Czas na nowe buty pod maraton

panczito
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, jestem w trakcie przygotowań do Maratonu PZU (28.09.14) i powoli przymierzam się do zakupu butów, w których będę biegł w tym dniu. Obecnie biegam w NIKE LUNAR FLYKNITE 1 (zakupione 04-07-13). Na chwilę obecną ich kilometraż wynosi: 1160km. Teren po jakim biegam to głównie asfalt, kostka, ścieżki rowerowe, ale zdarza się czasami biegać po parku lub lesie. Rodzaj stopy neutralna. Co możecie polecić, na co zwrócić uwagę przy kupnie w sklepie (wiadomo że i tak decyzja podjęta będzie po założeniu w sklepie). Czy to dobry moment na wymianę butów czy jeszcze poczekać aby ich to wrześnie "nie zniszczyć"?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc, radę, sugestie.
PKO
Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51

Nieprzeczytany post

Napisz może ile ważysz, jaki przebieg tygodniowy etc. Podane buty to raczej nie buty treningowe ale mogę się mylić. Przebieg 1160km przy tego typu butach, które nie mają za dużej amortyzacji to już chyba duo.
panczito
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Moja waga 76-77kg. Obecnie tygodniowy kilometraż to 60.
Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51

Nieprzeczytany post

To na moje oko buty, w których biegasz jak najbardziej na maraton się nadają :)
Na trening polecam Pegasus'y lub Lunarglaid'y. Te pierwsze bardzo miękkie. Sam biegam w takim zestawie tzn. w Flyknit'ach na zawodach a w Peagasusa'ch i Lunarglid'ach na codzień.
Bill79
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 41:16
Życiówka w maratonie: 3:37:51

Nieprzeczytany post

Asics Nimbus - obecnie w niezłej cenie można znaleść model 15. Obecnie zajeżdżam już drugą pare w których trenuje i startuje w maratonach.
ijon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:39:21
Życiówka w maratonie: 03:01:54

Nieprzeczytany post

panczito pisze:Witam, jestem w trakcie przygotowań do Maratonu PZU (28.09.14) i powoli przymierzam się do zakupu butów, w których będę biegł w tym dniu. Obecnie biegam w NIKE LUNAR FLYKNITE 1 (zakupione 04-07-13). Na chwilę obecną ich kilometraż wynosi: 1160km. Teren po jakim biegam to głównie asfalt, kostka, ścieżki rowerowe, ale zdarza się czasami biegać po parku lub lesie. Rodzaj stopy neutralna. Co możecie polecić, na co zwrócić uwagę przy kupnie w sklepie (wiadomo że i tak decyzja podjęta będzie po założeniu w sklepie). Czy to dobry moment na wymianę butów czy jeszcze poczekać aby ich to wrześnie "nie zniszczyć"?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc, radę, sugestie.
Po pierwsze czy Ty szukasz buta trenigowego w którym pobiegniesz ten maraton, czy chcesz kupić typowy but startowy, w którym pobiegniesz ten maraton???
Flyknity, które masz teraz to bardzo porządny, długodystansowy but trenigowy. 1160km przebiegu absolutnie nie powinno go wykluczyć z dalszego użytkowania. Ja mam sporo par butów, w których biegam regularnie i powiem szczerze - nie widze wielkich różnic między nimi. Jedne mają już prawie 2500 km i dalej trzymają poziom. No może różnica jest taka, że niektóre nie lubią "wolnego człapania" i lepiej pracują na szybkim biegu.
Popatrz np. na Flyknity 2 - bo są przeceny na nie :-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

Przy mojej wadze 75kg +-1kg długie wybierania biegnę na zmianę w Brooks Glycerin 11 (400km przebiegnięte) i Nike Vomero 8 (150km)
To już druga para G11 i dotychczas przepiegłem w butach tych 4 półmaratony w rytmie 4:35-4:40. Bardzo dobrze mi się w nich biega.
Kupiłem Vomero 8 po próbie z Pegasus 30 oraz Nimbus 15 i Mizuno chyba Enigma, nie pamiętam.
Vomero od razu zrobił dobre wrażenie i do tego była promocja cenowa.
Szukałem buta dobrze zamortyzowanego, aby przebiec mój pierwszy maraton.
Z czterech biegów powyżej 25 km (28, 34,31,35) przebiegłem dwa w jednej parze i dwa w drugiej.
Moje osobiste uczucie to, że Glycerin jest troszkę twardsza (no ale i km więcej ma za sobą) a Vomero mięciutkie jak kapeć, ale cięższa... Nie wiem czy ciężar może wpłynąć istotnie na przebiegnięcie maratonu... Może nie tyle wagowo, co bardziej obszerny ten Nike. Nie wiem jak się wyrazić.
Nie jestem jeszcze zdecydowany...
To wszystkich innych treningów używam Cumulus 15
panczito
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Byłem ostatnio w sklepie gdzie mierzyłem następujące modele:
- Nike Flyknit Lunar 2
- Adidas Supernova Glide 6 Boost
- Brooks Launch
- Nike Air Zoom Pegasus 31
Co sądzicie o podanych modelach? Obecnie wybierał bym pomiędzy Nike Flyknit oraz Adidas Glide 6 Boost.
Dodatkowo mają się pojawić w sklepie Adidas Energy Boost 2 M
Dzięki za wszelkie porady :)

Buty mają mi posłużyć do treningów pod maraton oraz na kolejne bieganie po starcie jednak już kilometraż będzie znacznie mniejszy (3 razy po 10km na tydzień). W maratonie nie biegnę po jakiś super czas mam zamiar przebiec go (fajnie jak by udało się w 4h,ale to tylko marzenie/plan).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ