Potrzebuje niezwłocznej pomocy specjalistów!

matkor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie, sprawa jest bardzo pilna, więc prosiłbym o niezwłoczną wypowiedź osób merytorycznych, którzy po prostu na bieganiu się znają. Otóż walczę z otyłością. Mam 191cm wzrostu i niestety 133kg wagi. Potrzebuję na cito buty do biegania dla mnie pod moją wagę. Dużo czytałem na ten temat w końcu doszedłem do wniosku, że najbardziej potrzebuję butów w miarę tanich (do 250zł) i wysoko amortyzowane, żeby przy tej wadze nie nabawić się kontuzji. Na oku mam atrakcyjną ofertę w sklepie stacjonarnym Nike Buty Nike Air Pegasus + 30 za 230zł. PRzecena z 500. Ale poczytałem, że Puma Faas 800 jest idealna pod moją wagę. W waszej opinii, które z tych butów są najlepsze? A może jest jeszcze coś ciekawszego. Niestety par butów Nike Pegasus są ostatnie 2 pary więc Pani na dzisiaj do 21 przechowuje. Jeszcze chciałbym zapytać jaki mam rodzaj stopy, wydaje mi się, że neutralne ale poddam się Waszej opinii. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bbb ... ab628.html Pozdrawiam MAteusz
Ostatnio zmieniony 15 lip 2014, 15:26 przez matkor, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Bierz Pegasusy.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szczerze mówiąc przy twojej wadze szybko sklepiesz każde buty. to jaki konkretny model to będzie nie ma szczególnego znaczenia. dużo ważniejsza będzie dieta i ostrożnośc - czy nie pojawiają się jakies dolegliwości.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
arkadiuszm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

matkor pisze:Witam serdecznie, sprawa jest bardzo pilna, więc prosiłbym o niezwłoczną wypowiedź osób merytorycznych, którzy po prostu na bieganiu się znają. Otóż walczę z otyłością. Mam 191cm wzrostu i niestety 133kg wagi. Potrzebuję na cito buty do biegania dla mnie pod moją wagę. Dużo czytałem na ten temat w końcu doszedłem do wniosku, że najbardziej potrzebuję butów w miarę tanich (do 250zł) i wysoko amortyzowane, żeby przy tej wadze nie nabawić się kontuzji. Na oku mam atrakcyjną ofertę w sklepie stacjonarnym Nike Buty Nike Air Pegasus + 30 za 230zł. PRzecena z 500. Ale poczytałem, że Puma Faas 800 jest idealna pod moją wagę. W waszej opinii, które z tych butów są najlepsze? A może jest jeszcze coś ciekawszego. Niestety par butów Nike Pegasus są ostatnie 2 pary więc Pani na dzisiaj do 21 przechowuje. Pozdrawiam Mateusz.
Jak to powiedział kiedyś lekarz do mojego znajomego, który też zaczął biegać z nadwagą (i oczywiście rozwalił sobie stawy): "Nie biegać, Nordic Walking!".

Zamiast brać się za kupowanie butów, na początek inne, mniej obciążające sporty (rower, basen, spacery po górach, nordic walking), a jak waga już będzie w miarę normalna, to wtedy zacząć bieganie. Co więcej, wtedy dobór butów nie będzie już tak znaczący.
matkor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Ja oczywiście jestem świadomy tego ile ważę. Ale bardzo szybko utyłem i naprawdę staram się do tego podejść od każdej strony. Nie tylko dietą. Mam nadzieję, że jak zacznę z rozwagą to stawy na tym nie ucierpią. Proszę zwrócić uwagę, że moje nogi są obciążone każdego dnia i czas na faktyczne zmiany. Bo przysłowiowej czterdziestki nie dożyję. Proszę tylko Was o obiektywne opinie na temat najlepszych butów dla mnie. Pozdrawiam
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie ma czegoś takiego jak obiektywna opinia.

szczerze radzimy tobie nie przejmować się konkretnym modelem buta.

weź te Pegasusy, zacznij od marszów, weź sobie na tapetę plan 10-tygodniowy i walcz.

porządna dieta- tu też możemy doradzić - do tego delikatne ćwiczenia ogólnosprawnościowe, umiar i zdrowy rozsądek i za kilka miesięcy sam siebie nie poznasz.

wszystkiego dobrego!

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
matkor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Trochę się zmartwiłem tymi kontuzjami, dlatego obszukałem całe forum na temat najbezpieczniejszych butów dla mnie. Dobrze więc wezmę Pegasusy. A na przyszłość, w temacie wysłałem link do zdjęcia odciśniętych butów. Chciałem dopytać czy aby napewno mam stopy neutralne. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy takiej wadze bieganie to zbyt intensywna aktywność. Jak piszą poprzednicy - rower, basen, nordic walking, ten mix + dieta (która jest najważniejsza) i za jakieś 30kg możesz myśleć o bieganiu. W innym wypadku aktywność sportowa, a ściślej biegowa skończy się szybciej niż się zaczęła. Nawet najlepsze buty nie zapewnią ochrony przy takiej wadze.

Druga sprawa odnośnie zdjęcia butów - jak chcesz mieć pewność jaki masz typ stopy to udaj się do najbliższego specjalistycznego sklepu, niech zrobią Ci wideo analizę i po problemie. Bo takie zdjęcie nie daje żadnej pewności jak biegasz. Ale na tym skupił bym się za parę miesięcy.

Jak przymierzałeś Pegasusy i czujesz się w nich komfortowo to możesz je kupić. Ale musisz mieć na uwadze, że każde buty się szybko zużyją.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

typ biomechaniczny stopy to przestarzałe narzędzie, a odcisk w bucie to słaby sposób na jego określenie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

te Pegasusy padną po kilku dniach :) A tak poważnie - przy takiej wadze - jeśli nie chcesz szybko spotkać się z ortopedą pomyślałbym o Asics Nimbus 15. Chyba nie ma lepiej amortyzowanego i bardziej wygodnego buta. I nie 13-14 oraz nie 16 - bo te już są nieco twardsze. Poza tym drogie bo nowe, a Nimbus 15 idzie w miarę gdzieś taniej kupić - choć i tak to kilka stówek. Ale warto.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
Awatar użytkownika
wiercipieta
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

matkor pisze:Potrzebuję na cito buty do biegania dla mnie pod moją wagę.
Dieta, dieta i jeszcze raz dieta. I to nie na zasadzie "kromka chleba z jogurtem light, garść winogron", ale ścisłe wyliczenie zapotrzebowania kalorycznego, dokonanie podziału na proporcje BTW, uwzględnienie różnych źródeł tłuszczy, różnych rodzajów węglowodanów, minerałów i witamin, ustalenie godzin posiłków, ścisłe zapisywanie dzień po dniu. Brzmi skomplikowanie, ale jeśli sam nie potrafisz to poczytaj. Są też gotowe programy w rodzaju Vitalmax, oraz strony w internecie z bazami danych na temat różnych produktów.
W następnej kolejności proponuję rower.
Mój blog
Obrazek
Biegam całkowicie rekreacyjnie - dla relaksu i dla zdrowia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ