Problem z przyciskiem w Suunto Ambit
-
- Zaprawiony W Bojach
Po jakimś roku używania zaczął zacinać się przycisk srart/stop. chodził ciężko, wolno wracał, aż zaczął się blokować wciśnięty. zegarek w serwisie, wymienili urządzenie, nowe po około roku zaczęło mieć ten sam problem, z tym samym przyciskiem.
nie wiem jak to zrobiłem, ale maltretowałem przycisk, obracałem, wduszałem, obracałem wduszony, pod wodą nad wodą, do góry nogami w buddyjskiej świątyni. problem znacznie się zmniejszył, prawie zniknął...
by wrócić po kolejnym roku.
pytanie: jak sobie z tym poradzić? zegar jest po gwarancji. czy zegarmistrz ma go otworzć i wyczyścić? a może wtedy straci kompresję, manę albo inne cuda, rozszczelni się i zacznie np. wpuszczać wodę?
może są jakieś nieinwazyjne sposoby? maźgnąć czymś, szprejnąć czymś? WD-40? Smalec wieprzowy? Mleko migdałowe?
Pomocy.
nie wiem jak to zrobiłem, ale maltretowałem przycisk, obracałem, wduszałem, obracałem wduszony, pod wodą nad wodą, do góry nogami w buddyjskiej świątyni. problem znacznie się zmniejszył, prawie zniknął...
by wrócić po kolejnym roku.
pytanie: jak sobie z tym poradzić? zegar jest po gwarancji. czy zegarmistrz ma go otworzć i wyczyścić? a może wtedy straci kompresję, manę albo inne cuda, rozszczelni się i zacznie np. wpuszczać wodę?
może są jakieś nieinwazyjne sposoby? maźgnąć czymś, szprejnąć czymś? WD-40? Smalec wieprzowy? Mleko migdałowe?
Pomocy.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
- Życiówka w maratonie: brak
Kropelka teflonu do uszczelek, albo olej silikonowy i rozruszaj przycisk . Można też próbować kompieli w lodowatej wodzie na kilka minut, np. w szklance, po wyjęciu naciskać wielokrotnie przycisk. Wudu jest za agresywne dla uszczelek zegarka.
-
- Zaprawiony W Bojach
1. a dlaczego lodowatej?
2. skunt ten teflon i czy to nie zaszkodzi?
2. skunt ten teflon i czy to nie zaszkodzi?
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
1. Lodowata bo sucha, przytarta i oblepiona kurzem, lekko podwinięta uszczelka się skurczy, i powróci do położenia. W każdym razie powinna.
2. Są takie spraye z teflonem lub silikonem do uszczelek samochodowych, jest to delikatne w porównaniu z Wudu.
2. Są takie spraye z teflonem lub silikonem do uszczelek samochodowych, jest to delikatne w porównaniu z Wudu.
-
- Zaprawiony W Bojach
ok, postaram się zrobić jak mówisz. dzięki. ja nie mam pojęcia jak to działa, jak w środku wygląda i co się zwykle w podobnych przypadkach robi, więc pytam i robię oczy.
-
- Zaprawiony W Bojach
godzina w kubku w lodówce podziałała i przycisk chodzi o wiele lepiej. masz u mnie piwo, serdecznie dziękuję!!!
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
Jak nie posmarujesz, uszczelka znowu się wciągnie
Oryginalne smarowidło chyba jest wypłukiwane w chlorowanej basenowej wodzie.

Oryginalne smarowidło chyba jest wypłukiwane w chlorowanej basenowej wodzie.
-
- Zaprawiony W Bojach
olej silikonowy, mówisz?
skunt to wziąć, w biedronce nie mają?
skunt to wziąć, w biedronce nie mają?
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
W obi etc , silikon w szpraju 8-)
-
- Zaprawiony W Bojach
ok, dzięki