Kalenji eliorun czy joma hispalis 312

kafar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie, z racji tego iż jest to tutaj mój pierwszy post pragnę wszystkich przywitać.

Otóż jestem początkującym biegaczem, truchtam już kilkanaście tygodni w najtańszych butach biegowych z decatlonu.
Wszystko okej, buty w miarę się spisują ale wydłużają się trasy i chciałbym na coś zmienić.
Aktualnie ze względu na lekko ograniczone środki dysponuję kwotą 150-200 zł.
Mam 93-95kg przy 193 cm i z tego co się orientowałem potrzebowałbym "mocniejszej" amortyzacji.
Zastanawiam się nad butami wymienionymi w tytule.
Co jako specjaliści w temacie polecilibyście?
czy brać te elioruny czy może hiszpańską markę joma, a może coś innego wam przychodzi do głowy.

Aktualnie biegam w 70% po trasach asfaltowych okolo 20 km tygodniowo. Jak wyżej waga około 95 kg, stopa neutralna.

z góry dziękuję za pomoc i dyskusję.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bierz Jomy, w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. Kalenji Eliorun wykonane z samej pianki przy tej wadze szybko się ubiją (zużyją).

Pozdrawiam
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
kafar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hmm no okej tylko czy warto brac tak z neta bo widze ze tylko jeden dostawca oferuje?
tomruns76
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeden sprzedawca bo to wylaczny dystrybutor w polsce, kupilem od niego te hispalisy wlasnie i po 7 miesiacach biegania moge powiedziec ze sa znakomite, jakosc wykonania, wygoda, moge polecic jako osoba 191cm i wazaca kolo 100kg :-)
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przebiegłem w nich dopiero około 250km, jak dotąd sprawują się bardzo dobrze. Jedno co mnie zastanawia, na allegro w opisie jest, że są przeznaczone dla supinatorów, a w necie czytałem że dla pronatorów :) Przez to podejrzewałem je o spowodowanie bólu łydki przez parę tygodni...
Zaczynałem z wagą około 90kg, teraz 77kg i powoli rozglądam się za lżejszymi butami. Przy Twojej wadze będą ok i na pewno lepsze od wynalazków typu lidl.
kafar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki panowie za sugestie. No wlasnie gabarytowo mam podobnke do was. Chodzilem po sklepach specjalistycznych i pod moje parametry to najtansze buty za 300zl wiec jak na poczatek troche drogo. Mam stope neutralna wiec jal myslicie nadaja sie??
tomruns76
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja przebieglem w nich 612km od 5ego listopada, biegalem na sniegu przy -10 i teraz w upaly i tylko moge je chwalic , teraz sa po 99pln ale male numery

http://sklep.smjsport.pl/katalog.php?or ... joggingowe

Jak na razie male slady zuzycia widac po nich, mam katalog w pdf jomy z 2013 i tam mowia ze sa dla stopy neutralnej
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ktos spotkal rozmiar 28 cm dl. wkladki .wszedzie podaja 43 wkladka 27.5 cm i 44 wkladka 28.5 cm .
kafar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Teraz jest ten drozszy model za 159 w wszystkich rozmiarach, co prawda kolorami niekusza ale wiadome, nie tym czlowiek biega:)
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pisałem w lipcu nt hispalisów 312. Do dziś zrobiłem w nich łącznie około 500km i już siadły pod piętami, szczególnie ubity jest prawy. Przez ostatnie parę tygodni często czułem ból w piszczelach już po 1-2 km, później trochę mniej czyli coś a'la shin splints. Najpierw próbowałem poprawić technikę biegu, później... grypa i był czas na czytanie. Głównym podejrzanym zostały buty i dzisiaj kupiłem w decathlonie Asics Gel Pulse 6. Przebiegłem parę km, zero bólu w nogach, znacznie lepsze tempo biegu (końcówka poniżej 4:50, gdzie w jomach miałem +/- 6:00), świetna amortyzacja.
Jomy w swej cenie są niezłe, dopóki nie spróbuje się czegoś z wyższej półki. Lepsze wrogiem gorszego ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ