Nawigacja biegowa (Android lub/i iOS)

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy jak biegasz, i po co :)
Ja lubię sobie nanieść w zegarku waypoint, kontrolować tętno, a telefon mieć głęboko schowany, najlepiej jeszcze wyłączony :)
PKO
Ewelina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja używałam RunKeeper, ale przerzuciłam się na Endomondo. Obie aplikacje sprawdzają się u mnie bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
rkaczynski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeżeli szukacie aplikacji typowo mapowej to wszelkie endo i podobne są oparte na słabej topograficznie mapie.
Polecam do tego celu aplikację Orux Maps
Można na niej wyświetlać dużo lepsze mapy OpenStreet a po odrobinie kombinacji mapy topograficzne Geoportalu (darmowe) i to polecam.
Oczywiście jest zapis ścieżki gpx czy wyświetlanie zaplanowanej trasy, nawigowanie po niej pewnie też ale nigdy nie próbowałem. Mnie wystarczy że widzę na tle dokładnej mapy planowaną drogę.
Z resztą moim zdaniem bieganie z telefonem w ręku jest bez sensu więc korzystam tylko w mniej znanym terenie i przy wątpliwościach zerkam na telefon.
Topograficzne mapy Garmina też można podpiąć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kesser
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy któraś z wyżej wymienionych aplikacji pozwala nawigować po trasie podobnie jak navi samochodowa (bo się pogubiłem w dyskusji)? Np. trasa raz przejechana/przebiegnięta (lub wytyczona na mapie) po lesie wczytana jeszcze raz i w słuchawkach komunikat typu skręć w prawo?
Problemem na pewno będzie dokładność map szczególnie poza terenem zabudowanym.
Obecnie korzystam z micoacha (nie wiem nawet czy ma taką funkcjonalność :ble: ) przesiadłem się z endo pro bo audio nie działało. :ble: Przewaga telefonu nad zegarkiem to audio, komunikaty w słuchawkach (nie trzeba się skupiać na cyferkach), i w razie "W" mam funkcję telefon :bleble: czyli 3 w jednym.
Brakuje mi właśnie powyższego możliwości planowania trasy w dzikszym terenie i później nawigowania po niej bez potrzeby przeglądania mapy papierowej czy na wyświetlaczu.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a nie wystarczy funkcja powrotu do startu w zegarku? po co koniecznie biegać konkretną trasą?
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

rkaczynski pisze: Polecam do tego celu aplikację Orux Maps
Czy ktoś przećwiczył jak można wgrać plik .klm z zapisem trasy do OruxMaps?
Może jakiś inny?

ok, mam odpowiedź, zamieszczam dla innych
http://warczaceszprychy.pl/article,show ... yczna.html
- we love run -
Awatar użytkownika
Szybki90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja powiem tak heh biegam z Runtastic PRO versja 5.0.3 najnowsza jaka tylko może być nie zwracam uwagi na te przekłamania być może dokładniej będzie rysować jak będzie połączenie z netem hmmm. . . . sprawdzaliście tak ,żeby dokładność była ? Mi tylko wystarczy komunikat o dystansie co pół km info na słuchawki nie patrzę na staty podczas treningu po za czasem.
NEVER GIVE UP
Awatar użytkownika
Kawosz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja korzystam ze standardowego endomondo, ale jak szukam jakiejś nowej trasy(rowerowo zwykle) to zwykle korzystam z Trekbuddy, którego używam chodzą będąc w górach. Mogę sobie tam wgrać dowolne punkty i mapy ale za to działa offline, co np. w lesie jest super sprawą jak nagle gubi się nam zasięg. A i jeśli ktoś lubi przedzierać się przez chaszcze i skracać wycieczki to opcja chodzenia na azymut też jest :bum: Jak ktoś już wspomniał, to OSmapa spełnia swoje zadanie. Mogę polecić jeszcze mapy z UMP, bo też pokazują szlaki turystyczne i są dosyć przejrzyste.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ