Pronacja - supinacja - czym to się je

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
philll
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

odkopuję temat :)

Drodzy biegacze- biegam od 1,5 roku. Przez jakiś czas biegałem w Asics Cumulus 13- but dobrze amortyzowany, całkiem wygodny. Później, podczas leczenia kontuzji (ITBS) dowiedziałem się od Pani Fizjo, że mam lekką pronację, więc kupiłem buty dla pronatorów- Nike LunarGlide 5. Kapcie całkiem wygodne, miękkie, a że biegam ze śródstopia okazały się trochę za miękkie, oraz co najbardziej mnie wkurzało w tych butach to odciski po wewnętrznej stronie stopy- pod paluchem i praktycznie przy każdym bieganiu >8km. Dzisiaj w swoje ręce dostałem Nike Free 5.0 Breathe- ponoć nieźle wentylowane (boje stopy mocno się pocą), całkiem wygodne przy chodzeniu. Mam okazję je kupić (nówki) za śmieszne pieniądze, tylko czytam że są one dla stopy neutralnej/supinującej. Dobrze mi się biega ze śródstopia, trochę ćwiczę wzmacnianie stóp i chciałbym w bucie biegowym mieć mniej pod piętą. Oddać je czy biegać?
Obrazek
New Balance but biegowy
jacekpra
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie związane z tym tematem:

czy możliwe jest żebym w butach do chodzenia na co dzień miał pronację, a w butach do biegania supinację? - bo ze starcia tak właśnie wynika.

Buty do biegania mam dobrane pod pronację. Ale na początku roku zmieniłem na inne, w których biegało się bardziej komfortowo. Za namową Pani od masażu zmieniłem na jeden bieg na te buty dla pronacji i na 26 km dostałem takiej blokady kolana, że do domu wróciłem jak Herr Flick.

Teraz, kolano po 6 kilometrach boli i nawet nie próbuję biegać więcej. Stąd pytanie - spotkał się ktoś z czymś takim i czy leczyć samemu (rozciąganie, maści itp.) czy lepiej od razu do lekarza?
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Odkopię temat. Od jakiegoś czasu nadwyreżam zewnętrzną część prawej stopy, dokładnie 5 kość sródstopia, czasami mam też wrażenie jakbym obciążał staw skokowy również po zewnętrzenej stronie. Od lat biegam w nike free ale ostatnio w butach bardziej amortyzowanych bo we free jakbym mocnirj czuł problem. Zastanawiam się jak sobie pomóc... Wkładki? Ćwiczenia?
Jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A biegasz może "na śródstopie"? Lądujesz na zewnętrznej krawędzi stopy?

Jeśli tak -> sprawdź napiecie i rozciągaj mięsień strzałkowy. W dalszej perspektywie pomyśl o zmianie techniki biegu i lądowaniu, aby nie lądować na spiętej, ale na rozluźnionej girze
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Ląduje na śródstopie i właśnie na zewnętrzną stronę stopy.
Zmiana techniki tzn? Jak nad tym pracować?
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Miałem podobnie

Lądowałem na zewnętrzną krawędź stopy. W takim ułożeniu, jeśli amortyzacja następuje w stopie a nie w kolanie czy biodrze moment lądowania napina rozciągniety strzałkowy i maskaruje piszczelowy.

Ja się tym wykończyłem na 6 tygodni

Zmiana na lądowanie na duży palec to miesiące pracy, ale warto. Możesz spróboważ wyciągnąć coś z filmików z warszatów yacoola na youtube
ODPOWIEDZ