Suunto Ambit 2 Black - mini recenzja:)
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Aplikacje wgrywasz jako ekran "dyscypliny sportowej" i tam go widzisz, nie w opcjach.
Czyli obrazowo tworzysz sobie dyscyplinę o nazwie "Bieganie" i na którymś ekranie wrzucasz swoje interwały i rozpoczynasz trening i na jednym z ekranów zegarka (tym którym ustawiłeś) będziesz widział aplikacje. Jak to w praktyce działa? Nie wiem, zegarek mam od wczoraj
Czyli obrazowo tworzysz sobie dyscyplinę o nazwie "Bieganie" i na którymś ekranie wrzucasz swoje interwały i rozpoczynasz trening i na jednym z ekranów zegarka (tym którym ustawiłeś) będziesz widział aplikacje. Jak to w praktyce działa? Nie wiem, zegarek mam od wczoraj
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:10
- Życiówka w maratonie: 3:08
Czy tworząc dyscyplinę Bieganie, mogę w "podkategorii" utworzyć kilka wersji treningu, czy trzeba stworzyć kilka osobnych pozycji Bieganie??
Chodzi mi dokładnie o to czy mogę stworzyć kilka wersji treningu i mieć je wszystkie cały czas w zegarku by w dowolnym momencie skorzystać?
Chodzi mi dokładnie o to czy mogę stworzyć kilka wersji treningu i mieć je wszystkie cały czas w zegarku by w dowolnym momencie skorzystać?
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Każda osobno
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Instrukcja twierdzi, że do każdej dyscypliny można przyporządkować 5 aplikacji, ale nie wiem jak 5 różnych wersji jednego treningu będzie działać w tym samym czasie
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Powiedzcie mi czy Ambit2 mierzy kadencje jakimś czujnikiem w zegarku? Ostatnio pobiegałem trochę boso i w aktywnościach zobaczyłem, że mam wyliczoną kadencję...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 51:11
Tak wprowadziła to ostatnia aktualizacja, jak masz czujnik foot pod to on przejmuje mierzenie kadencji a jak nie to wszystko z zegarka. Jest to omówione szerzej kilka stron wstecz.Skoor pisze:Powiedzcie mi czy Ambit2 mierzy kadencje jakimś czujnikiem w zegarku? Ostatnio pobiegałem trochę boso i w aktywnościach zobaczyłem, że mam wyliczoną kadencję...
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
No właśnie jakoś mi się nie rzuciła taka informacja w oczy w recenzjach więc byłem zdziwiony gdy zobaczyłem policzoną kadencje bez footpod-a
- TriSzerpa
- Wyga
- Życiówka na 10k: kiepska
- Życiówka w maratonie: kiepska
Cześć
Mam pytanie co do Waszych Ambitów 2 - Czy jeśli włączycie tryb oszczędny (z próbkowaniem GPS co 5 sekund lub co minutę) - pokazuje Wam w miarę prawidłowo przewyższenia?
Używałem Ambita 2S ostatnio na 119 km biegu i 6 km przewyższeń.
Wrzuciłem gps w trybie oszczędnym ( co minutę), pokazał mi dystans 109 km i jakieś 100 m przewyższeń. Dystans rozumiem, że skróciło,bo sporo zakrętów było i aproksymacja ich nie uwzględniała, no i to tylko 5% błędu, więc niewiele. Ale z tymi przewyższeniami mi się nie podoba.
Też tak macie? Może coś źle ustawiłem w Movescount'cie przy tworzeniu aktywności?
Mam pytanie co do Waszych Ambitów 2 - Czy jeśli włączycie tryb oszczędny (z próbkowaniem GPS co 5 sekund lub co minutę) - pokazuje Wam w miarę prawidłowo przewyższenia?
Używałem Ambita 2S ostatnio na 119 km biegu i 6 km przewyższeń.
Wrzuciłem gps w trybie oszczędnym ( co minutę), pokazał mi dystans 109 km i jakieś 100 m przewyższeń. Dystans rozumiem, że skróciło,bo sporo zakrętów było i aproksymacja ich nie uwzględniała, no i to tylko 5% błędu, więc niewiele. Ale z tymi przewyższeniami mi się nie podoba.
Też tak macie? Może coś źle ustawiłem w Movescount'cie przy tworzeniu aktywności?
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
2S nie ma barometru i bierze wysokość tylko z GPS więc jeśli próbkowanie będzie zmniejszone to i dokładność wzrostu wysokości może być mniejsza.
- LoveBeer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34.00
- Kontakt:
jesli trasa byla mocno interwalowa to mysle ze spokojnie mogl upierniczyc lwia czesc, ale skoro z 6 tysi zostalo 100m to rzeczywiscie dziwna sprawa. no ale w ekstremalnym przypadku (bardzo krotkie podbiegi, cala trasa w zakresie np od 300 do 400 mnpm) byloby to TEORETYCZNIE mozliwe mysle.TriSzerpa pisze:Cześć Używałem Ambita 2S ostatnio na 119 km biegu i 6 km przewyższeń.
Wrzuciłem gps w trybie oszczędnym ( co minutę), pokazał mi dystans 109 km i jakieś 100 m przewyższeń.
ale napewno nie na lavaredo
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
wynika to z tego ze szacował wysokość co 60s bo opierał się tylko na GPS
kiedys dla zabawy w 2 sprawdziłem tryb co 60s i na trasie 32 pokazal 30.3 a przewyższenie normalne
kiedys dla zabawy w 2 sprawdziłem tryb co 60s i na trasie 32 pokazal 30.3 a przewyższenie normalne
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 51:11
Suunto ambit 3 na jesien - jest juz wstepna recenzja http://www.dcrainmaker.com/2014/07/suun ... sport.html
- TriSzerpa
- Wyga
- Życiówka na 10k: kiepska
- Życiówka w maratonie: kiepska
Taka była moja pierwsza myśl - przy próbkowaniu co minutę uwaliło mniejsze hopki, ale znowu ja jestem z tych, co biegają wolniej - więc raczej aż tak by nie wygładziło Tym bardziej,że większość podbiegów/zbiegów miała koło kilometra w pionie :DLoveBeer pisze: jesli trasa byla mocno interwalowa to mysle ze spokojnie mogl upierniczyc lwia czesc, ale skoro z 6 tysi zostalo 100m to rzeczywiscie dziwna sprawa. no ale w ekstremalnym przypadku (bardzo krotkie podbiegi, cala trasa w zakresie np od 300 do 400 mnpm) byloby to TEORETYCZNIE mozliwe mysle.
ale napewno nie na lavaredo
Zauważyłem,że odznaczyłem "foot POD", a w aktywności "running" jest on defaultowo zaznaczony- może to była przyczyna? Chociaż nie mam foot poda. Sprawdzę czy zaznaczenie tej opcji coś dało i dam znać jak pomoże - może ktoś też trafił na taką zagadkę
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Footpod oznacza ze ci szuka tego czujnika ,jak go nir masz to bedzie cały trening go szukał wiec szybciej leci bateria
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 47:20
sprzęt jest super, ale użytkowanie czy planowanie treningów interwałowych to jakaś masakra
da się łatwo wgrać trening typu
10min biegu w strefie 1-2
40min biegu w strefie 3 (zeby pikal jak za wolno/ za szybko)
?
da się łatwo wgrać trening typu
40min biegu w strefie 3 (zeby pikal jak za wolno/ za szybko)
?