Komentarz do artykułu Nowi gracze na rynku - Garmin Forerunner 220 i 620

goike
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42 min 05 sek
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie co do stopnia wodoszczelności. Czy oznaczenie 50M w przypadku Garmina FR 220 czy 620 oznacza że można z tym zegarkiem pływać w basenie? NIe chodzi mi o pomiar odległości ale poprostu o pewność że jeśli go nie zdejmę i wskoczę do basenu to nic się nie stanie.
PKO
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:10
Życiówka w maratonie: 3:08

Nieprzeczytany post

Tak 220/620 są wodoszczelne do głębokości 50m.
Śmiało można w nich pływać.
Michu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Wiem, że pytanie na forum padało już milion razy ale ciągle mamy dylemat przy wyborze czy 220 czy 610. Zegarki bardzo podobne cenowo i funkcjonalnie. Czy ktoś kto używał/miał styczność z tymi modelami mógłby pomóc w wyborze?

Biegam głównie po parku i trochę przeraża mnie złe (hmm może zbyt mocno powiedziane "złe")wyrysowywanie trasy biegu przez 220...
monterpw
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Michu pisze:Wiem, że pytanie na forum padało już milion razy ale ciągle mamy dylemat przy wyborze czy 220 czy 610. Zegarki bardzo podobne cenowo i funkcjonalnie. Czy ktoś kto używał/miał styczność z tymi modelami mógłby pomóc w wyborze?

Biegam głównie po parku i trochę przeraża mnie złe (hmm może zbyt mocno powiedziane "złe")wyrysowywanie trasy biegu przez 220...
Ja na twoim miejscu brałbym 610, lepszy gps, możliwość podglądu większej liczby parametrów i możliwość używania go na rowerze no i oczywiście cena jest niższa albo taka sama
Awatar użytkownika
kruczek79
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:07
Życiówka w maratonie: 3:09:57

Nieprzeczytany post

monterpw pisze:
Michu pisze:Wiem, że pytanie na forum padało już milion razy ale ciągle mamy dylemat przy wyborze czy 220 czy 610. Zegarki bardzo podobne cenowo i funkcjonalnie. Czy ktoś kto używał/miał styczność z tymi modelami mógłby pomóc w wyborze?

Ja na twoim miejscu brałbym 610, lepszy gps, możliwość podglądu większej liczby parametrów i możliwość używania go na rowerze no i oczywiście cena jest niższa albo taka sama
Radzę tak samo jak kolega powyżej. Miałem 220 i nie byłem z niej zadowolony, a teraz mam 610 i jestem bardzo zadowolony :)
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

I ja takze. Porównując te dwa modele to nie masz sie co zastanawiać. Bierz 610 i ciesz się życiem :)
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

I jeszcze Ci na buty zostanie :)
goike
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42 min 05 sek

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno pytanie co oznacza taki zmierzony parametr jak kadencja 83 rpm. Jest to liczba kroków jednej nogi czy obu? Obu to chyba niemożliwe. Taki parametr podaje mi zegarek. Czy te dane są w ogóle wiarygodne? Czy nie warto sobie nimi zawracać głowy?
Awatar użytkownika
giggy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:43

Nieprzeczytany post

A co wg Was przemawia za 610 ??? Ja właśnie chcę zrobić w drugą stronę,sprzedać 610 i kupić 220 ...

Pzdr
Pzdr Greg Gregovic

Obrazek
Awatar użytkownika
kruczek79
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

giggy pisze:A co wg Was przemawia za 610 ??? Ja właśnie chcę zrobić w drugą stronę,sprzedać 610 i kupić 220 ...

Pzdr
Moim zadaniem plusy FR610 to:

1. Lepsze wskazania GPS.
2. Możliwość tworzenia i edycji treningów z poziomu zegarka.
3. Więcej danych do wyświetlenia (typu średnia HR z ostatniego okrążenia itp.).
4. Lepiej rozwiązane alarmy tempa, które bazują na średniej z odcinka (chociaż obiło mi się o uszy, że po ostatniej aktualizacji FR 620 też tak działa ale nie nie wiem czy tak samo jest w FR 220).
5. Tryb rowerowy, którego FR 220 niedostanie.
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

6. Nawigacja i powrót do startu
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Awatar użytkownika
giggy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48:43

Nieprzeczytany post

W sumie po wymianie przez Garmina mam teraz nówke 610, ale kusi mnie akcelerometr i live tracking w 220, nie wiem jak tam bateria trzyma, faktycznie brak opcji BIKE i mozliwosci edycji treningow i interwalow troche mnie blokuje ...
Pzdr Greg Gregovic

Obrazek
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:10
Życiówka w maratonie: 3:08

Nieprzeczytany post

Po aktualizacji 220/620, alerty tempa są brane ze średniej odcinka a nie jak było z prędkości chwilowej.

Co do tworzenia skomplikowanych treningów w samym zegarku przy takim ekraniku jaki ma 610 to pomyłka.
W 220 zrobimy to z poziomu komputera o wiele prościej i szybciej a na dodatek wyślesz go bezprzewodowo.

Gdyby nie ten gps 220 byłby bardzo dobrym zegarkiem.
Moze to naprawia.

Rowerem także można z nim jeździć, jedyny problem to to ze osiągnięte prędkości bedą nam kolidować z rekordami biegowymi.

Dla średniozaawansowanego biegacza to dobra opcja.

Poza błędami w rysowaniu trasy (maja to wszystkie nowe garminy łącznie z Fenix 2) to bardzo dobry zegarek ze średniej półki.

Można go kupić juz za 860zł z wysyłką a to nie wygórowana cena.

Ps. Co do pomiaru kadencji przez akcelerometr to jest on wiarygodny.
Z tego co pokazuje zegarek a z tego co sam policzyłem to max pomyłka jest 1-2 kroki na jedna nogę.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2014, 10:10 przez Maario78, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kruczek79
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Akcelerometr to wg mnie trochę taki gadżet, po paru biegach już wiedziałem z jaką kadencją biegam i nie zwracałem na ten parametr uwagi.
Do live trackingu i tak potrzeby jest ci telefon, a jest dużo programów które oferują taką opcję (Endemondo, Run-Log i pewnie parę innych).
Bateria wg. mnie i wg. Garmina trzyma lepiej w FR 220 (2h dłużej) ale nie bawiłem się w jakieś testy.
FR 220 obsługuje skomplikowane treningi i plany treningowe stworzone na stronie garmin connect, które potem można wysłać je do zegarka.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

kruczek79 pisze:Akcelerometr to wg mnie trochę taki gadżet, po paru biegach już wiedziałem z jaką kadencją biegam i nie zwracałem na ten parametr uwagi.
Ja akurat lubię sobie zerkać na kadencję. Natomiast w 610 brak akcelerometru nie jest dużym problemem, bo bezproblemowo współpracuje on ze stosunkowo niedrogimi footpodami ANT+, których precyzja jest o wiele większa niż w przypadku tego, co w standardzie dają nowe Garminy.

610 nie ma oscylacji pionowych (czy jak to tam zostało nazwane) i pomiaru czasu kontaktu stopy z podłożem, ale choć nie miałem możliwości sprawdzenia, jak to działa, to nie mam przekonania co do wiarygodności i użyteczności tych danych.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ