Komentarz do artykułu Nowi gracze na rynku - Garmin Forerunner 220 i 620

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przeczytaj proszę ze zrozumieniem to co napisałem odnośnie śladu i przekłamań. Ok? Będę wdzięczny.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piechu,
1)wydałem na zegarek spore pieniadze, poza tym co miesiąc o tym sobie przypominam płacąc ratę za niego :)
2) brałem udział w wielu zawodach ulicznych z atestowaną trasą i różnica w dystansie za każdym razem była niewielka - sięgająca kilkunastu do kilkudziesięciu metrow.
To, że wyrysowana trasa biegnie obok trasy faktycznej nie ma wpływu na dokładność pomiaru. Przeciez wykres nie jest poszarpany ani poząbkowany.

Gps działa na tej zasadzie, że rejestruje współrzędne w trakcie przemieszczania. Dopiero potem jest to przekładane na mapę i rysuje się trasa. Jak otworzysz ten sam plik w kilku mapach to zobaczysz, że w kilku trasa może miec delikatnie inny przebieg. Ma to związek z przełożeniem współrzędnych na mape.

Wszystkie testy i recenzje to moja subiektywna ocena danych zegarków.

Mam świadomość ułomności działania systemu gps i nie oczekuje od zegarka cudów, że wyrysuje mi idealnie trasę. Bo po co? Duzo ważniejsze jest w miarę realne tempo i pomiar dystansu.
Gps jest uzależniony od pogody, ukształtowana terenu i nie ma cudów ale idealne działać nie będzie.

Jeśli na koniec zawodów, ktoś mówi, że trasa była żle zmierzona (atestowana) bo zegarek mu pokazał tyle i tyle to mi się chce śmiać.

P.s. Forerunner 620 na początku miał problemu z gps ale Garmin wypuścił aktualizację, które usprawniły jego działanie. Być może sam chipset jest gorszej jakości.
Testując wiele zegarków i biegajac z wieloma modelami zdecydowałem się na zakup 620 bo uważam, że to bardzo dobry zegarek. A teraz jak dodali funkcje rowerowe to już super.
Brakuje mi już tylko nawigacji i powrotu do startu
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:10
Życiówka w maratonie: 3:08

Nieprzeczytany post

Użytkowałem 220ke około 2 miesięcy i jestem pewien, że owe niedokładności o których mówicie przekładają się na niedokładność średniego tempa, a co za tym idzie na całokształt czasu zarejestrowanego w trakcie trasy.

Zaobserwowałem to wielokrotnie w trakcie biegu w miejscach zalesionych i nie raz w terenie zabudowanym.

Obiawia się to tym że w tych właśnie miejscach (gdzie niebo mam często zasłonięte) tempo chwilowe "wariuje" czesto przekłamując nawet o 1min\km i potrafi się "zwiesić" na kilka, kilkanaście sekund.
Średnio w takich chwilach tempo przekłamywane jest o około 20s/km.

Testowałem to wielokrotnie i jestem pewien że ma to wpływ na rejestrowane wartości.

Postaram się to pokazać.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a53c2.html

Tu robiłem podbiegi 6x500m na asfaltowej drodze przy częściowo osłonieteym niebie (ale nie gąszczu), każdy zapisany jest inaczej i skoki tempa też są.
Krótko mówiąc, zapis porażka.

Kolejny też nie lepszy.
5:35\4:58\5:20
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 5edc2.html

Są skoki tempa a że 620 ma taki sam układ co 220, problem rówież jej bedzie się tyczyć.
monterpw
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Panowie nie ma co sie kłócić każdy ma inne wymagania i oczekiwania, ale niestety musze zgodzic się z Maario78. Ostatnio na treningu biegnąc cały czas tempem jednostajnym po wbiegnięciu w parku pod drzewa moje tempo z 6:00 skoczyło do 4:55 i tak trzymało sie przez ponad 1,5km aż nie wybiegłem na teren z odsłoniętym niebem gdzie nagle spadło ponownie
na 6:00 a dystans na 7km przekłamał o 400m co wydaje sie być leka przesadą bo na półmaratonie okaże się że na mecie mam 23km a biegnąc według wskazań zegarka grubo minę się z tempem jakie bede chciał utrzymać.
Niestety ślad gps tempo i dystans są ze soba ściśle powiązane i nie ma możliwości żeby zegarek rysował źle ślad i dobrze liczył dystans.
Zapa mnie czy Piechowi nie chodzi o to żeby sie pałować nad każdym metrem śladu gps ale o to że wydało sie grubą kasę na sprzet nowszy technologicznie niż się miało z myślą że bedzie on lepszy a dostaje się urządzenie które ma 2x gorsze parametry niż to z przed 2 lat i to wk..a
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To może inaczej. Biegam głownie po mieście i po parkach. Niestety bardzo rzadko zapuszczam się do lasów i nie mam wyrobionej opini o zegarku w temacie biegania po trudnym terenie jakim jest las.

Rozumiem irytację. Nie miałem przyjemności biegać z np 310 i nie mam porównania.

Jeszcze tak dla przykładu poniżej rysowanie trasy przez Suunto Ambit2 w lesie - też nie jest idealnie

http://www.endomondo.com/workouts/228630042/1484891
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Ktoś tu mocno przesadza z tą niesamowitą dokładnością 910xt. Przykład z dzisiaj. Akurat dobry, bo trochę w lesie, trochę na otwartej przestrzeni i dodatkowo 3 pętle po tej samej trasie.

http://www.endomondo.com/workouts/360467719/2872745

GPS ma swoje ograniczenia i wywalenie na odbiornik kilku tysięcy ich nie wyeliminuje. Nikt nie projektował tego systemu do takich zastosowań.
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:Ktoś tu mocno przesadza z tą niesamowitą dokładnością 910xt. Przykład z dzisiaj. Akurat dobry, bo trochę w lesie, trochę na otwartej przestrzeni i dodatkowo 3 pętle po tej samej trasie.

http://www.endomondo.com/workouts/360467719/2872745

GPS ma swoje ograniczenia i wywalenie na odbiornik kilku tysięcy ich nie wyeliminuje. Nikt nie projektował tego systemu do takich zastosowań.

Witam, ja nie mówie że 910 to ideał ale na moich sciezkach biegowych radził sobie super, owszem w deszczu czy złej pogodzie tez czasami cos namieszał ale chodzi o to że na tych samych ścieżkach fenix2 radzi sobie duzo gozej i to mnie denerwuje Podejrzewam że na twojej trasie fenix przelecial by przez srodek tego stawu i na przełaj przez las :)
Awatar użytkownika
iChomik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hej,

kto powie co wnosi nowego profil "Wyścig" do biegania?
w stosunku do dotychczasowej opcji biegu,

zastanawiam się jak będę startował w zawodach - czyli wyścig :) to czy włączyć ten profil czy biec na tradycyjnym "bieg",

ktoś testował?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Kolegi ambit tez wariuje w lesie, dziwne liście mamy w tym roku :) taki urok urządzeń gps...
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Powiedzcie ludziska macie juz nowy garmin connect czy jeszcze stary ?
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:10
Życiówka w maratonie: 3:08

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do osób korzystających z Foot POD z 220ką lub innym zegarkiem.

Jeżeli biegamy na dworze przy użyciu GPS, mając dodatkowo podłączony foot pod, to z kąd zegarek pobiera dane??
Z GPSu czy z czujnika footpod, a może z jednego i drugiego na wzajem się wspomagając??

Jestem ciekaw bo przeszło mi przez głowę aby wspomóc dokładność zegarka takim czujnikiem podczas treningów w terenie.
Czy to ma sens?
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Maario78 pisze:Mam pytanie do osób korzystających z Foot POD z 220ką lub innym zegarkiem.

Jeżeli biegamy na dworze przy użyciu GPS, mając dodatkowo podłączony foot pod, to z kąd zegarek pobiera dane??
Z GPSu czy z czujnika footpod, a może z jednego i drugiego na wzajem się wspomagając??

Jestem ciekaw bo przeszło mi przez głowę aby wspomóc dokładność zegarka takim czujnikiem podczas treningów w terenie.
Czy to ma sens?
Ja sie trochę tym bawiłem i zdurniałem juz całkowicie :)
na fenixie2 i footpodzie jest tak że na zewnątrz przy włączonym footpodzie i gps zegarek rysuje ślad ale dystans i tempo bierze z footpoda. Wydaje mi się że dystans powinien leciec z gps i w momencie utraty sygnalu przełączyc sie na footpoda ale tak nie jest. Próbowalem juz różnych ustawień nic one nie zmieniają.
Tempo pokazywane przez footpoda napewno jest stabilniejsze i dlatego go używałem ale za to dystans jest przekłamany ponieważ kalibrujesz go np przy tempie 6min a potem na treningu biegniesz z tempem 5min przy którym twoj krok jest dłuższy a co za tym idzie i dystans bedzie inny
Thingol
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41,26
Życiówka w maratonie: 3,34,36

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:
kruczek79 pisze: Miałem FR220 i faktycznie rysowanie śladu jest tragiczne. To co wyczyniał w lesie było gorsze od śladu wykreślonego przez telefon, a czasami na otwartym terenie potrafił cuda rysować. GPS w tym modelu wg. mnie jest bardzo nieprzewidywalny, potrafił rysować trasę np lepiej podczas zachmurzonego nieba.
Obecnie mam FR610 i GPS jest porostu rewelacyjny.
No to słabo, kurcze flak. Czy użytkownicy FR620 też mają podobne problemy?
Mam 220. Nie zauważyłem, żeby to urządzenie źle rysowało trasę lub znacząco przekłamywało długość trasy oraz faktyczny czas jej pokonania (odnośnie tempa) jak co niektórzy piszą..

dla przykładu, poniżej wykres z półmaratonu wrocławskiego

http://www.endomondo.com/workouts/357386245/10055720

zegarek przeciągnął trasę o 150 metrów co na 21 km wydaje się błędem do przyjęcia.. rysowanie jest poprawne, czas też się zgadzał z oficjalnymi wynikami..

używam fr 220 już pół roku i póki co nie miałem z nią problemów oprócz kilku razy gdy nie mógł połączyć się z satelitą (po aktualizacjach)

nie podoba mi się tylko to, że jak do tej pory nie wyszła aktualizacja, która pozwalałaby temu zegarkowi łączyć się przez bluetootha ze smartfonem (mam najnowszą wersje androida, bluetootha w wersji 4.0 oraz nowego garmina connect i najnowszą aktualizację) i dupa..
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

iChomik pisze:hej,

kto powie co wnosi nowego profil "Wyścig" do biegania?
w stosunku do dotychczasowej opcji biegu,

zastanawiam się jak będę startował w zawodach - czyli wyścig :) to czy włączyć ten profil czy biec na tradycyjnym "bieg",

ktoś testował?
nie wnosi - on daje po prostu możliwość innej konfiguracji ekranów niż do treningu - przyjmując że podczas startu/wyścigu interesuje Cie tylko kilka specjalnie wybranych parametrów.
Nie musisz więc przestawiać ekranów, tylko uruchamiasz tryb WySCIG.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

do powyższych i tego co napisałem wcześniej - jak widać 910 nie jest idealne .. a czasem jest, Ambit nie jest...a jest czasem... i tu właśnie wracam do mojego postu - nie znam się na tym ale mam wrażenie iż na rysowanie śladu ma wpływ wiele czynników - bo jak wspomniałem mając ze sobą "na raz" kilka urządzeń - ich wskazania były nieomal identyczne.
Bywa ze 620 idzie obok... ale okazuje się, że np. w tym samym czasie i miejscu ślad wyrysowany przez zaawansowany układ GPS z Glonass w Galaxy S5 jest identyczny - odchodzi od trasy w tym samym miejscu, a jak specjalnie zrobiłem "agrafkę" - jest na obu śladach...

I dlatego przestałem na to zwracać uwagę - bo widocznie ma znaczenie i pogoda i układ satelitów a i pewnie oprogramowanie tez, ale należy przyjąć że cały czas jest to poprawiane i będzie idealne - cokolwiek by nie powiedzieć - przeglądając wiele różnych zagranicznych serwisów internetowach - i pojawiają się głosy o niedokładnościach gps w 620, ale równocześnie wszędzie model 620 uznawany jest za najlepszy obecnie dostępny zegarek do monitorowania biegania.

Jakoś gościu dał rade z 620-tką... :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ