Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:powiedzcie mi dziatki jak u Was wygląda dokładność GPS w lesie? u mnie jest jakaś masakra, rozjeżdża się niemożebnie i prawdopodobnie będę reklamował zegarek w przyszłym tygodniu
Nie biegałem za wiele po lasach. Jednak dobry przykład w załączniku. Fragment oznaczony cyfrą 1 to bardzo gęsty las i zarośnięta leśna droga. Brak pełnej widoczności nieba. Z kolei obszar oznaczony cyfrą 2 to droga asfaltowa z widocznym niebem. Oceńcie sami ;) Ślad jest podwójny - bieg tam i z powrotem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

monterpw pisze:No mnie też to irytuje. A miałeś w rękach 620, nie wiesz jak on sobie radzi z dokładnością ?
620 nie miałem w łapie więc trudno coś powiedzieć, przy odrobinie czasu przekopię temat poświęcony temu zegarkowi i poczytam czy również są problemy z GPS.
Skoor pisze:Kurcze, martwi mnie to co piszecie... Mam ochote sprawic sobie ten zegarek bo jest bardzo multifunkcyjny, ale jak gps ma mi sprawiac klopoty to ja podziekuje. Moja 210 rysuje slad idealnie, zaznacza nawet takie cos jak zejscie z trasy w krzaki na sikanie, albo bieg po 2 stronach tej samej drogi i nie wyobrazam sobie aby w nowym zegarku mialoby byc inaczej...

W 620 jest inny uklad gps niz w f2?
Zainwestuj pieniądze w coś innego, w Fenixa nie warto. Z tego co mi wiadomo w F620 jest ten sam układ mediateka jaki siedzi w Fenixie, zresztą wszystkie nowe zegarki garmina mają ten właśnie układ.
fascik pisze:Nie biegałem za wiele po lasach. Jednak dobry przykład w załączniku. Fragment oznaczony cyfrą 1 to bardzo gęsty las i zarośnięta leśna droga. Brak pełnej widoczności nieba. Z kolei obszar oznaczony cyfrą 2 to droga asfaltowa z widocznym niebem. Oceńcie sami ;) Ślad jest podwójny - bieg tam i z powrotem.
Nie jest dobrze ale w porównaniu z tym co mi pokazuje to i tak jest miód. Szlak by to trafił. Jutro mam zawody przełajowe w lesie na 10km, zobaczymy co zmierzy. Ostatnio na rowerze zrobiłem test. Pierwej tą samą trasę przejechałem z pomiarem dystansu i prędkości podawanym z czujnika kadencji/prędkości zamontowanym na kole. Dystans ostateczny wyszedł niemalże idelnie zgodny z tym co podaje mapa googla. Za drugim razem pomiar prędkości i dystansu z GPS. Trasa wg googla i czujnika prędkości na kole ~17km. Po drodze jechałem przez las - ~1,5km gęstwiny i ~1,5km asfaltem przez nieco rzadszy czyli razem trochę ponad 3km zalesienia na trasie. Na otwartej przestrzeni ślad pięknie wyrysowany, w lesie masakra. Koniec końców przy pomiarze z GPS walnął się na całej trasie o ponad 600m wymierzając 16,32 km. Łapy opadają.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
misiekjawor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Również noszę się z zakupem fenixa 2, ale to co tutaj czytam skutecznie mnie zniechęca do jego zakupu. Możecie szanowni koledzy podpowiedzieć feśli nie fenix 2 to co proponujecie?? Kupić zeszłorocznego suunto ambit 2 HR?? Czy czekać na polara V800 do lipca?? Dodam jeszcze że interesują mnie w zegarku funkcje outdoorowe, takie jak wys npm, temp, prosta nawigacja po szlakach górskich, natomiast podstawa to triathlon. Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To jeszcze dla porównania zapis biegu z Forerunnera 305 (po lewej) oraz Fenixa 2 (po prawej). Fakt w przypadku Fr305 był to bieg a w przypadku Fenixa 2 jazda na rowerze. Jednak widać rozrzut co do trasy - FR305 "trzymał się" ulicy Leśnej. A Fenix miał z tym problem.

Pozostaje dorzucić sobie do ekranów dane dot. dokładności GPS i sprawdzić co pokaże w trakcie biegu w gęstym lesie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
misiekjawor
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dodam jeszcze,że bardzo podoba mi sie fenix 2, jego wygląd, cały garmin connect. Może warto go kupić i czekać z niecierpliwością na kolejne aktualizacje?? Kiedyś go chyba dopracują, żeby chodziło wszystko dobrze. Jak myślicie??
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@fascik
podglądałem kiedyś dokładność GPS w lesie o czym pisałem gdzieś tutaj w temacie. Na otwartej przestrzeni trzyma dokładność 8-9m (310XT trzymał dokładność 4-5m), natomiast w lesie rozjeżdża się do 23-25m (310XT - 8-9m). Nic, w weekend piszę do garmina i gdy już oblatam zawody, które mi zostały do oblatania będę gnoja reklamował.
Poza tym odnosząc się jeszcze do Twoich mapek to jednak gps na rowerze powinien być dokładniejszy. Teoria mówi, że im szybciej się poruszamy tym wskazania GPS powinny być dokładniejsze.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:@fascik
podglądałem kiedyś dokładność GPS w lesie o czym pisałem gdzieś tutaj w temacie. Na otwartej przestrzeni trzyma dokładność 8-9m (310XT trzymał dokładność 4-5m), natomiast w lesie rozjeżdża się do 23-25m (310XT - 8-9m). Nic, w weekend piszę do garmina i gdy już oblatam zawody, które mi zostały do oblatania będę gnoja reklamował.
Ja sprawdzę swojego przy okazji. Już sobie ustawiłem Dokładność GPS na głównym ekranie. Szkoda, że pozbyłem się swojego FR305. :/
Piechu pisze:Poza tym odnosząc się jeszcze do Twoich mapek to jednak gps na rowerze powinien być dokładniejszy. Teoria mówi, że im szybciej się poruszamy tym wskazania GPS powinny być dokładniejsze.
No a tu chyba jest wręcz odwrotnie ;)

Najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby założyć na siebie kilka zegarków z GPS, ustawić takie same parametry rejestracji - o ile to możliwe i polecieć w teren. Potem przyjrzeć się temu bliżej na kompie. Sam tak robiłem przy okazji testów różnych Garminów.
misiekjawor pisze:Dodam jeszcze,że bardzo podoba mi sie fenix 2, jego wygląd, cały garmin connect. Może warto go kupić i czekać z niecierpliwością na kolejne aktualizacje?? Kiedyś go chyba dopracują, żeby chodziło wszystko dobrze. Jak myślicie??
Wygląd jest super. Co do aktualizacji - bądźmy dobrej myśli ;)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na jutrzejszy bieg pożyczę od Żony FR610. Porównam sobie.
Moja 310 wkur....a mnie niesamowicie ale teraz też żałuję, że się jej pozbyłem bo i tak była lepsza niż F2.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kurna chata... to co teraz kupic? W F2 podoba mi sie to, ze moge go sparowac z nexusem4 i zrzucac treningi bez kabla, funkcje, plywania, jazdy na rowerze tez sa spoko, dodatkowo prosta nawigacja i wszystkie bajery trekkingowe no i wyglad...

Przegladalem tez temat o fr220 i 620, ale tam jest to samo z tego co widze, ewidentnie nowy chipset gps nie radzi sobie tak dobrze jak stary... Teraz pytanie czy to winny jest soft czy hardware... Jesli to pierwsze to pol biedy, jesli drugie...
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kupić coś starego i sprawdzonego.
Garmin FR910XT lub FR610. A jesli nie potrzebujesz programowania skomplikowanych treningów i wibracji to Ambit2. Fenixa omijać pełną szerokością, zresztą 220/620 tak samo.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Kurna chata... to co teraz kupic?
Jeśli przebolejesz wygląd to ja bym sugerował popatrzeć na Suunto. Mają naprawdę fajne modele. Opcja Forerunner 910XT - stary ale jary.

EDIT:
O i jeszcze Piechu się ze mną zgodził. A przecież się nie zmawialiśmy ;D
Piechu pisze:Kupić coś starego i sprawdzonego.
Garmin FR910XT lub FR610. A jesli nie potrzebujesz programowania skomplikowanych treningów i wibracji to Ambit2. Fenixa omijać pełną szerokością, zresztą 220/620 tak samo.

A w ogóle ot nie wiem czy znacie stronę/blog DC Rainmakera? Koleś przetestował dogłębnie chyba wszystkie modele zegarków. Pojawiła się nawet zaktualizowana lista rekomendowanych modeli. Warto poczytać
MarcinM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:37

Nieprzeczytany post

Oprogramowanie 3.30 umożliwiła wreszcie synchronizację zegarka z telefonem z androidem i aplikacją Garmin Connect Mobile. Długo to trwało jak na flagowy model ale w końcu zrobili.
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

MarcinM pisze:Oprogramowanie 3.30 umożliwiła wreszcie synchronizację zegarka z telefonem z androidem i aplikacją Garmin Connect Mobile. Długo to trwało jak na flagowy model ale w końcu zrobili.
Witam, ale dalej to dziala tylko z tel z bluetooth 4.0 ?
MarcinM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:37

Nieprzeczytany post

monterpw pisze:
MarcinM pisze:Oprogramowanie 3.30 umożliwiła wreszcie synchronizację zegarka z telefonem z androidem i aplikacją Garmin Connect Mobile. Długo to trwało jak na flagowy model ale w końcu zrobili.
Witam, ale dalej to dziala tylko z tel z bluetooth 4.0 ?
Na Galaxy S3 mi działa. Ale tak jak piszesz w S3 jest bluetooth 4.0.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Kupić coś starego i sprawdzonego.
Ostro bije sie z myslami. W sumie to teraz najchetniej zostalbym z moja 210tka ale juz go komus obiecalem. Zastanawiam sie teraz mocno nad Sunto Ambit 2s i 910xt no i dalej nad fenixem, jednak jakos podoba mi sie ten zegar... Za sunto, przemawia wyglad, w wersji saphire to calkiem elegancki zegarek na codzien, a moj tissot jakos mi sie znudzil narazie ;) minus to chyba to, ze wiele opcji jest niedostepne z poziomu zegarka, tylko trzeba przez www zmieniac. No i jeszcze brak programowania treningow (niby nie uzywam, ale fajnie miec na przyszlosc). Czy z zegarkow sunto mozna zrzucac treningi na GC?
910xt klasa sama w sobie, ma chyba wszystko co trzeba poza przesylaniem treningow za pomoca BT4.0 no i ten wyglad...
No i fenix... Ma wszystko co bym chcial od zegarka, tylko ten nieszczesny gps...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ