Nietypowe wymagania?

kamiss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
od dawien dawna śledzę to forum, dużo mi pomogło w kwestiach treningu, wyboru sprzętu czy radzenia sobie z kontuzjami. Nastał czas na pierwszy post, bo nie trafiłem nigdzie na odpowiedź dotyczącą mojego problemu :)
Trenuję (o ile to tak można nazwać) bieganie od paru lat z przerwami, głównie pod jakieś konkretne zawody sportowe lub w celu zrzucenia zbędnych kilogramów.. jednak ogólnie dla dobrej formy i lepszego samopoczucia.
Zacząłem bieganie od butów tenisowych Asicsa, przez jakieś najtańsze biegowe Nike w których zrobiłem pierwszy półmaraton. Potem zachęcony wieloma recenzjami nabyłem Pumy FAAS 300 V1, które były strzałem w dziesiątkę :) lekkie, wygodne, elastyczne.. ale na moją wagę 80-90kg trochę zbyt minimalistyczne. Później były FAAS 500 i jak dla mnie niestety za duży drop, być może przez to kontuzja.. szkoda gadać. Obecnie śmigam z Nike Terra Kiger.

Ale o co mi chodzi :) czy istnieje but, który:
1. będzie relatywnie lekki - ok. 250g
2. elastyczny, na poziomie FAASów lub Kigera
3. dość mały drop, 4-8mm
4. z dawką amortyzacji pod moją wagę czyli około 80kg. Staram się biegać ze śródstopia więc w tym miejscu amortyzacji bym oczekiwał.
5. jestem raczej supinatorem wiec but pod supinacje lub neutralny
6. na asfalt, ewentualnie parkowe sciezki. do lasu mam Kigery

Będę wdzięczny za pomoc :)
PKO
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Saucony Kinvara
kamiss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kinvara 4? Brzmi nieźle.. i widzę, że na wyprzedaży za 300zł można dostać. A jak się mają np. do New Balance 890? albo nowych Faas 500?
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kinvara jest innym butem niż 890, bardziej elastyczna, inna cholewka, jest bardziej dynamiczna w moim odczuciu, a przy tym bardzo fajnie amortyzuje (oczywiście jak na to jakim jest butem).

Faas 500 nie mialem nigdy, ale mialem Faas 300 i Kinvara jest dużo wygodniejsza i przyjemniejsza w odczuciach.

Cena za 4 jest niezła bo na horyzoncie jest juz Kinvara 5, która specjalnie niczym się nie różni.
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Miałem kinvary 4. Super buty. Niestety musiałem reklamować.
teraz biegam nike free flyknit 5.0. Jak się skończą kupię kinvary.
kamiss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też myslałem nad jakimiś z kolekcji Free/Flyknit.. chociaż bardziej w stronę Nike Flyknit Lunar 1 ale te już mają wiekszy drop.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ