Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

z 3.60 jeszcze nie biegałem ale wczoraj zrobiłem sobie spacer w trybie ultratrac z próbkowaniem 5 sek. Dystans wyliczył całkiem nieźle, wyszło niemal idealnie z tym co pokazały mapy googla. Niestety ślad przy takim próbkowaniu to zygazak na całej długości.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

No dziś poza tym ze na 5 km sie zawiesił :) trasę namalował idealnie, dystans także był zgodny :)
Fajna opcja ze co 100 metrów przewyższenia pojawia sie komunikat.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

U mnie dziś jazda na rowerze, ponad 60 km, bez czujnika HR, ponad 4h jazdy. W miarę OK, choć dokładność GPS na poziomie 12-16 m. Jeśli jechałem w otwartym terenie to max 9 m. Na mapie nadal widać, że odstaje od drogi.

Zapis aktywności bez problemów.
basog
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pływaliście z zegarkiem po otwartm akwenie? Wcześniej testowałem na basenie i było elegancko, a teraz sprawdziłem na otwartym akwenie i co chwilę mam komunikat o utracie sygnału GPS. Inne aktywności rysuje badzo ładnie, w lasach także.
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli masz zegarek na ręce to normalne ze traci sygnał GPS. Dla cywilów nie ma technologi która utrzyma kontakt z satelita z pod lustra wody. Możesz włożyć zegarek pod czepek albo zamontować go w/na bojce.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

przy okazji niedzieli zrobiłem mały test w... kościele. A właściwie na jego placu. Stałem w miejscu - nie ruszyłem się nawet o 50 cm. I nastukało mi 170 metrów przez 25 minut. Patrzyłem na dokładność GPS - od 16-25 metrów. Kurde masakra.

http://connect.garmin.com/activity/545260741
maki
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Fascik, a co w tym dziwnego? GPS "pływa"
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

maki pisze:Fascik, a co w tym dziwnego? GPS "pływa"
No niby tak... ale, że aż tak? :)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kazdy zegarek statycznie będzie takie rzeczy pokazywał
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
MarcinM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:37

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem, może coś się poprawiło z GPS, ale w porównaniu do 610 kolegi to jeszcze sporo mu brakuje.
Dla porównania dwa linki z tej samej aktywności.

Kolegi 610
https://www.endomondo.com/workouts/376035231/11347937

Mój Fenix 2

https://www.endomondo.com/workouts/376139127/1759894

Wcześniejsze treningi w porównaniu 610 vs Fenix 2 były zdecydowanie gorsze.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale to akurat nic dziwnego , stoisz 50 min w miejscu więc GPS sobie pływa tu i tam :)
qzder
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47,30

Nieprzeczytany post

Udało mi się zsychronizować telefon i zegarek. Mail'e, powiadomienia ze ktoś dzwoni, smsy, fejsbuczek - wszystko pokazuje na zegarku. Fajny bajer, szkoda że żżera sporo baterii.
Krzysq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

basog pisze:Pływaliście z zegarkiem po otwartm akwenie? Wcześniej testowałem na basenie i było elegancko, a teraz sprawdziłem na otwartym akwenie i co chwilę mam komunikat o utracie sygnału GPS. Inne aktywności rysuje badzo ładnie, w lasach także.
Komunikat o utracie sygnału miałem raz, jak płynąłem żabką.

Ja dzisiaj zrobiłem dłuższe wybieganie i ogólnie z zapisu śladu jestem zadowolony, chociaż jak przeglądam mapę, to są momenty (głównie gęsty, niski las), gdzie ślad trochę szaleje. Tutaj nie zwalałbym tego na zegarek, poprostu takie warunki.

Mam natomiast już drugi raz problem, że zegarek źle wskazuje czas tzw. "elapsed" (mam ustawiony j. angielski). Otóż, wygląda to tak, że jak dobiję do 3h aktywności, to po jakimś czasie od przekroczenia tej granicy zegarek, a dokłądniej czas na tym ekranie cofa się do 2h. Miałem tak dzisiaj kilkukrotnie, gdyż ogólny czas to jakieś 5h20min, a czas "elapsed" blisko 6h. Żeby była jasność, zegarek nie pokazał wartości 4h.., 5h.., tylko wracał do 2h.. Ogólnie na postojach zatrzymywałem czas, niemniej nie kasowałem aktywności i z reguły od poziomu 2h.. zaczynałem dalszy bieg. Po zgraniu treningu do komputera wszystko jest ok, tylko w zegarku ta wartość szaleje, co sprawia, że jest praktycznie bezużyteczna. Do tej pory zdarzyło mi się to tylko raz, też na długim biegu, również po przekroczeniu 3h po jakimś czasie ekran z czasem się cofał. Spróbuję jeszcze raz w przyszłym tygodniu może, bez zatrzymywania czasu na postojach, może w tym tkwi problem. Soft oczywiście 3.60.
Tutaj jest zapis mojego dzisiejszego biegu http://connect.garmin.com/modern/activity/545508732

EDIT:
Jeszcze mi się przypomniało, że licznik sekund czasami "przeskakuje", to znaczy nie pokazuje czasu sekunda po sekundzie tylko liczy np. 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 20... Nie robi tego cały czas, nie ma jednego interwału na tą przypadłość, i wydaję mi się, że ostatecznie wszystko zlicza prawidłowo. Ot, taka ciekawostka ;)
Awatar użytkownika
lebki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:02
Życiówka w maratonie: 3:50:51

Nieprzeczytany post

A tak odchodząc troszkę od tematu, to nie wiecie, czy w Garmin Connect jest możliwość zdefiniowania obuwia i zliczania km w nich wybieganych? Jak nie, to może jest dobry moment, żeby ich oto zaczepić, wszak mocno tam pracują nad nową formą serwisu.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w GC takiej opcji nie ma
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ