Buty Asics; proszę o pomoc :)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ważę ok. 73 kg i interesują mnie buty firmy Asics, tylko nie wiem, które będą najodpowiedniejsze. Zastanawiam się nad dwoma modelami nimbus i cumulus (podobno cumulus są do 80 kg, a nimbus od 80 i czy ma to takie duże znaczenie?). Jeżeli mam być szczery najbardziej interesują mnie gel-cumulus 16, lecz jest to nowość, więc nie spotkałem się dotychczas z porządnym testem w internecie lub nawet z opinią na ich temat. Jeżeli ktoś ich używa mógłby podzielić się swoją opinią, czy są lepsze od 15 i czy w ogóle warto?
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Cumulusy sa tansze ja biegam obecnie w 15 (mysle ze 16 to podobny model)
DOBRE BUTY Z DOSTATECZNY AMORTYZACJA DLA NEUTRALA!
Troche jednak musisz pochodzic , aby sie dopasowaly maja tez dobra amortyzacje
na srodstopiu. Buty na dlugie wybiegania troche ciezkie na obecna standarty na
szybkie treningi uzywam innych treningowo- starowych (niestety), ale do tej pory
15-stka sie trzyma! Twoja waga niema tu znaczenia- jestes ciezki -but sie szybciej rozleci!
szybkie treningi uzywam innych treningowo- starowych (niestety), ale do tej pory
15-stka sie trzyma! Twoja waga niema tu znaczenia- jestes ciezki -but sie szybciej rozleci!
-
- Rozgrzewający Się
A jak z rozmiarem cumulusach, jeden rozmiar większy wystarczy, czy może za dużo?adam1adam pisze:Cumulusy sa tansze ja biegam obecnie w 15 (mysle ze 16 to podobny model)
- adam1adam
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:10
- Życiówka w maratonie: 2:32:24
Przymierz ! Nosze normalne buty rozmiar 42.
Biegowe Asics rozmiar 44 (EUR) musisz znac twoj rozmiar w rozmiarze USA
u mnie USA10 sprawdza sie w wiekszosci modeli butow do biegania!
Zasada buty do biegania okolo 0,5cm wieksze od rozmiaru stopy! Dlugosc stopy
+0,5cm = rozmar (czasami podawany) w cm. USA10 =28cm=44EUR
Biegowe Asics rozmiar 44 (EUR) musisz znac twoj rozmiar w rozmiarze USA
u mnie USA10 sprawdza sie w wiekszosci modeli butow do biegania!
Zasada buty do biegania okolo 0,5cm wieksze od rozmiaru stopy! Dlugosc stopy
+0,5cm = rozmar (czasami podawany) w cm. USA10 =28cm=44EUR
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
A czemu się ograniczasz do firmy Asics (żeby nie było - sam biegam w Asics Phoenix i dla mnie bomba)? Przejdź się do sklepu biegowego i przymierz kilka modeli - są też inne firm, wizyta w sklepie pozwoli Ci wybrać najlepsze dla CIEBIE buty. Celujesz w drogi model, także w Twoim zasięgu jest z 90% dostępnego rynku - w sklepie powinni się dobrze przyjrzeć Twoim stopom, powinieneś pobiegać na bieżni i Ci coś dobiorą. Nie napisałeś ile biegasz, w jakim terenie, czy szukasz butów typowo treningowych, czy też treningowo-startowych (jaki dystans)? Może wystarczą Ci buty o połowę tańsze (albo wręcz starszy model Cumulusów - spokojnie można kupić 15 i będzie dużo taniej niż 16) ?abbeyroute66 pisze:Ważę ok. 73 kg i interesują mnie buty firmy Asics, tylko nie wiem, które będą najodpowiedniejsze. Zastanawiam się nad dwoma modelami nimbus i cumulus (podobno cumulus są do 80 kg, a nimbus od 80 i czy ma to takie duże znaczenie?). Jeżeli mam być szczery najbardziej interesują mnie gel-cumulus 16, lecz jest to nowość, więc nie spotkałem się dotychczas z porządnym testem w internecie lub nawet z opinią na ich temat. Jeżeli ktoś ich używa mógłby podzielić się swoją opinią, czy są lepsze od 15 i czy w ogóle warto?
Twoja kasa, ale ja zanim bym wydał na armatę to najpierw bym spojrzał z jakim wróblem mam do czynienia

biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
Wagę masz niską, możesz praktycznie w każdych butach biegać. Ja miałem Cumulusy 15 do niedawna i szczerze mówiąc nie polecam. Przy dużej wadze i wolnym bieganiu są całkiem o.k., ale przy małej wadze nie ma chyba sensu. Nimbusy są jeszcze lepiej amortyzowane.
Konstrukcyjne odczuwałem je jak tzw. żelazka. Bardzo słabo przetacza się w nich stopa, są do tego ciężkawe, u mnie ewidentnie wzmagały problemy z "kolanem skoczka", wymuszają styl biegu, w którym spore obciążenia idą na kolana. Podejrzewam, że to połączenie dużego dropu z brakiem dobrego przetaczania, bo np. Pumy Faas jedynki, które drop też mają spory takich problemów u mnie nie powodują.
Ogólnie z pięciu typów butów, które dotąd testowałem na sobie, Cumulusy ustawiłbym na szarym końcu. Testowałem Nike Downshifter 5, Puma Faas 500 v. I i II, Adidas Response Boost. Do mojego stylu biegania najbardziej pasują Pumy Faas 500 v. II. Adidasy mam od całkiem niedawna -wymiana po reklamacji właśnie Cumulusów 15 i też całkiem ciekawie się w nich biega.
To takie moje osobiste wrażenia. Jak masz zajawkę na te modele Asicsa, to kup ale chyba lepiej nie jako but podstawowy. Najlepiej wcześniej poprzymierzaj coś innego.
Konstrukcyjne odczuwałem je jak tzw. żelazka. Bardzo słabo przetacza się w nich stopa, są do tego ciężkawe, u mnie ewidentnie wzmagały problemy z "kolanem skoczka", wymuszają styl biegu, w którym spore obciążenia idą na kolana. Podejrzewam, że to połączenie dużego dropu z brakiem dobrego przetaczania, bo np. Pumy Faas jedynki, które drop też mają spory takich problemów u mnie nie powodują.
Ogólnie z pięciu typów butów, które dotąd testowałem na sobie, Cumulusy ustawiłbym na szarym końcu. Testowałem Nike Downshifter 5, Puma Faas 500 v. I i II, Adidas Response Boost. Do mojego stylu biegania najbardziej pasują Pumy Faas 500 v. II. Adidasy mam od całkiem niedawna -wymiana po reklamacji właśnie Cumulusów 15 i też całkiem ciekawie się w nich biega.
To takie moje osobiste wrażenia. Jak masz zajawkę na te modele Asicsa, to kup ale chyba lepiej nie jako but podstawowy. Najlepiej wcześniej poprzymierzaj coś innego.

kiss of life (retired)