Spadek wagi

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
LKV
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Zacząłem biegać tak na poważnie tzn. 3 razy w tygodniu pod koniec maja. Pierwszy raz zważyłem się 1 czerwca, dzisiaj ważyłem się znów i od tamtej pory waga nie spadła w ogóle. Myślałem, że na początku waga spadnie dosyć szybko, dopiero później będzie trzeba pracować dłużej. Czy może to jeszcze zbyt krótki okres by coś z wagą ruszyło? Sorry jeśli założyłem temat w złym miejscu.
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Aby stracic ok. 1kg potrzebujesz przebiec conajmniej 100km. Zrobiles tyle ? Zreszta to jest jeszcze bardziej skomplikowane.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To już wiesz, że na treningach buduje się formę, a kilogramy gubi w kuchni :) Skoro bieganie nie wpływa na wagę to szukaj gdzieś indziej - np na talerzu.
Ponadto podałeś trochę mało danych. Trzy treningi w tygodniu to nie aż tak dużo. Ponadto nie wiemy co robisz na tych treningach i jak długie one są.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To co pisał Mały,jak nie przyłożysz się do diety to nic nie zrzucisz.
Ja w tamte wakacje przez dwa miesiące przebiegłem blisko tysiąc kilometrów i nic nie schudłem.
Zwiększył mi się apetyt i nie jadłem a żarłem. :hej:
Wagi nie chciałem gubić a odpowiednia podaż kalorii i marko/mikro składników przyspiesza regenerację.
Nie można drastycznie obciąć kalorii przy intensywnych treningach,bo grozi to przetrenowaniem i zwiększa ryzyko infekcji.
kawo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:To co pisał Mały,jak nie przyłożysz się do diety to nic nie zrzucisz.
Ja w tamte wakacje przez dwa miesiące przebiegłem blisko tysiąc kilometrów i nic nie schudłem.
Zwiększył mi się apetyt i nie jadłem a żarłem. :hej:
Wagi nie chciałem gubić a odpowiednia podaż kalorii i marko/mikro składników przyspiesza regenerację.
Nie można drastycznie obciąć kalorii przy intensywnych treningach,bo grozi to przetrenowaniem i zwiększa ryzyko infekcji.
1000 km przez dwa miesiące...?
afokado
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

125km tygodniowo to nie aż taka tragiczna ilość. Co do autora tematu, jak już ogarniesz dietę to zamiast tylko się ważyć możesz sobie pomierzyć np. ile masz w pasie. Zaczynając biegać rozwijasz mięśnie potrzebne do biegania więc waga może stać w miejscu.
Tark
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Waga jest parametrem dość trudnym do zaszufladkowania i wyciągania wniosków.Osobiście po zwiększeniu kilometrażu treningowego z 440 do 500 km miesięcznie i wprowadzeniu do niego codziennie dużej (bardzo dużej) ilości podbiegów ,przytyłem około 4 kg.I co bym nie robił waga ani dygnie.Próby stosownaia diety kończyły się osłabieniem i przemęczeniem.Ogólnie jem bardzo dużo warzyw ale muszę przetrącić i owoce jak i browarka bo bez tego energii brakuje :usmiech:
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tark pisze:Waga jest parametrem dość trudnym do zaszufladkowania i wyciągania wniosków.Osobiście po zwiększeniu kilometrażu treningowego z 440 do 500 km miesięcznie i wprowadzeniu do niego codziennie dużej (bardzo dużej) ilości podbiegów ,przytyłem około 4 kg.I co bym nie robił waga ani dygnie.Próby stosownaia diety kończyły się osłabieniem i przemęczeniem.Ogólnie jem bardzo dużo warzyw ale muszę przetrącić i owoce jak i browarka bo bez tego energii brakuje :usmiech:
A jak te 4kg wpłynęły na szybkość,wytrzymałość,ogólnie na wyniki?
U mnie wzrost wagi na roztrenowaniu o 6kg i wydolność poszła w las. :usmiech:
Tark
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o progresję wyników trudno ocenić bezpośredni wpływ wagi albowiem jestem cały czas na etapie wznoszącym i co miesiąc poprawiam tempo treningowe jednego kilometra o 1,3-1,5 sekundy.Na pewno przyrost wagi nie spowodował żadnej stagnacji ani zachamowania progresji.Odwrotnie próby trzymania niższej wagi (dietą) prowadziły do wyczerpania i spadku kilometrażu jak i tempa na treningach ,efekt był taki że trzeba było się parę tygodni odbudowywać.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ