolega będzie biegał w następnej fazie i będą to dużo szybsze odcinki na dłuższych przerwach, pewnie w okolicach 3:30/km i niżej.
-
- Dyskutant
To co napisałeś daje zupełnie inne efekty do tego czego oczekuje od danej jednostki treningowej.
Podczas mojej jednostki treningowej oczekuje podniesienia progu mleczanowego, a najlepszym do tego środkiem jest bieg w tempie progowym (jest to tempo jakie jesteśmy w stanie wytrzymać 1h), przerwy nie powinny być zbyt długie, ponieważ wtedy spada stężenie kwasu mlekowego we krwi i trening traci sens.
Tysiaki będę w podobny sposób biegał ale w dalszym etapie przygotowań.
Co do treningu w tempie biegu na 10km, to Daniels uważa to tempo za "śmieciowe" podczas przygotowań. Mimo to ja mam zamiar taki jeden trening wykonać aby poczuć tempo startowe, ale to także w późniejszym etapie.
To są dwie różne szkoły biegania, jedna jak i druga ma wady i zalety, a my musimy je dostosować do siebie
Podczas mojej jednostki treningowej oczekuje podniesienia progu mleczanowego, a najlepszym do tego środkiem jest bieg w tempie progowym (jest to tempo jakie jesteśmy w stanie wytrzymać 1h), przerwy nie powinny być zbyt długie, ponieważ wtedy spada stężenie kwasu mlekowego we krwi i trening traci sens.
Tysiaki będę w podobny sposób biegał ale w dalszym etapie przygotowań.
Co do treningu w tempie biegu na 10km, to Daniels uważa to tempo za "śmieciowe" podczas przygotowań. Mimo to ja mam zamiar taki jeden trening wykonać aby poczuć tempo startowe, ale to także w późniejszym etapie.
To są dwie różne szkoły biegania, jedna jak i druga ma wady i zalety, a my musimy je dostosować do siebie
- Dawidavila
- Zaprawiony W Bojach
Musze poczytac tego Danielsa. Narazie czytam gallowaya i jakis dziwny ten jego trening moim zdaniem za duzo wolnego tam i odpoczynku. No i te przerwy na marsz. Ja jednak wole Polska szkole mojego trenera Staroswiecki jestem :p