Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Ja wczoraj zrobiłem małe porównanie z gps turystycznym Dakota 20. Fenix pokazywał dokładność w okolicach 9m, Dakota cały czas utrzymywała 3m. Niby Dakota powinna lepiej wyrysować ślad ale to moim zdaniem oba urządzenia porównywalnie się zachowały. Oba urządzenia pokazały ślad mniej więcej tak samo przesunięty względem mapy chociaż mam wrażenia, że w kilu miejscach Dakota zrobiłą większe odchyły.
Ktoś gdzieś na forum garmina pisał kiedyś, że w każdym urządzeniu "accuracy" jest obliczane wg innego logarytmu. Wg tego kogoś to, że jakieś urządzeni pokazuje np 5m dokładności nie oznacza, że jest lepsze od urządzenia, które pokazuje 10m dokładności. Poza tym dokładność jest wyrażana jako promień okręgu. Czyli jeśli mamy dokładność 10m to tak naprawdę oznacza to tyle, że nasz ślad względem rzeczywistego punktu geograficznego nie musi być wcale przesunięty o te 10m.
Porównanie starej, dobrej Dakoty z Fenixem wydaje się potwierdzać to co powyżej.
@monterpw
A nie chciałeś się pozbyć Fenixa?
Ktoś gdzieś na forum garmina pisał kiedyś, że w każdym urządzeniu "accuracy" jest obliczane wg innego logarytmu. Wg tego kogoś to, że jakieś urządzeni pokazuje np 5m dokładności nie oznacza, że jest lepsze od urządzenia, które pokazuje 10m dokładności. Poza tym dokładność jest wyrażana jako promień okręgu. Czyli jeśli mamy dokładność 10m to tak naprawdę oznacza to tyle, że nasz ślad względem rzeczywistego punktu geograficznego nie musi być wcale przesunięty o te 10m.
Porównanie starej, dobrej Dakoty z Fenixem wydaje się potwierdzać to co powyżej.
@monterpw
A nie chciałeś się pozbyć Fenixa?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Tak chce się go pozbyć ale jeszcze go troszkę testowałem z suunto, a po za tym napisałem chyba ze 3 tygodnie temu do garmina i po ponad tygodniu odpisali że przekazali moja sprawę do jakiegoś tam managera a potem ponowiłem maila i czekam znowu 2 tygodnie i nic. Z dnia na dzień fenix robi coraz większe niespodzianki i lista usterek jest już spora wiec oddaje go tam gdzie go kupiłem i niech oni się bawią z garminem a ja będę chciał zwrot kasy jak nie to go wymienia i najwyżej go sprzedam o patrzec na niego juz nie mogę. Używam teraz ambita2 i po prostu lepiej mi leży i działa przynajmniej na razie prawidłowo 

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45:37
a mi dzisiaj fenix zrobił takie rzeczy
http://connect.garmin.com/modern/activity/550001509
Też się zastanawiam nad oddaniem go. Kupiłem go w Azumucie. Czy ktoś przerabiał procedurę zwrotu?
Też się zastanawiam nad oddaniem go. Kupiłem go w Azumucie. Czy ktoś przerabiał procedurę zwrotu?
- fascik
- Stary Wyga
Może takiego rozrzutu nie miał ale miałem ostatnio podobnie na bieżni na stadionie.MarcinM pisze:a mi dzisiaj fenix zrobił takie rzeczy
http://connect.garmin.com/modern/activity/545355653
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
fascik pisze:Może takiego rozrzutu nie miał ale miałem ostatnio podobnie na bieżni na stadionie.MarcinM pisze:a mi dzisiaj fenix zrobił takie rzeczy
alkohol, brawura i nadmierna prędkość

- fascik
- Stary Wyga
O dziesięć mniej uratuje trening przed nadmiernym rozrzutem F2? ;Pjedz_budyn pisze:fascik pisze:Może takiego rozrzutu nie miał ale miałem ostatnio podobnie na bieżni na stadionie.MarcinM pisze:a mi dzisiaj fenix zrobił takie rzeczy
alkohol, brawura i nadmierna prędkość
- fascik
- Stary Wyga
Noo to się dziś F2 popisał. Od 5 do 14 km świrował na maksa. Na 9 km pokazywał jaieś bzdurne wartości tempa bieżącego, co zapisało się w postaci tempa na km - 02:55 (marzenia...). Od drogi odstaje bardziej niż moje uszy od głowy. Dokładność nawet na otwartym terenie 16 m, a jak wbiegłem w zadrzewiony obszar to sobie skakała do ponad 22. Chrzanię to - zaczynam gromadzić takie anomalie i wysyłam do garmina!
http://connect.garmin.com/modern/activity/550304431
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
Najlepiej gdybys taki trening robił z jakimś starym garminem lub innym urządzeniem gps,zeby szło porównać te same aktywności w tym samym czasie. Czasami nie urządzenie jest winne, poczytaj o wybuchach na słońcu w danych dniach itd. Ma to duży wplyw na dokładność wskazań. A im bardziej czuły odbiornik tym większe ma odchyłki.fascik pisze:Noo to się dziś F2 popisał. Od 5 do 14 km świrował na maksa. Na 9 km pokazywał jaieś bzdurne wartości tempa bieżącego, co zapisało się w postaci tempa na km - 02:55 (marzenia...). Od drogi odstaje bardziej niż moje uszy od głowy. Dokładność nawet na otwartym terenie 16 m, a jak wbiegłem w zadrzewiony obszar to sobie skakała do ponad 22. Chrzanię to - zaczynam gromadzić takie anomalie i wysyłam do garmina!
- fascik
- Stary Wyga
Oczywiście, że byłaby to najrozsądniejsza opcja. Jednak już wyłożyłem kasę na jedno urządzenie licząc na to, że to będzie super sprzęt. A okazało się, że jestem (jak i inni tu i na świecie) jednym z królików doświadczalnych.jedz_budyn pisze:Najlepiej gdybys taki trening robił z jakimś starym garminem lub innym urządzeniem gps,zeby szło porównać te same aktywności w tym samym czasie. Czasami nie urządzenie jest winne, poczytaj o wybuchach na słońcu w danych dniach itd. Ma to duży wplyw na dokładność wskazań. A im bardziej czuły odbiornik tym większe ma odchyłki.fascik pisze:Noo to się dziś F2 popisał. Od 5 do 14 km świrował na maksa. Na 9 km pokazywał jaieś bzdurne wartości tempa bieżącego, co zapisało się w postaci tempa na km - 02:55 (marzenia...). Od drogi odstaje bardziej niż moje uszy od głowy. Dokładność nawet na otwartym terenie 16 m, a jak wbiegłem w zadrzewiony obszar to sobie skakała do ponad 22. Chrzanię to - zaczynam gromadzić takie anomalie i wysyłam do garmina!

A może ktoś chce kupić F2 - używany? Opcja zamiana na nówkę sztukę Forerunner 310XT

- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
Ja czekam na następcę 910 Xt
a jak 920 okaże sie kolejnym złem to robię przesiadkę na stare poczciwe 910 chyba ze mi odbije i poczekam jeszcze na F3
Ps: pasek hrm run zaczął mnie obcierać od kilku dni....

Ps: pasek hrm run zaczął mnie obcierać od kilku dni....
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
tak dla przypomnienia :
Ważna informacja dla użytkowników Garmin Fenix 2 u których występuje problem z rejestracją poprawnego śladu a którzy chcą przyczynić się do rozwiązania jak najszybciej tego problemu.
Proszę obserwować rejestrację śladu i przy każdej nieprawidłowości pisać na maila :
Poland.Support@garmin.com
w temacie wpisując : numer sprawy 1063969
a w wiadomości umieszczając link do aktywności ( z odblokowaniem - widoczny dla wszystkich inaczej support nie zajrzy w aktywność), proszę także załączyć plik w formacie .FIT z pamięci masowej urządzenia oraz plik GarminDevice.xml. Pliki aktywności FIT znajdziecie w folderze Activities z konkretna datą a GarminDevice.xml jest w folderze Garmin.
To bardzo istotne. Bardzo ważny jest też dosłany do każdej aktywności .FIt plik z GarminDevice.xml
Ważna informacja dla użytkowników Garmin Fenix 2 u których występuje problem z rejestracją poprawnego śladu a którzy chcą przyczynić się do rozwiązania jak najszybciej tego problemu.
Proszę obserwować rejestrację śladu i przy każdej nieprawidłowości pisać na maila :
a w wiadomości umieszczając link do aktywności ( z odblokowaniem - widoczny dla wszystkich inaczej support nie zajrzy w aktywność), proszę także załączyć plik w formacie .FIT z pamięci masowej urządzenia oraz plik GarminDevice.xml. Pliki aktywności FIT znajdziecie w folderze Activities z konkretna datą a GarminDevice.xml jest w folderze Garmin.
To bardzo istotne. Bardzo ważny jest też dosłany do każdej aktywności .FIt plik z GarminDevice.xml
- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
Mnie też obciera, ale myślałem, że to dlatego, że gruby jestem...
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
Bacio pisze:Mnie też obciera, ale myślałem, że to dlatego, że gruby jestem...
rób foto obtarcia i ślij z opisem na maila :
- fascik
- Stary Wyga
Poszło według zaleceńjedz_budyn pisze:Proszę obserwować rejestrację śladu i przy każdej nieprawidłowości pisać na maila :

-
- Wyga
Mnie także w piątek trafiło z rysowaniem śladu i nie omieszkałem napisać do supportu oraz wysłać fit.
Oto jaką otrzymałem odpowiedź:
" Dziękujemy za skontaktowanie sie z Garmin Europe.
Bardzo chetnie pomoge. Niestety urzadzenie bedzie musialo byc serwisowane.
W celu zlozenia reklamacji prosze podac nastepujace dane:
• Imie i Nazwisko:
• Dokladny adres z kodem pocztowym:
• Adres email:
• Kontaktowy nr telefonu:
• Numer seryjny urzadzenia:
Na tej podstawie bedziemy mogli ustalic czy urzadzenie jest na gwarancji Garmin a nastepnie zabukowac je na serwis. Zwrotnie wyslemy numer reklamacji SRR, adres do wysylki oraz wszystkie potrzebne informacje odnosnie serwisu urządzenia."
Ciekawe tylko co mają na myśli pisząc, że urządzenie będzie musiało być serwisowane.
Oto jaką otrzymałem odpowiedź:
" Dziękujemy za skontaktowanie sie z Garmin Europe.
Bardzo chetnie pomoge. Niestety urzadzenie bedzie musialo byc serwisowane.
W celu zlozenia reklamacji prosze podac nastepujace dane:
• Imie i Nazwisko:
• Dokladny adres z kodem pocztowym:
• Adres email:
• Kontaktowy nr telefonu:
• Numer seryjny urzadzenia:
Na tej podstawie bedziemy mogli ustalic czy urzadzenie jest na gwarancji Garmin a nastepnie zabukowac je na serwis. Zwrotnie wyslemy numer reklamacji SRR, adres do wysylki oraz wszystkie potrzebne informacje odnosnie serwisu urządzenia."
Ciekawe tylko co mają na myśli pisząc, że urządzenie będzie musiało być serwisowane.