Pulsometr + Smartfon - jak to połączyć ?

Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Używałem STL i endo i w zasadzie nic ponad to co zegarek nie oferują. Nie ustawisz na nich zaawansowanych treningów. Jedynym plusem jest tzw. livetracking tylko czy to jest takie ważne?
PKO
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

czy livetracking to pokazanie na zywo gdzie akurat biegam ?
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Tak dokładnie - z tym, że endomondo pokazuje to w aplikacji podstawowej, natomiast w STL jest wymagana aplikacja pro :)
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zauwazylem ze w kilku popularnych aplikacjach sa podstawowe dane jak tempo, dystans itp ale brak doglebnych danych na temat tętna.
Czy ktos zna apke , która by analizowała strefy tętna i inne takie ?
Czy np. Polar BEAT ma takie mozliwosci ? Slyszalem ze sporo ludzi uzywa tego Polara Beat. On jest darmowy chyba.
Ja niestety nie moge go przetestowac bo mam androida 4.2 - wlasnie pracuje nad zmiana wersji androida w smartfonie.
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

Ogólnie to pogubiłem się w tym czego oczekujesz. Z początkowych postów wynikało mi, że chcesz zaawansowany zegarek z możliwością eksportu treningów i przeglądania ich na telefonie do analizy. Potem stwierdziłeś, że chcesz najprostszy zegarek tylko z pomiarem pulsu i w takiej sytuacji wygodniej/taniej użyć tylko gps/aplikacji w telefonie + pasek pulsometru.
Wracając do aplikacji to jest różnie, strefy tętna są w STL (chyba od wersji free, na pewno w pro) i w endomondo (tu wymagane jest premium). STL Pro pozwala na tworzenie prostych treningów opartych na przedziałach tętna lub tempa lub prędkości. Niestety bez możliwości łączenia ich w jednym treningu. Można ustawić np. 1km z tętnem 130-150 + 1km 145-160 itd. Interwały odległości(lub czasu) niestety muszą być równe (ale można powtarzać po kilka razy).
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ktos uzywa Polar Beat ? Dobre to jest ?
Górski Ultra 100km - 14h
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no i kupilem RS100 Polar + nadajnik H7 i dziala wszystko tak jak chcialem, czyli na zegarku mam dane z zegarka a smartfon zgrywa podczas biegu takie dane jakie udostepnia gps czyli predkosc, wysokosc, srednie temp itp
poza tym na smartfonie latwo potem odczytac strefy tetna na poszczegolnych etapach treningu, na spokojnie sobie wszystko przeanalizowac.

jedyne co mnie martwi to rzetelnosc wskazan spalanych kalorii, na zegarku wartosc jest inna niz w aplikacji Polar Beat a obie te rzeczy maja to samo źródło danych czyli nadajnik na piersi. roznica dochodzi do 100/200 na 1000 kcal wiec siega 20% - to sporo.
Czy jest tu ktos ktos tez biega ze sprzetem Polara ?
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mareko pisze:no i kupilem RS100 Polar + nadajnik H7 i dziala wszystko tak jak chcialem, czyli na zegarku mam dane z zegarka a smartfon zgrywa podczas biegu takie dane jakie udostepnia gps czyli predkosc, wysokosc, srednie temp itp
poza tym na smartfonie latwo potem odczytac strefy tetna na poszczegolnych etapach treningu, na spokojnie sobie wszystko przeanalizowac.
Jak przekazujesz dane z pulsometru do telefonu? Pulsometr pozwala się łączyć i zegarkowi i telefonowi równocześnie?
mareko pisze: jedyne co mnie martwi to rzetelnosc wskazan spalanych kalorii, na zegarku wartosc jest inna niz w aplikacji Polar Beat a obie te rzeczy maja to samo źródło danych czyli nadajnik na piersi. roznica dochodzi do 100/200 na 1000 kcal wiec siega 20% - to sporo.
Potraktuj te dane dość luźno, każda aplikacja wylicza sobie kalorie inaczej i rozrzut bywa duży.
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kojer pisze: Jak przekazujesz dane z pulsometru do telefonu? Pulsometr pozwala się łączyć i zegarkowi i telefonowi równocześnie?
Nadajnik nadaje sygnal i nie ma znaczenia ile urzadzen ten sygnal odbiera. Nic sie nie gryzie ze sobą i wszystko dziala prawidlowo. Moge nawet jednoczesnie odpalic kilka aplikacji i kazda z nich pokazuje te same dane a zeby bylo smieszniej, mam kolege ktory tez ma zegarek Polara i na jego zegarku tez pokazuje moje odczyty o ile nie uzyjemy kodowania. Zatem jest mozliwe aby jeden nadajnik nadawal na kilka smartfonow i kilka zegarkow jednoczesnie.
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mareko pisze:
kojer pisze: Jak przekazujesz dane z pulsometru do telefonu? Pulsometr pozwala się łączyć i zegarkowi i telefonowi równocześnie?
Nadajnik nadaje sygnal i nie ma znaczenia ile urzadzen ten sygnal odbiera.
To nie do końca musi być prawda (bo H7 jest dwusystemowy), mnie interesuje czy jest możliwość podłączenia dwóch telefonów po BT Smart równocześnie, jakbyś miał możliwość przetestowania takiej konfiguracji to byłbym wdzięczny. Ze zwykłym BT to niestety nie działa (przynajmniej na polarowym wearlink+ BT) , po podłączeniu jednego telefonu drugi już niestety się nie łączy.
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie mam jak sprawdzic 2 telefonów a poza tym ten bluetooth jednak odpada, dzisiaj sie okazalo ze ten nadajnik nie potrafi nadawac spod wody a ja duzo treningow robie w basenie wiec jestem zawiedziony i oddaje

pytanie za 100 pkt. czy ant+ nadaje spod wody i czy w ogole te opaski na ant+ sa wodoszczelne ? znalazlem jedna w decathlonie ale ma wodoszczelnosc 1atm wiec nawet strach zachlapac a co dopiero wejsc z tym do basenu.
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mareko pisze:nie mam jak sprawdzic 2 telefonów a poza tym ten bluetooth jednak odpada, dzisiaj sie okazalo ze ten nadajnik nie potrafi nadawac spod wody a ja duzo treningow robie w basenie wiec jestem zawiedziony i oddaje
Nadajnik nadaje ale nie przez BT tylko w tym drugim zakresie. W końcu H7 jest w zestawie v800.
mareko pisze: pytanie za 100 pkt. czy ant+ nadaje spod wody i czy w ogole te opaski na ant+ sa wodoszczelne ? znalazlem jedna w decathlonie ale ma wodoszczelnosc 1atm wiec nawet strach zachlapac a co dopiero wejsc z tym do basenu.
O ile wiem to nie działa w wodzie.

Czyli obawiam się, że pomysł by telefon leżał na brzegu basenu i rejestrował tętno odpada.
lucpo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:20

Nieprzeczytany post

Mi w polarze H7 szybko zużywała się bateria przy podłączeniu do telefonu. Nie wszystkie telefony dobrze z nim współpracują.
Awatar użytkownika
SportKonsulting
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kojer pisze:
mareko pisze: pytanie za 100 pkt. czy ant+ nadaje spod wody i czy w ogole te opaski na ant+ sa wodoszczelne ? znalazlem jedna w decathlonie ale ma wodoszczelnosc 1atm wiec nawet strach zachlapac a co dopiero wejsc z tym do basenu.
O ile wiem to nie działa w wodzie.

Czyli obawiam się, że pomysł by telefon leżał na brzegu basenu i rejestrował tętno odpada.
Zdecydowanie nie jest to możliwe bo zarówno Bluetooth, Bluetooth Smart, ANT+ oraz W.I.N.D. to sygnały cyfrowe (o częst. 2,4 GHz) a sygnał ten fizycznie nie przechodzi przez wodę. Dlatego właśnie Polar korzysta z transmisji analogowej (5 kHz) podczas pływania, ale jej zasięg to 80-100 cm więc trzeba mieć zegarek na ręce.
Awatar użytkownika
SportKonsulting
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mareko pisze:no i kupilem RS100 Polar + nadajnik H7 i dziala wszystko tak jak chcialem, czyli na zegarku mam dane z zegarka a smartfon zgrywa podczas biegu takie dane jakie udostepnia gps czyli predkosc, wysokosc, srednie temp itp

jedyne co mnie martwi to rzetelnosc wskazan spalanych kalorii, na zegarku wartosc jest inna niz w aplikacji Polar Beat a obie te rzeczy maja to samo źródło danych czyli nadajnik na piersi. roznica dochodzi do 100/200 na 1000 kcal wiec siega 20% - to sporo.
Czy jest tu ktos ktos tez biega ze sprzetem Polara ?
Różnica w wyliczeniu kalorii wynika z "wieku" obu rozwiązań. RS100 jest modelem sprzed 10 lat, a Polar Beat jest z ubiegłego roku i jest na bieżąco aktualizowany. W międzyczasie Polar był w stanie skorzystać z wyników wielu badań, a więc dane pokazywane przez aplikację powinny być dokładniejsze i bardziej miarodajne.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ