Pierwszy Polmaraton. Zakochany w bieganiu.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Rafau89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46m45s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

w miescie moim mam pętelkę w okol jeziora ok 6 km...a czas z zegarka ;P...plus oczywiscie jesli chodzi o krotsze wybiegania to stadion i 400m. uzywam endomondo ;) dla orientacji .

Jasne, tez zakladam margines bledu dlatego i sceptycznie podchodze na czas 1-45...taki obralem sobie cel 2 miesiace temu...jesli bedzie szybciej to bedzie bardzo fajnie ;)

Moze i ludzie nie lataja..i moze to nie jest 4,30...a moze 4,50 - co i tak nie zmienia faktu, ze pewnie wy co tu tak sceptycznie podchodzicie do mnie...na poczatku nie mieliscie takich rezultatow ;) bo gdybyscie mieli to wierzylibyscie, ze tak sie da ;)
PKO
operaus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Rafau89 piszesz, że "....Moze i ludzie nie lataja..i moze to nie jest 4,30...a moze 4,50... "

Powiem Ci, ze pobiec półmaraton po 4,30 a 4,50 to juz jest różnica 7 minut
czyli całkiem niemało
Obrazek
Tarnovia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:25

Nieprzeczytany post

Tak czy siak zazdroszczę tak dużych postępów. Ja niestety muszę strasznie walczyć o każdy krok naprzód. Rzuć te fajki. Płuca odżyją. Wśród biegaczy to nie jest trendy. Wręcz głupio wyciągnąć fajkę po zawodach :)
5k:20:30
10k:43:25
21k-1:35:20
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

Rafau89, być może robisz takie postępy jak piszesz. Są one dużę, ale bez przesady. Kilka tygodni temu był facet na tym forum, który twiedził, że biega 3 miesiące i na 10K zszedł z 42min do 36 w tym czasie. Oczywiście na treningu i miał na to dowód w Endomondo :-)
Generalnie trening kompletnie nic nie znaczy jeżeli nigdy nie poparłeś tego choćby jednym startem na atestowanej trasie. Gdybyś powiedzmy miał 2 miesiące temu start na 10K (lub połówce) i po tym czasie trenigi wyszłyby Ci naprawdę dobrze: np. subiekytwnie czułbyś, że biegniesz łatwiej, masz niższe tętno czy lepsze tempo na "swojej" trasie - to wiadomo, że możliwości Ci rosną. Najlepsze GPS pokazują czasem kompletene głupoty - wierz mi. Ja mam 3 pulsometry (2 z GPS) i 2 skalibrowane czujniki intercyjne do nich. Trasy po których biegam mam dokładnie wymierzone i wiem niemal co do metra ile przebiegłem. Tymczasem odczyty są czasem różne :-) A im dłuższą trasę robisz tym błąd w odczycie będzie większy.
Zawody zweryfikują Twój aktualny poziom. Życzę powodzenia.
Obrazek
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rafau89 pisze:Adrian mysle, ze chyba jest sie czym 'podniecac' biorac pod uwage to, ze jeszcze 3 miesiace temy 5 km do przebiegniecia bylo nie mozliwe dla mnie...no a teraz;)...Poznalem juz troche biegaczy i powiem, ze nie poznalem jeszcze takiego co by takie postepy w tak krotkim czasie mial...baaa nawet na necie takiego nie spotkalem;P

I tak sobie mysle, ze najlepiej jak pierwsze 5 polece na 23 min...10 na 40 min...a pozniej czas pokaze ;)) na ile starczy sil ;)
Źle mnie zrozumiałeś, nie kwestionuje wielkości Twojego progresu, ale obserwując świat biegowy ze swojej perspektywy i znajomych widzę, że przyrządy pomiarowe często wprowadzają w bląd. Od początku mojej "kariery biegowej" trenuje na tej samej pętli. Jak zaczynałem to pokazał mi ją kolega i powiedział, że ma dokładnie dwa kilometry. Przyjąłem to za "pewnik" i według tego szacowałem przebiegnięty dystans i tempo. Po jakimś czasie (kilku latach) dokładnie obmierzyłem tą pętle (kilkoma licznikami rowerowymi i odmierzoną liną). Okazało się, że ma ona 1750 metrów. Jak to wygląda w praktyce? Jak biegne w tzw. 2 zakresie w tempie ok. 4 min/km to pokonuje ją w 7 minut. Gdyby pętla miała rzeczywiście 2000 metrów, to oznaczałoby średnią prędkość na poziomie 3:30 - różnica jest ogromna. O zmierzenie tej pętli prosiłem co najmniej kilku znajomych z GPSami, enodomondami itp. Każdemu praktycznie wychodziło co innego, a najbliższa wartość jaką zarejestrowaliśmy była w okolicy 1700 metrów. Ciekawi mnie tylko czy kiedykolwiek wyjdzie na rynek urządzenie, które nie będzie szalało w terenie leśnym i poda rzeczywisty dystans.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Był tu kiedyś chłopak, który twierdził, ze po dwóch miesiącach treningów pobiegł bodajże 1:16 w półmaratonie. Przy takim wyniku 1:45 czy nawet 1:35 to są bardzo prezciętne rezultaty :oczko:
Tutaj nie chodzi o sceptycyzm, pesymizm czy zazdrość. My Ciebie nie znamy, więc trudno nam ocenić jaki wynik jesteś w stanie osiągnąć. Być może nawet 1:30 pobiegniesz, nie jest to na pewno niemożliwe :oczko:
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rafau89 pisze:Adrian mysle, ze chyba jest sie czym 'podniecac' biorac pod uwage to, ze jeszcze 3 miesiace temy 5 km do przebiegniecia bylo nie mozliwe dla mnie...no a teraz;)...Poznalem juz troche biegaczy i powiem, ze nie poznalem jeszcze takiego co by takie postepy w tak krotkim czasie mial...baaa nawet na necie takiego nie spotkalem;P
Skromnością to kolega nie grzeszy :) Ale jeżeli faktycznie jesteś aż tak mocny to już się nie mogę doczekać spotkania na trasie :)
Adrian26 pisze:Tak, planuje starty na jesień Półmaraton w Iławie, potem jakaś dycha u mnie i na koniec sezonu maraton w Toruniu A u Ciebie jak ?
U mnie połówka w Wawie, potem Berlin, Poznań, połówka w Gdańsku i może coś w Święto Niepodległości. Chciałem zaproponować udział w fajnej połówce w GDA, ale widzę, że Toruń wypada Ci w ten sam dzień. Szkoda, bo może być fajna impreza (ma to być I edycja).
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

I tak sobie mysle, ze najlepiej jak pierwsze 5 polece na 23 min...10 na 40 min...a pozniej czas pokaze ;)) na ile starczy sil ;)
Osób które mają lepsze postępy od Ciebie jest całkiem sporo ale nikt się tym tak nie podnieca i nie chwali. Niektórzy bez żadnego treningu biegają lepiej. Proponuje więc trochę ochłonąć
5km-16:48
10km - 35:46
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maly89 pisze: U mnie połówka w Wawie, potem Berlin, Poznań, połówka w Gdańsku i może coś w Święto Niepodległości. Chciałem zaproponować udział w fajnej połówce w GDA, ale widzę, że Toruń wypada Ci w ten sam dzień. Szkoda, bo może być fajna impreza (ma to być I edycja).
No to się rozminiemy...chyba że wpadniesz na jakąś dyche do mnie, bo dwie będą (wrzesień i październik) - obie z atestem :oczko:
Co do 11 listopada to nic nie planuje, bo prawdopodobnie po maratonie moje ścięgna Achillesa będą chciały urlopu :oczko: Nawet obecnie zaczynają protestować.
tomsoch
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

W jaki czas celujesz w Poznańskim Mały?
Pytam, bo może powalczymy wspólnie?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oj nie wydaje mi się - póki nie w 100% się nie wyleczę (o robi się coraz mniej przyjemnie) i nie zbliżę się do wagi startowej to głównie rekreacja. W Poznaniu chciałbym się nieco poprawić w stosunku do Berlina. Dlatego więcej będę wiedział na początku października :)
Pawelski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

maly89 pisze: U mnie połówka w Wawie, .
to zobaczenia na mecie w Wawie, chociaz pewnie jak ja przytruchtam :niewiem: to ty pewnie juz bedziesz po masażach:). To bedzie mój debiut na takim dystansie.
pozdrawiam

Paweł
Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pawelski pisze:To bedzie mój debiut na takim dystansie.
pozdrawiam

Paweł
Powodzenia - debiutów się nie zapomina :)
Rafau89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Den dobry wieczor ;)

Wiec debiut zakonczony pomyslnie...3 miesiace przygotowan i jest Polmaraton ukonczony ( z atestem jakby nie bylo :)

Czas sliczne...1:38:47

Zbyt asekuracyjnie p[ierwsze 10 km...bo na 0:48:25...ale pozniej juz bylo z gorki, dziekuje :)

Teraz moze byc juz tylko lepiej ;d
Rafau89
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a dla sceptykow..biegam od 3 miesiecy...tak mialem dziury w treningach..przez te 3 miesiace przebieglem 400 km. i co ..i dalem rade
co do papierosow przed startem nie palilem 20 godzin i po starcie 12...ale dalej popalam...
teraz cel na kwiecien zejsc ponizej 1-30 :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ