,,Poprawa" czasu na 10km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
borsuk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1g:00m:46s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
nie mogę sie podpiąć pod żadne wątek, bo mój czas na 10km jest o wiele słabszy od innych forumowiczów. mam 28 lat i waże 65kg.
Wczoraj zaliczyłam bieg na 10 km, i zakończyłam go z czasem 1:04;41.... wiem, wiem wstyd !!
5:34, 6:12, 6:49, 6:48, 6:59, 6:57, 6:18, 6:40, 6:17, 6:02- takie miałam czasy na każdym km.
Nie biegam zawodowo, czasem biegam 3 razy w tygodniu czasem raz.
Ale jak się zaprę to będę biegała tyle ile trzeba.
Czy możecie mi podpowiedzieć jak biegać aby poprawic czas na tych 10 kilometrów.
Nie ukrywam, że jestem laikiem w tym temacie. biegam bo mam ochotę. Czasem robie dychę, czasem 6 kiletórw. Zależy od chęci.
Będe wdzięczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
roberturbanski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:11

Nieprzeczytany post

Cześć, po pierwsze: żaden wstyd :uuusmiech: , super, że zdecydowałaś się zacząć biegać :uuusmiech: . A odpowiedź na Twoje pytanie jest banalna i prosta: biegaj regularnie. Myślę, że do zejścia poniżej 55 minut 3 X w tygodniu wystarczą. :taktak: Nie wiem, jakie odcinki pokonujesz na treningach, ale około godzinne bieganie na treningach (regularnych :oczko: ) wystarczy. Zapisz się już dzisiaj na kolejną "dyszkę" i do roboty. Trzymam kciuki i pozdrawiam. PS. Patrząc na międzyczasy to trochę Cię poniosło na początku: zacznij w tempie 6:00/km :usmiech:
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

jaki masz wzrost ? waga nic nie znaczy bez wzrostu
wstyd to nic nie robic
zaczełaś biegać masz powód do dumy
bedzie powód do wstydu gdy sie za miesiac poddasz :)
zawsze u początkującego kluczem do poprawy jest nie plan nie kilometraz tylko systematyka min 3 razy w tygodniu i czasy poprawisz
później sie przekonasz ze mozesz przebiec tez i 15 km 20 km na raz, ze mozesz np biegac wolniej lub szybciej i tak sie bedziesz poprawiać byle nie biegac na długo za szybko
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
nokss
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

borsuk rób tak jak Ci doradzają, czyli biegaj regularnie. Jeżeli masz jakiś problem ze zwyczajnym wychodzeniem na trening, to ułóż sobie jakiś plan, tak by raz w tygodniu biegać wolno ale daleko, w inny dzień trochę wolno trochę szybko (takie zabawy biegowe) w inny dzień zaczynasz wolno i stopniowo przyspieszasz obserwując oddech, jak jest ok to znowu delikatnie przyspieszasz, jak jest źle to przytrzymujesz przez chwilkę i lekko zwalniasz, jak się ustabilizuje, to znowu rozpoczynasz przyspieszanie itp.

Natomiast jeśli chodzi o twoje zawody, to popełniłeś błąd początkującego, za szybko zacząłeś, pamiętaj o tym na następnych zawodach;)
borsuk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziekuję za odpowiedzi.
Kurcze zawsze się staram na początku biegu nie dać się ponieść tłumowi, ale tym razem mi się to nie udało!
Ktos mi kiedys opowiadał, że aby poprawić czas w bieganiui to dobrze jest stosowac interwały? Nie wiem czy to prawda.
W każdym razie dzięki za odzew i od jutra wdrażam plan 3x w tygodniu terning :)
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

interwały nie sa dla poczatkujących to trening specjalistyczny do stosowania gdy regularne treningi nie przynosza poprawy czyli nie u Ciebie jeszcze
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
nokss
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

borsuk pisze:Ktos mi kiedys opowiadał, że aby poprawić czas w bieganiui to dobrze jest stosowac interwały? Nie wiem czy to prawda.
Dobrze ten ktoś Ci powiedział, tylko radzę abyś interwały zostaw sobie na przyszły rok:) Teraz rób zabawy biegowe, ucz też się biegać z określonym tempem, pracuj nad techniką biegu itp.
Awatar użytkownika
roberturbanski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:11

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:interwały nie sa dla poczatkujących to trening specjalistyczny do stosowania gdy regularne treningi nie przynosza poprawy czyli nie u Ciebie jeszcze
mądrze mówi, polać mu :oczko: . Daj spokój interwałom, na tym etapie Twojego biegowego rozwoju tylko się nimi zniechęcisz...
borsuk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jak to dobrze, że tu trafiłam :) :)
Dziękuję!
darekc1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegam 4 miesiące waga poleciala 15 kg .10 km biegam od miesiaca pierwszy czas 1:13:30 w miedzy czasie problemy z kolanami poniewaz bylem za ambitny i chcialem za szybko bic rekordy , nigdy bym nie pomyslal ze bieganie tak mnie wciagnie . Mam 41 lat i dwa dni temu 10 km w 58 min , biegnac w zakresie tego samego tetna ,czyli wyniki przychodza z czasem .
borsuk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

darekc1 gratuluję :) Moim marzeniem jest zejść poniżej godziny :)
Miałam się nie zapisywać na żadne biegi, ale właśnie rozpoczęły się zapisy na dychę w moim mieście, więc nie mogłam się powstrzymać.
Mam trochę ponad 3 miesiące aby się ogarnąć i dopiąć swego :)
kasia41
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42.23

Nieprzeczytany post

darekc1 pisze:Biegam 4 miesiące waga poleciala 15 kg .10 km biegam od miesiaca pierwszy czas 1:13:30 w miedzy czasie problemy z kolanami poniewaz bylem za ambitny i chcialem za szybko bic rekordy , nigdy bym nie pomyslal ze bieganie tak mnie wciagnie . Mam 41 lat i dwa dni temu 10 km w 58 min , biegnac w zakresie tego samego tetna ,czyli wyniki przychodza z czasem .
Kurde jak ja Ci zazdroszczę tych 15 kg w dół,ja może nie potrzebuje aż tylu ale 5 kg przydałoby się :taktak:
Borsuk biegaj na razie na czuja,żeby sprawiało Ci to przyjemność,raz długo ale wooolno,raz krócej a szybciej,wprowadź przebieżki i te 55min powinno pęknąć na zawodach :spoczko:
Trzymam kciuki!
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762

Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ