Cel: 30 minut ciągłego biegu - Plan 6-cio tygodniowy

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
pinia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam trochę dziwaczne - wydaje mi się - pytanie.

Mam dopiero zamiar zacząć 6 tygodniowy plan (jak tylko uporam się z letnią sesją) i w związku z tym mam kilka pytań technicznych:
Jak mierzyć czas, biegnąc?
Ile treningów w tygodniu można najwięcej wykonywać? A ile najmniej, żeby było mimo wszystko w miarę efektywnie? (wiem, że w artykule widnieje rozpiska na 4 treningi w tygodniu, ale z ciekawości chciałabym wiedzieć)

Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

PS. Mój pierwszy post! <jupi>
PKO
megida
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pinia pisze: Jak mierzyć czas, biegnąc?
Jeśli chodzi o przemienność minut biegu i marszu, to ja korzystam z aplikacji na telefonie. Mam program "Hiit interval training timer", jest bardzo prosty, ustawiam sobie w nim czas biegu (work), marszu (rest) i ilość powtórzeń (rounds). Jak kończy się jedno a zaczyna drugie to program odlicza od 10 do 1 i jest dźwięk gwizdka - więc nie trzeba trzymać i patrzeć cały czas na telefon.
pinia pisze: Jak mierzyć czas, biegnąc?
Ile treningów w tygodniu można najwięcej wykonywać? A ile najmniej, żeby było mimo wszystko w miarę efektywnie? (wiem, że w artykule widnieje rozpiska na 4 treningi w tygodniu, ale z ciekawości chciałabym wiedzieć)
tu nie wiem, niech wypowiedzą się fachowcy. Podobno jednak nie należy biegać codziennie
Awatar użytkownika
Sammi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pinia pisze: Ile treningów w tygodniu można najwięcej wykonywać? A ile najmniej, żeby było mimo wszystko w miarę efektywnie? (wiem, że w artykule widnieje rozpiska na 4 treningi w tygodniu, ale z ciekawości chciałabym wiedzieć)

4x w tyg. jak najbardziej. Ale nie codziennie.
Justa_25
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam na razie 5km (ale cały czas walczę o więcej) zazwyczaj biegam 7,5km/h. Czy to nie za wolno?
Po trasie robię 3-4 przebieżki.
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Justa_25 pisze:Biegam na razie 5km (ale cały czas walczę o więcej) zazwyczaj biegam 7,5km/h. Czy to nie za wolno?
Jak nie szykujesz się do jakiegoś maratonu, to chyba nie ma czegoś takiego jak wolno/szybko ;) Biegaj dla przyjemności we własnym tempie, które z czasem i tak będzie powoli rosło.
Justa_25
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tomasz pisze:
Justa_25 pisze:Biegam na razie 5km (ale cały czas walczę o więcej) zazwyczaj biegam 7,5km/h. Czy to nie za wolno?
Jak nie szykujesz się do jakiegoś maratonu, to chyba nie ma czegoś takiego jak wolno/szybko ;) Biegaj dla przyjemności we własnym tempie, które z czasem i tak będzie powoli rosło.
Dzięki :)
idgie
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam takie pytanie, co zrobić w sytuacji kiedy nie mam możliwości zrobić 4 treningów w tygodniu? Czym je najlepiej zastąpić?
Z przyczyn różnych nie mam z kom zostawić mojego małego dziecka, w związku z tym pozostają mi tylko treningi w weekend. W zasadzie w tygodniu pozostał mi tylko rower treningowy (chociaż marnej jakości, bo z niewielkim obciążeniem) oraz spacery (to zawsze mogę zrobić z dzieckiem w wózku)...
Tylko czy to wystarczy żeby nie stracić formy? Szkoda by mi było, bo w zasadzie od wtorku powinnam zacząć biegać 30 minut ciągiem...
Nie ma rzeczy niemożliwych, one są tylko mało prawdopodobne
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To rób jakis naprawdę aktywny fitness przy muzyce.
hurben
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

@idgie
Mam jeszcze jeden powód by docenić wsparcie żony w moim bieganiu.

Podobno są wózki do biegania, jeżeli nawet takiego nie masz to szybki marsz z wózkiem pozwoli zachować formę. Tak naprawdę różnica między 3 a 4 treningami w tygodniu dla nas amatorów nie jest aż taka kolosalna, zwłaszcza jeżeli wykonujemy dodakowe czynności.
idgie
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@hurben
Może masz rację, że nie będzie specjalnej różnicy czy to będą trzy czy cztery treningi. :usmiech:
Wózek do biegania ma moja znajoma i mówi, że się sprawdza, ale tylko jak się go używa biegając np po parku, chodzi przede wszystkim o krawężniki.
Ja na razie sporo chodzę, staram się dwa razy dziennie po 5 km, a biegać będę w piątki soboty i niedziele. Wiem, że to nie jest zbyt zdrowe, ale przez te kilka tygodni krzywdy sobie nie zrobię... chyba :usmiech:
hurben
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tu już bym się zastanowił, raczej przy początkowych marszobiegach nie powwinno być problemów, zwłaszcza jeżeli nie ma jakiejś sporej nadwagi.

Przy bieganiu czas na odpoczynek i przedewszystkim regenerację jest bardzo istotny.
W chwili w której tempo twojego biegu będzie wzrastać powyżej 6:00 min/km to raczej dążyłbym do zrobienia sobie przerwy między tymi bieganiami.
To oczywiście kwestia indywidualna co działa dla mnie nie koniecznie musi działać dla innych.

Wydaje mi się, że lepiej by było ustawić bieganie
  • piątek 45min
    niedziela 45min
zamiast
  • piątek 30min
    sobota 30min
    niedziela 30min
Oczywiście stopniowo. Wydaje mi się, że jeżeli zaczniesz zwiększać tempo lub czas biegania, przerwa na regenerację będzie bardzo na miejscu.

Tak czy inaczej gratuluję wytrwałości, smak tego pierwszego sukcesu pamiętam w swoim przypadku do dziś.

Pozdrawiam
idgie
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W piątek biegałam 30`, w sobotę odpuściłam, a w niedzielę zrobiłam 40` trening (nie liczę rozgrzewki).

Tyle że ja biegam w tempie około 7:30, czy to znaczy, że biegam trochę za szybko?
gustav000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W kwietniu 2012 zacząłem plan 6 tygodniowy. Wtedy nawet nie myślałem o przebiegnięciu nawet półmaratonu.
W tym roku przebiegłem maraton.

Uważajcie - bieganie wciąga :)
10 - 43,36 - XIII Międzynarodowy Bieg Skawiński (09.05.2015)
21 - 1,35,07 - XII Półmaraton Marzanny (22.03.2015)
42 - 3,44,30 - 16 Poznań Maraton - (11.10.2015)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

idgie pisze:W piątek biegałam 30`, w sobotę odpuściłam, a w niedzielę zrobiłam 40` trening (nie liczę rozgrzewki).
Tyle że ja biegam w tempie około 7:30, czy to znaczy, że biegam trochę za szybko?
Ale dlaczego za szybko? Jeśli przebiegasz 40 minut i czujesz się dobrze to wszystko jest we włąściwym porządku.

Gustav - gratulacje. Mój syn ma na imię Gustaw. :)
gustav000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Gustav - gratulacje. Mój syn ma na imię Gustaw. :)
Dzięki.
W moim przypadku to tylko ksywa. Wszystkie Gustav/wy to fajne chłopaki ;)
10 - 43,36 - XIII Międzynarodowy Bieg Skawiński (09.05.2015)
21 - 1,35,07 - XII Półmaraton Marzanny (22.03.2015)
42 - 3,44,30 - 16 Poznań Maraton - (11.10.2015)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ