Startuje KalendarzBiegowy.pl

Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Adam,

ja to oczywiście wszystko rozumiem, a nawet wewnętrznie się w dużej mierze zgadzam. Natomiast prawo, jakkolwiek czasem płynne, to jednak jasno mówi nie tylko, że "każdy ma prawo poprosic o usunięcie go z takiego zbioru". Większość osób prawdopodobnie nie będzie wiedziała, że się w nim znalazła. Prawo stanowi, że administrator musi uzyskać zgodę ZANIM umieści czyjeś dane w takim zbiorze.

Ze strony GIODO:
USTAWA Z DNIA 29 SIERPNIA 1997 R. O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH. (TEKST JEDNOLITY: DZ. U. 2002 R. NR 101 POZ. 926, ZE ZM.)

Art. 23. 1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
1) osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych
2) jest to niezbędne dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisu prawa,
3) jest to konieczne do realizacji umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to niezbędne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą,
4) jest niezbędne do wykonania określonych prawem zadań realizowanych dla dobra publicznego,
5) jest to niezbędne dla wypełnienia prawnie usprawiedliwionych celów realizowanych przez administratorów danych albo odbiorców danych, a przetwarzanie nie narusza praw i wolności osoby, której dane dotyczą.
Jest jeszcze cały szereg innych wymagań dotyczących sposobu zabezpieczenia, zgłaszania takich zbiorów odpowiednim organom itd. To wszystko powoduje, że niestety czasem okazuje się, że niektóre inicjatywy, jakkolwiek bardzo ciekawe, nie zawsze są możliwe do zrealizowania.
Ale uwaga generalna jest taka, że skoro ktoś się decyduje na start pod własnym imieniem i nazwiskiem w zawodach to musi brać pod uwagę konsekwencje jakie z tego wynikają.
Trochę to sparafrazuję:

Skoro ktoś decyduje się na utworzenie zbioru danych osobowych, to musi brać pod uwagę konsekwencje, jakie z tego wynikają. Jesteście dużym, popularnym serwisem i prędzej czy później jakieś organy się tym zainteresują. Publikując takie dane w internecie, wystawiacie się na strzał.

Tak, żeby nie było zupełnienie niekonstruktywnie, żeby na szybko załatać ten problem sugerowałbym:

1. Usunięcie baz z wynikami
2. Wstawienie w ich miejsce linków do wyników na stronach organizatorów.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, 15:45 przez Kolaj, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć i czołem :D

Trochę poużywałem kalendarza i generalnie jest fajnie, ale parę uwag:
1.Bieg na Pilsk według mapy jest w Myszkowie... trzeba by jakoś weryfikować dodawane biegi ;)
2. W wielu miejscach na mapie widzę "2", a po zbliżeniu pojawia się tylko jedna impreza.
3. fajnie by było, gdyby w miejscach, gdzie jest więcej imprez po najechaniu na cyferkę rozwijała się ich lista. Byłoby to o wiele wygodniejsze.

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nowy system wyświetlania imprez na mapie czeka na realizację. Na pewno będzie to wyglądać i działać lepiej.
Awatar użytkownika
Wojkus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: 3:24:52

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy tylko u mnie tak jest i co z tym zrobić ?

Loguje się do kalendarza --> chcę dodać nową imprezę ---> wpisuje wszystkie dane ---> klikam dalej ---> przenosi mnie na stronę logowania ---> loguję się raz jeszcze. Dane które wpisałem zniknęły, impreza nie została dodana. Testowane na dwóch przeglądarkach. Wcześniej jedną imprezę udało mi się dodać.

Pozdrawiam i czekam na pomysły - może coś źle robię.
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Robisz wszytko ok. Mamy problemy z serwisem. Pracujemy nad tym.
szprotapsota
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Remus pisze: Nie ma jeszcze możliwości dodawania imprez do swojego profilu, w których się startowało lub, w których planuje się wystartować, ale będzie to wprowadzone.
Kiedy ta opcja będzie udostępniona?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jeszcze nie wiemy, są na razie inne priorytety.
ODPOWIEDZ