Powiedzmy tak: na 1000m potrzeba wytrzymałości szybkościowej.Adrian26 pisze:To jest szybki bieg, tylko żeby utrzymać tempo trzeba mieć też ogólnie pojętą wytrzymałość. W liceum miałem kolegę, który szybkościowo znacznie wybijał się ponad resztę. Nawet teraz po kilkunastu latach podejrzewam, że by mnie na 100 czy 200 metrów obiegł mimo kilku dodatkowych kilogramów. Z kolei na 1000 metrów to jestem w 100% przekonany, że nie miałby ze mną żadnych szans. Nie pamiętam też czy w liceum na sprawdzianie miał lepszy wynik ode mnie, ale jeżeli tak to chyba niewiele. Do czego zmierzam. Co z tego, że pewnie nadal jest szybki, skoro nie ma wytrzymałości i na dystansach od 800 m wzwyż nie miałby szans ze mną, mimo że do demonów prędkości nie należe i przede wszystkim jestem typowym "długasem".dezo66 pisze:Adrian26 pisze: @b3tomek - bieg na 1 kilometr to już jest dystans gdzie ważna jest wytrzymałość
no ja bym tak nie powiedział, 1000m jest to dosyć szybki bieg to prawie 800m, oczywiście jak ktoś biegnie 4:30 na 1km to może być dla niego to bardziej wytrzymałość, bo prędkości nie może rozwinąć
I tu zależnie od typu zawodnika można to osiągnąć przez trening:
1. szybkościowy,
2. albo wytrzymałościowy
3. albo mieszany
Dlatego nie ma sensu porównywać się do treningu kolegi.
Oczywiście są tez standardowe programy (wybieganie->biegi szybkie->szybkość) i je powinno się zawsze proponować na początku przygody ze biegami średnimi, ale one tez maja swoja granice.