Witam wszystkich forumowiczów!
Po kilkuletniej przerwie, spowodowanej kontuzją kolana (wycięto część łękotki bocznej), powróciłem do biegania. Od jakiegoś czasu borykam z dość nieprzyjemnym uczuciem ulokowanym tuż nad kolanem (nawet uczucie ciężkości). Podczas biegania nie odczuwam żadnego bólu, jednak czasem występują uczucie miejscowego kłucia. Przy rozgrzewce czuje lekki opór przy zginaniu kolana. Oczywiście zginam do końca kolano, jednak chodzi "ciut" ciężej niż drugie. Podczas przysiadów czy kucania również czuje spore napięcie. Oczywiście byłem z tym u ortopedy, który stwierdził lekki zanik mięśnia przyczepu mięśnia czworogłowego do kolana. Wykonuje w domu ćwiczenia na wzmocnienie tego mięśnia. Zastanawia mnie jedynie fakt, czemu czuje lekki opór w tym mięśniu przy zginaniu, skoro mięsień czworogłowy bierze udział przy prostowaniu kolana. Powoli zaczynam się obawiać czy to nie łękotka. Czy ktoś miał podobne dolegliwości lub ma jakieś rady, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Opór przy zginaniu kolana
- synergia_mj
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witaj!Tek pisze:Witam wszystkich forumowiczów!
Po kilkuletniej przerwie, spowodowanej kontuzją kolana (wycięto część łękotki bocznej), powróciłem do biegania. Od jakiegoś czasu borykam z dość nieprzyjemnym uczuciem ulokowanym tuż nad kolanem (nawet uczucie ciężkości). Podczas biegania nie odczuwam żadnego bólu, jednak czasem występują uczucie miejscowego kłucia. Przy rozgrzewce czuje lekki opór przy zginaniu kolana. Oczywiście zginam do końca kolano, jednak chodzi "ciut" ciężej niż drugie. Podczas przysiadów czy kucania również czuje spore napięcie. Oczywiście byłem z tym u ortopedy, który stwierdził lekki zanik mięśnia przyczepu mięśnia czworogłowego do kolana. Wykonuje w domu ćwiczenia na wzmocnienie tego mięśnia. Zastanawia mnie jedynie fakt, czemu czuje lekki opór w tym mięśniu przy zginaniu, skoro mięsień czworogłowy bierze udział przy prostowaniu kolana. Powoli zaczynam się obawiać czy to nie łękotka. Czy ktoś miał podobne dolegliwości lub ma jakieś rady, to proszę o pomoc.
Pozdrawiam
' Zastanawia mnie jedynie fakt, czemu czuje lekki opór w tym mięśniu przy zginaniu, skoro mięsień czworogłowy bierze udział przy prostowaniu kolana. '
Często po urazach i ingerencjach chirurgicznych dochodzi do 'obkurczenia' tkanek miękkich, np m,czworogłowego uda. Jeśli jest w lekkim 'skróceniu' pacjenci często skarżą się na utrudniony ruch zgięcia kolana.
'czasem występują uczucie miejscowego kłucia'[/color]
Kiedy był wykonany zabieg na łąkotce bocznej? Czy występują trzaski w kolanie?
Sugeruję kontrolną wizytę u lekarza, najlepiej tego , który operował Twoje kolano.
Jeśli masz pytania, chętnie pomogę.
Pozdrawiam
- Krzysztof92
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ja akurat obecnie mam zapalenie mięśnia czworogłowego czy jakoś tak, lekarz tak mi zdiagnozował i ja bardzo sceptycznie podchodziłem do tej diagnozy bo naprawdę czułem bardzo silny opór i nie byłem w stanie zginać nogi czy jej wyprostować. Teraz jestem szczęśliwy
bo lekarz miał rację
nie mogłem do końca wyprostować nogi i praktycznie w ogóle jej zginać, minęło półtora tygodnia i już praktycznie wszystko jest ok
, tylko mam lekką nieprzyjemną opuchliznę dookoła kolana, no jeszcze do końca nie mogę jej zginać czy wyprostować ale jest dużo dużo lepiej :D
Nie wiem czy to samo mamy na myśli, nie jestem w temacie ale może coś podobnego dolega koledze wyżej ?
życzę powrotu do zdrowia

nie mogłem do końca wyprostować nogi i praktycznie w ogóle jej zginać, minęło półtora tygodnia i już praktycznie wszystko jest ok

Nie wiem czy to samo mamy na myśli, nie jestem w temacie ale może coś podobnego dolega koledze wyżej ?
życzę powrotu do zdrowia
" I'm at war with the world cause I
Ain't never gonna sell my soul "
Ain't never gonna sell my soul "