Poznań

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No wreszcie jakiś normalny bez skrzeli.
-----------------

Na sobotę proponuję 800m. Tymczasem uzupełniłem wyniki z poprzedniej soboty.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
aduch
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 34:46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jutro mam dzień bez startów więc postaram się stawić na tą barbarzyńską godzinę i poprawić wynik z poprzedniego biegu więc ostrzyć kolce Panowie i Panie.
Obrazek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chętnie dowiedziałbym się kto tak ładnie i skrupulatnie wrzuca wyniki z testów do kalendarza i tym samym wysysa mi punkty, które zbieram na mój ulubiony bidon. Wolałbym ssanie zastąpić bardziej eleganckim określeniem delegowania obowiązków na konkretną osobę.
---------------
Wstawiłem wyniki z testu na 800m. Poniżej dzisiejszych wpisów umieściłem wyniki ze wszystkich dotychczasowych testów na tym dystansie w kolejności od najszybszego do najładniejszego. Tym, którzy nie łapią się do żadnej czołówki przypominam, że są wszechstronni jak wieloboiści, czyli szybcy i piękni.
---------------
Za tydzień test na 1500m.
---------------

edit:
Wspominam już od jakiegoś czasu o pewnej książce dotyczącej gibkości i innego podejścia do rozciągania, które zostało nazwane rozciąganiem odprężonym. Myślę, że warto przyjrzeć się proponowanym tam metodom i spróbować z nich skorzystać, żeby wyrobić sobie zdanie na ten temat.
Książka nosi tytuł "Rozciąganie odprężone" i została napisana przez Rosjanina Pavla Tsatsulina.
W sieci jest też dostępna darmowa wersja tej pozycji, co jest jednak nieelegancką opcją. Nawet w okresie torsji w trakcie spożywania jabłek do porzygu, w imię racji stanu sadów polskich.
Awatar użytkownika
kermitos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jacek podrzucam link do artykułu o ustawieniu rąk
http://treningbiegacza.pl/jak-prawidlow ... nia-porady

Nie ściskajcie dłoni, jak do bitki :)

Technicznie ujmując warto zwrócić uwagę na zamieszczony filmik, na którym Haile Gebrselassie biegnie na bieżni.
Czy można uznać, że to jest to o czym cały czas mówisz i piszesz: prawidłowe ułożenie poszczególnych partii ciała?

https://www.youtube.com/watch?v=YSp1r1QhUSY
pozdro
ps. Z kolei ten filmik przedstawia Moses Mosop z Kenyahttps://www.youtube.com/watch?v=mTMgIViinuQ który biega poniżej 3 minut na km ;p
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gdzieś już widziałem tego gościa.

Wielu, którzy pracują nad ruchem ramion wie, że nie jest to łatwe, dlatego porady w tekście są nieco naiwne. Nie ma prostego przełożenia i nie na każdego zadziała to samo.
marekmuu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:32:50

Nieprzeczytany post

Zapraszam was na On-Sight Adventure Race w dnich 22-24 sierpnia
http://race.onsight.pl/

Wśród nagród m.in:
pakiet na Bieg Rzeźnika (jak wiecie w 2015 roku będzie losowanie)
Obrazek
4 pakiety na Maraton Bieszczadzki
Osobom nie czującym się na siłach na start w rajdzie polecam trasy biegowe TP10 oraz TP25

Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 22-24 sierpnia w Chojnie koło Wronek

więcej informacji na: http://race.onsight.pl/
https://www.facebook.com/ONSIGHT.Adventure.Race
https://www.facebook.com/events/1429396710676809/
pozdrawiam Marek On-Sight http://race.onsight.pl/index.php/zgosze ... goszeniowy
On-Sight Adventure Race 2014
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

ależ Arek poleciał na 800!

ja spokojnie staram się wrócić po przerwie i jak dobrze pójdzie to za dwa tygodnie już dotrę.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No wreszcie ktoś zauważył. Dotychczas kilka wyników oscylowało wokół 2:15. Dodam, że Arek zepsuł ten bieg, o co łatwo w debiucie na tym dystansie, bo pierwsze koło otworzył w 1:01.
2:10 jest nabiegane z pracy nad ruchem i bez specjalistycznego treningu, który nie jest jak widać niezbędny na takim poziomie.
----------------
Edit:
Wstawiłem wyniki z półtoraka.
Za tydzień proponuję test na 400m. W planie na sierpień czeka 3000m i może 5000m.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zbliża się powoli sezon jesiennych startów, dlatego zwracam uwagę na kilka propozycji biegów zza naszej południowej granicy.
Link
Nasi znajomi z zajęć bbl, które na szybko zorganizowałem w pokoju hotelowym w Ołomuńcu, szykują formę przed czekającymi ich maratonami. Myślę, że będzie ciekawie. Może nawet z jakimś rekordzikiem w tle.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie doszedłem jeszcze do tego stopnia wtajemniczenia i nie potrafię rozpoznać luzu w dupie od frontu, chociaż wiem, że od frontu jest najbardziej wiarygodnie. Na co wy zwracacie uwagę ? Na moje oko "Pace Men" jest spięty jak plandeka od żuka, Wilson jest spięty ale nie aż tak. Ale to tylko ogólne wrażenie.
No i nie mów yacool, że krzywa linia bioder/barków bo w normalnym tempie słabo to widać.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem, czy frontalna weryfikacja luzu jest lepsza od strzałkowej, ale na pewno weryfikacja luzu na żywo jest lepsza od jakiegokolwiek przekazu wideo. Pejsmen w biegu jest nieco wycofany, tak jakby dostał cios w brzuch. To objawia się nie tylko w biegu, ale też na co dzień. Kipsang za to prezentuje postawę dominującą, czyli z większym "otwarciem". Rozmawiałem o tym z nimi po biegu w Ołomuńcu. Szkoda, że tak mało czasu mieliśmy na poeksperymentowanie, bo obaj byli bardzo zainteresowani tym, a ja miałbym fantastyczną okazję do obserwacji jednych z najszybszych.
Prawdopodobnie będę miał jeszcze możliwość spotkania się z nimi niebawem w Austrii i ponownie z Geoffreyem w czeskiej Pradze. Zobaczymy.
Rudaa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś na zajęciach Maciej Blondyn zapragnął treningu na wynik 1:44 na 800m, po wczorajszym sukcesie Kszczota.
yacool ustalił trening: 20x400m po 1:10 na 30sek przerwach. Szymon się obruszył, w obawie, że będzie stygł podczas tak długich odpoczynków.
Jak widać yacool wie co mówi i wrzucił nas do jednego treningowego wora razem z Haile, przynajmniej jeśli chodzi o długość odpoczynku...
Spójrzcie na jego poranny wtorkowy plan ( Martes Mañana: 15 min rozgrzewki, 4x400 w 55-56 sek (odpoczynek 30 sek), 14x400 w 53-54 sek (odpoczynek 30 sek), 15 min schłodzenia).
ToMacko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Można zaczerpnąć elementy od Haile i z dzisiejszego BBL - wyjdzie ciekawy trening: Luźny krok menela po piwo, 15 min schłodzenia.
ATGO pisze:Dziś na zajęciach Maciej Blondyn zapragnął treningu na wynik 1:44 na 800m, po wczorajszym sukcesie Kszczota.
yacool ustalił trening: 20x400m po 1:10 na 30sek przerwach. Szymon się obruszył, w obawie, że będzie stygł podczas tak długich odpoczynków.
Jak widać yacool wie co mówi i wrzucił nas do jednego treningowego wora razem z Haile, przynajmniej jeśli chodzi o długość odpoczynku...
Spójrzcie na jego poranny wtorkowy plan ( Martes Mañana: 15 min rozgrzewki, 4x400 w 55-56 sek (odpoczynek 30 sek), 14x400 w 53-54 sek (odpoczynek 30 sek), 15 min schłodzenia).
Rudaa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biorąc pod uwagę ten mróz na dworze, to optuję za winem i to grzanym.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak jak wspomniałem na ostatnich zajęciach, nie będę w najbliższy weekend. Będzie Kasia. Oregano też wypadnie.
Wyniki z testu na 400m są na pierwszej stronie.
-------------------
Kolejne animacje z Ołomuńca. Tym razem Edna Kiplagat.
Edna jest obecnie jedną z najlepiej technicznie biegających kobiet w maratonie. Do sposobu poruszania się czołówki męskiej brakuje jej jednak zakresu i swobody w stawach biodrowych, co nadrabia nadmierną pracą rotacyjną góry. W jej biegu pojawia się też asymetria rotacji wewnętrznej ud podczas dociążania nóg w podporze. W prawej nodze podporowej nie ma rotacji tak wyraźnej i ta noga jest sztywniejsza. Nie ma za to żadnego "siadania" na nodze i kołysania miednicy w płaszczyźnie czołowej, jak to jest widoczne na przykład u Renaty Pliś.
Obrazek Obrazek

Płaszczyzna czołowa daje złudzenie biegu jakby na szczudłach, tymczasem w płaszczyźnie strzałkowej widać, że schodzi bardzo nisko w podporze. Tu z kolei brakuje zakresu w nodze wykrocznej, tuż przed wylądowaniem. U mężczyzn ta noga jest luźniejsza i dąży do wyprostu w kolanie.
Obrazek
Rotacyjna, przestrzenna praca stawu biodrowego, to cecha luźnego biegu. Tego elementu nie ma lub jest w zaniku u białych biegaczek. U białych biegaczy zresztą też. Taka nasza specyfika, że mamy nieruchome biodra. A zapracowujemy sobie na taką dysfunkcję latami, siedząc z zaciśniętymi stresem pośladkami w ławkach szkolnych, a potem za biurkami w pracy. To nie geny tylko styl życia czynią z białych biegowe kaleki.
Obrazek

Niedługo rozpocznie się rok szkolny. Już widzę te tabuny rozradowanych sześciolatków z tornistrami większymi od nich, jak zapierdalają, ochoczo wkraczając w never ending story.

Kto ty jesteś?
Sztywniak mały.
Jaki znak twój?
Pokurcz biały.
...
ODPOWIEDZ