Nie wydaje mi się, że godzina biegania ma jakiekolwiek znaczenie.
Jeżeli nie ma tak, że przez moment jedno z Was biegnie pod jakimś dachem (pawilony na mieście itp) to jedyna opcja jaką widzę to to, że rzeczywiście GPSy w telefonie mają różną dokładność.
Ewentualnie jeszcze wersje map z jakich korzystają - być może jeden z telefonów (aplikacji) ma włączone w standardzie dociąganie do ulicy??? Może sprawdźcie rysunki trasy?
Z własnego doświadczenia powiem tak - telefony generalnie mają większy błąd. Jak biegałem z Endomondo w telefonie to widziałem, że aktualizował trasę co 30 metrów. Teraz biegam z Nike+ Sportwatch (aktualizuje statystyki co 10m) i telefonem (Endomondo) jednocześnie. Długość trasy nigdy się nie pokrywa w obydwu sprzętach
A jak tak sobie w wolnej chwili przeglądam moje ulubione forum i zauważyłem temat.. to wypowiem 3 grosze
Artykuł "Przegląd darmowych aplikacji dla biegaczy" dlatego chciałbym się skupić na aplikacjach oferujących dużo - za darmo. Wiem, że za darmo nic nie ma i nie przeszkadza mi to wcale, że lecą jakieś reklamy w tle itp.
Co do różnic w dokładności - tak, problem jest dlatego traktuje się to jako poglądową statystykę i nie tylko różnice wynikają poprzez różne urządzenia i aplikacje. Zdarza się, że niewielki stopień błędu pojawia się na tym samym telefonie na tej samej aplikacji - (biegam na tej samej trasie od dłuższego czasu) - myślę, że nie warto się skupiać na różnicach wynikających z mapy (każda zawiera minimalną granicę błędu) bo ma to nam zobrazować wynik bazowy (wszak nie będziemy się ścigać co do sekundy :p).
Przykład z życia wzięty: Bieg po Łodzi Rossman 10km - trasa wyznaczona - wg Runtastica 9,96 km - pewnie gubił gdzie zasięg i źle zeskalował trase
Ok, wracam do sedna
Chciałbym się skupić na tym, która aplikacja "daje za darmo" najwięcej:
Runtastic:
Moja pierwsza aplikacja, świetna i przypadła mi do gustu, jest wszystko co trzeba, mapa czas, średnie tempo, zużycie kalorii, podziel na facebooka itp. Na stronie Runtastic.com nasza historia, podgląd na żywo innych. Biegałem na niej 4 miesiące co drugi dzień.
Jeden minus który odkryłem w stosunku do Endomondo - lektor głosowy (fajny damski głos) mówi o kilometrażu i czasie przebiegniętym tylko przez pierwsze 2 kilometry, dalej głucha cisza - chyba że muzyka z telefonu. Chcesz mieć dalej - kup wersję Pro (chyba ok 30zł ale bez ograniczenia czasowego). Eventów brak, możesz ściągnąć jakiś scenariusz ale jak zapłacisz więc nie testowałem jak to wygląda. Ściągnąłem Endomondo dla testu i zostałem..3 miesiąc.
Endomondo:
Tu za darmo dostajemy więcej. Przede wszystkim lektor (minus za sztuczny żeński głos) mówi co kilometr o czasie (ile minut na kilometr oraz czas ogólny biegu), spory plus bo można samemu dopasować tempo np. czy na 4 kilometrze zwolniłem czy jednak przyśpieszyłem a widząc co się dzieje wiem, aha biegłem bardziej pod górę albo było z górki.
Minus za szatę graficzną, niby proste i czytelne ale runtastic było jakieś takie nowocześniejsze - cóż to kwestia gustu.
Duży plus za Eventy - Pomoc liczona kilometrami - nic tak nie motywuje jak świadomość że ty biegniesz dla siebie, dla sportu, dla hobby i pomożesz dzięki temu innym osobom, w szczególności niepełnosprawnym dzieciom, które pewnie marzą o tym by pobiegać. Nieraz nie mam sił ale chce dobiec jeszcze ten jeden kilometr. Inne konkursy, w których nie mam szans bo kolarzy wykręcaja ponad 1000km a ja tylko biegam ale cóż..może kiedyś i ja osiągne. W zasadzie Endo robi to samo co Runtastic ale ma kilka rzeczy więcej.. w wersji bezpłatnej.
Jeśli ktoś testował inne aplikacji, które na telefonie sporo wnoszą w życie biegacza to czekam na info, chętnie przetestuje kolejną apkę.