Przewodnicy na Tryptyk
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Post w korespondencji do
-Edek + Załoga-
Zapotrzebowanie na przewodników osób niewidomych i niedowidzących na bieg z cyklu -Tryptyk Ursynowski-
Stan na dzień 20.11.2001
potrzeba tempo zgłoszonych brakuje
6 4:00 0 6
2 4:30 0 2
2 5:00 0 2
2 5:30 1 1
Pozostało 10 dni do zawodów!
Umawiamy się, że zgłoszenia wysyłacie na mój -e-mail-. Każdego dnia będę podawał tu zaaktualizowaną tabelę zapotrzebowania. Osoby które zbierają chętnych na innych witrynach proszone są o przesyłanie do mnie danych.
-Edek + Załoga-
Zapotrzebowanie na przewodników osób niewidomych i niedowidzących na bieg z cyklu -Tryptyk Ursynowski-
Stan na dzień 20.11.2001
6 4:00 0 6
2 5:00 0 2
2 5:30 1 1
Pozostało 10 dni do zawodów!
Umawiamy się, że zgłoszenia wysyłacie na mój -e-mail-. Każdego dnia będę podawał tu zaaktualizowaną tabelę zapotrzebowania. Osoby które zbierają chętnych na innych witrynach proszone są o przesyłanie do mnie danych.
Janusz
-
- Zaprawiony W Bojach
Stan na dzień 22.11.2001
6 4:00 1 5
2 5:00 3 1
2 5:30 3 1
Uwaga: jak widać - podana liczba w kolumnie "brakuje", nie jest arytmetyczną różnicą ilości "potrzebnych" i "zgłoszonych". Wynika to z faktu, że część osób przysyła zgłoszenia bez gwarancji udziału na dziś. Dlatego stosuję korektę, adekwatnie do pewności zgłoszenia.
Niestety, tak jak przypuszczałem, najmniej zgłoszeń, bo tylko jedno - od Przemka, jest na tempo 4:00. Niezdecydowani lub biegający trochę wolniej, powiedzmy max. 4:15, czekam na Wasze zgłoszenia!
Umówmy się, że zgłoszenia będziemy wysyłać najpóźniej do 27-go listopada (wtorek).
Mamy więc 9 dni do zawodów ale
pozostało tylko 6 dni na zgłoszenia dla przewodników!.
Post w korespondencji do
-Edek + Załoga-
Uwaga: jak widać - podana liczba w kolumnie "brakuje", nie jest arytmetyczną różnicą ilości "potrzebnych" i "zgłoszonych". Wynika to z faktu, że część osób przysyła zgłoszenia bez gwarancji udziału na dziś. Dlatego stosuję korektę, adekwatnie do pewności zgłoszenia.
Niestety, tak jak przypuszczałem, najmniej zgłoszeń, bo tylko jedno - od Przemka, jest na tempo 4:00. Niezdecydowani lub biegający trochę wolniej, powiedzmy max. 4:15, czekam na Wasze zgłoszenia!
Umówmy się, że zgłoszenia będziemy wysyłać najpóźniej do 27-go listopada (wtorek).
Mamy więc 9 dni do zawodów ale
pozostało tylko 6 dni na zgłoszenia dla przewodników!.
Post w korespondencji do
-Edek + Załoga-
Janusz
-
- Zaprawiony W Bojach
Stan na dzień 24.11.2001
Jak widzicie, ciągle brakuje chętnych do prowadzenia w mocniejszym tempie. Czyżby poza Przemkiem nie było na forum szybkich biegaczy...?
Mamy jeszcze ostatnie 3 dni na zorganizowanie ekip.
Jeśli ktoś się waha, zachęcam aby choć raz spróbował.
Taka okazja może się szybko nie powtórzyć, szczególnie na trudnej nawierzchni.
Jak widzicie, ciągle brakuje chętnych do prowadzenia w mocniejszym tempie. Czyżby poza Przemkiem nie było na forum szybkich biegaczy...?
Mamy jeszcze ostatnie 3 dni na zorganizowanie ekip.
Jeśli ktoś się waha, zachęcam aby choć raz spróbował.
Taka okazja może się szybko nie powtórzyć, szczególnie na trudnej nawierzchni.
Janusz
-
- Zaprawiony W Bojach
Stan na dzień 26.11.2001
Na zgłoszenia mamy czas już tylko do jutra. Stąd moja -PROŚBA-
Na zgłoszenia mamy czas już tylko do jutra. Stąd moja -PROŚBA-
Janusz
-
- Zaprawiony W Bojach
Zastanawiam się, dlaczego brakuje ciągle osób do prowadzenia niewidomych.
Myślę, że to kłopoty z wysłaniem e-maili, dlatego jeśli ktoś rzeczywiście ma takie problemy - to może zadzwonić do mnie do pracy i zostawić swoje zgłoszenie (7382034).
Myślę, że to kłopoty z wysłaniem e-maili, dlatego jeśli ktoś rzeczywiście ma takie problemy - to może zadzwonić do mnie do pracy i zostawić swoje zgłoszenie (7382034).
-
- Zaprawiony W Bojach
W dzisiejszej Polsce, a więc kraju Kargula i Pawlaka w wersji tragikomicznej, jest zaledwie 80 psów przewodników niewidomych!Wojtek zasugerował: Znalazlem ciekawą wzmiankę o amerykańskim sportowcu , który biega z psem - przewodnikiem
Właśnie znosi się całkowicie, przysługującą dotąd, i tak minimalną pomoc finansową państwa, aby tę pozostałą, już znikomą garstkę, wziąć głodem. Miesięczny koszt utrzymania pupila to dziś ok,. 300zł, zaś renta inwalidzka brutto, nie przekracza często 800 zł!
W Stanach - jak mi wiadomo - co drugi niewidomy posiada psa przewodnika. Czyli o ilu więcej przypada średnio u Was na głowę?
Nie słyszałem też o psu właściwym dla maratończyka. IIe to już padło ich niepotrzebnie na wydłużonych przebieżkach...?!
A rowery są dobre tyle, że w Polsce zaczęła się właśnie śnieżna zima.
To nie słoneczna Giorgia! Niestety...

Janusz
-
- Zaprawiony W Bojach
Dziś upływa ostatni dzień na zgłoszenia na przewodników do sobotniego biegu. Otrzymana dotąd ilość zgłoszeń nie umożliwia przeprowadzenia biegu nawet w 50%. Co ciekawe brakuje chętnych nawet na tempo 5:30. Czyżby las kabacki nie cieszył się popularnością na weekendowe wypady. A wydawało by się, że w wolne dni zjeżdżają tam ludziska z całej W-wy. Czyżby tempo 5:30 nie było lekkim truchtem? . Nic z tego nie rozumiem...
Jeśli ilość zgłoszeń nie zwiększy się, ponad połowa chętnych niepełnosprawnych będzie zmuszona do rezygnacji ze startu. Jutro przekażę możliwości jakie im stworzyliśmy i przyjdzie mi chyba zrobić wśród nich losowanie. A może macie lepszy pomysł? Czekam na Waszą pomoc.
Jeśli ilość zgłoszeń nie zwiększy się, ponad połowa chętnych niepełnosprawnych będzie zmuszona do rezygnacji ze startu. Jutro przekażę możliwości jakie im stworzyliśmy i przyjdzie mi chyba zrobić wśród nich losowanie. A może macie lepszy pomysł? Czekam na Waszą pomoc.
- A oto lista zgłoszonych:
- tempo 4:00/km: Ziut; Przemek, RobertD - brakuje jeszcze 3 przewodników!
- tempo 4:30/km: całkowity brak zgłoszeń!
chodzi tu o przewodników dla niewidomego Ryszarda Sawy. Prowadziłem go dotychczas sam ale jestem obecnie chory i nie wiem czy będę mógł pobiec. Nawet jeśli sam wystartuję i tak potrzebna byłaby druga osoba do ekipy. - tempo 5:00/km: Ania, Jacek N., Krzysztof R. brakuje jeszcze jednego przewodnika, (był wcześniej zgłoszony festin ale doznał kontuzji)
- tempo 5:30/km: otrzymałem tu tylko niepotwierdzone zgłoszenie od Mifora i Janka. Poza nimi nikt się nie zgłosił nawet na to spacerowe tempo! Chodzi tu o dwie osoby do ekipy dla niewidomego Grzegorza.
-ZGŁOŚ SIĘ- a jeśli nie możesz sam pobiec poproś innych
Janusz
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:58:00
Powtarzam z innego działu:
Mifor potwierdza na 99%, Janusz Mazur również.
Obaj mogą biec na tempo 5:00-5:30.
Druga kwestia. Podłoże w lesie. Jest śnieg, może być ślisko.
Mifor potwierdza na 99%, Janusz Mazur również.
Obaj mogą biec na tempo 5:00-5:30.
Druga kwestia. Podłoże w lesie. Jest śnieg, może być ślisko.
- Janek
- Zaprawiony W Bojach
Potwierdzam swoje zgłoszenie na tempo 5:00 i Jacka Noworyty na 5:30. Oczywiście będziemy bardzo, bardzo ostrożni.
Największym zagrożeniem dla człowieczeństwa jest zwarta większość [i](H. Ibsen)[/i]
[url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
[url=http://www.maratonypolskie.pl][b]Maratony Polskie[/b][/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
Informacje dla przewodników:
Zgłosiło się 14 osób do prowadzenia z czego połowę stanowią forumowicze. Mamy więc pełną obsadę 7 ekip, odpowiednio dla 7 prowadzonych (razem 21 osób+1 rezerwowa).
1. Opis ekip (część ogólna).
Pierwsza ekipa: WIESŁAW
3.1 Odprawa ekip
Zgłosiło się 14 osób do prowadzenia z czego połowę stanowią forumowicze. Mamy więc pełną obsadę 7 ekip, odpowiednio dla 7 prowadzonych (razem 21 osób+1 rezerwowa).
1. Opis ekip (część ogólna).
- Skład: prowadzony; przewodnik główny; przewodnik wspomagający.
- Identyfikacja: Każda z ekip otrzymuje swoją stałą nazwę, utworzoną od imienia osoby prowadzonej.
- Podział kompetencji: na czele ekipy- przewodnik główny. Zarówno przewodnik pomocnik, jak sama osoba prowadzona, muszą podporządkować się jego decyzjom. W skrajnych przypadkach może wycofać ekipę z udziału np. na podstawie własnej oceny bezpieczeństwa trasy.
- Każda ekipa stanowi niezależną jednostkę, osoby trzecie (w tym inicjatorzy akcji) nie mają żadnego wpływu na decyzje głównych przewodników, mogą tylko służyć poradą.
- Uwaga: ponieważ wśród zgłoszonych, 7-em osób dysponuje swobodnym dostępem do internetu (forumowicze), z tego powodu obejmują one funkcje przewodników głównych w każdej z 7-miu ekip.
Pierwsza ekipa: WIESŁAW
- Skład: p. główny -Ziut-; wspomag. Wojtek Szota; prowadzony Wiesław Miech
- Opis osoby prowadzonej: były reprezentant kraju niep. (maraton 2:38). Obecnie amator. Ostatnio uzyskany wynik: Bieg Niepodległości 45:48; maraton w-ski 3:20:24. Stopień niedowidzenia średni (na asfalcie biega samodzielnie).
- Przewidywany wynik: 43min.
- Skład: p. główny- -Przemek-; wspomag.- Robert Stykowski, prowadzona- Małgorzata Cieśluk
- Opis prowadzonej: reprezentantka kraju niep. (maraton 3:19). Poważne niedowidzenie.
- Przewidywany wynik: 43min.
- Skład: p. główny -RobertD-; wspomag.- Tomasz Olek; prowadzony- Zdzisław Koziej
- Opis prowadzonego: uczestnik zawodów krajowych, ostatnio uzyskany czas: 41min/10km (na stadionie); maraton w-ski 3:26:23. Niedowidzenie poważne, na granicy całkowitego. Uwaga: dodatkowo wada słuchu! Nie wykluczone, że będzie prowadzony na taśmie (jak niewidomy).
- Przewidywany wynik: 45min
- Skład: p. główny- -Janusz-; wspomag.- Jarek Stykowski; prowadzony- Ryszard Sawa.
- Opis prowadzonego: weteran maratonów; całkowicie niewidomy. Poprzedni Tryptyk czas: 49:49
- Skład: p. główny- -Ania-; wspomag. Ryszard Kajzer; prowadzony- Piotr Jankowski.
- Opis prowadzonego: weteran maratonów; niedowidzący; poprzedni Tryptyk czas: 50:35.
- Skład: p. główny- -Janek-; wspomag.- Jacek Noworyta; prowadzony- Jan Michalik
- Opis prowadzonego: weteran- długodystansowiec; niedowidzący; Bieg Niepodległości: 58,03
- Przewidywany wynik: 53 min
- Skład: p. główny- -Mifor-; p. wspomag. Janusz Mazur; prowadzony- Grzegorz Powałka
- Opis prowadzonego: początkujący biegi długie; poprzedni Tryptyk 54:48; całkowicie niewidomy.
3.1 Odprawa ekip
- Zbiórka: sobota 1-go grudnia, godz. 11:00, liceum przy ul. Hirszfelda
- Przewodnicy przejmują prowadzonych.
- Każdy z przewodników zapoznaje się z roboczą -instrukcja- prowadzenia. Przewodnik główny powinien posiadać wersją drukowaną dla p. wspomag.
- Przewodnik główny pobiera akcesoria:
a) P. niewidomego: koszulki/marker 2szt.; szelki/marker (wspomag.); lampa sygnal.
b) P. niedowidzącego: koszulki/marker 2szt.; opaska naramienna/marker (wspomag); lampa sygnal. - Zaleca się skorzystanie z szatni (w liceum) i zabranie wartościowych rzeczy ze sobą.
- O godz. 11:30 (nie wcześniej) wszystkie grupy opuszczają miejsce odprawy i udają się do lasu. Przewodnicy zapewniają transport prowadzonym na odcinku od miejsca odprawy do lasu kabackiego i z powrotem. Jeśli któraś z ekip nie dysponuje wolnym transportem zgłasza zapotrzebowanie na forum.
- Najpóźniej o godz. 11:45 każda z grup rozpoczyna rozgrzewkę. Przypominam kierowcom, że samochody parkujemy zgodnie z nowymi zasadami wprowadzonymi na ul. Moczydłowskiej (bezpośrednio po przekroczeniu torów kolejowych skręcamy w lewo w ul. Kretonową lub przed torami wzdłuż ul. Moczydłowskiej).
- Na linii mety ustawiamy się tuż przed godz. 12:00. Organizatorzy zwykle przedłużają start i niepotrzebnie się stygnie.
- Sam bieg czytaj -INSTRUKCJĘ-.
- Najpóźniej 5 minut po ukończeniu konkurencji należy udać się w stronę samochodu. Wcześniej zaleca się skorzystanie z ciepłego napoju przygotowanego przez organizatorów.
- Każda z ekip w ciągu 20 minut od ukończenia swojego biegu powinna powrócić do bazy na ul. Hirszfelda (tu p. główni zwracają akcesoria). Od chwili powrotu, zadanie uważa się za wykonane.
- Na koniec można skorzystać z drobnego posiłku i piwa (w ramach opłaconego wpisowego).
- Zapisy na zawody: prowadzeni dokonają zapisu samodzielnie przed odprawą. Przewodnikom głównym proponuję zapis zorganizowany tj. jeden przewodnik główny zapisuje pozostałych sześciu. Unikniemy odstawania w kolejce, oraz ułatwimy zadanie osobom które są zmuszone do przybycia na ostatnią chwilę (Mifor, Janek). Rozliczamy się przed i po biegu (7 zł od osoby).
- Osoby posiadające lampy diodowe czerwone (stosowane na tyle rowerów) proszone są użyczenie ich. Brakuje jeszcze dla dwóch ekip.
- Posiadamy 1-go zawodnika rezerwowego: -Emalon- na tempo 5:00/5:30.
- Jeśli którys z p. głównych (Mifor, Janek?) nie będzie mógł być na odprawie, proszony jest o przekazanie obowiązków (samej odprawy) p. wspomag. ekipy.
- Warunki pogodowe nie mają dla osób prowadzonych znaczenia większego niż dla prowadzących. Jeśli tylko drogi będą przejezdne (woj, Płockie i Lubelskie) stawią się zgodnie z umową w komplecie.
- Ww. wytyczne proszę traktować właściwie. Mamy wszyscy takie same kompetencje i wszyscy jesteśmy organizatorami tego przedsięwzięcia na równych zasadach. Starałem się uwzględnić zimowe warunki i zastosować szczątkowe doświadczenie.
(Edited by Janusz at 8:25 am on Nov. 29, 2001)
Janusz
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Janusz , jestem pod wrazeniem Twojej precyzji i konsekwencji .
Lekko niepokoi mnie czy prowadzeni sportowcy nie wezma sobie tych zawodow zbytnio do serca ze wzgledow prestizowych .
Chcialbym tez zasugerowac aby sprawy dotyczace Akademii Biegowej byly opisywane w taki wlasnie sposob .
Wybiegajac nieco w przyszlosc , widze potrzebe duplikacji poczynan Janusza w odniesieniu do sportowcow niepelnosprawnych . Termin "czlowiek orkiestra " nie powinien miec tu miejsca a przeciwnie - wszelkie zadania organizacyjne powinny byc jasne i jak najbardziej podatne na przejecie przez inne osoby . Podstawa kazdej dobrej sztafety sa mocne i plynne zmiany .
Bierzmy wzor z Janusza .
Lekko niepokoi mnie czy prowadzeni sportowcy nie wezma sobie tych zawodow zbytnio do serca ze wzgledow prestizowych .
Chcialbym tez zasugerowac aby sprawy dotyczace Akademii Biegowej byly opisywane w taki wlasnie sposob .
Wybiegajac nieco w przyszlosc , widze potrzebe duplikacji poczynan Janusza w odniesieniu do sportowcow niepelnosprawnych . Termin "czlowiek orkiestra " nie powinien miec tu miejsca a przeciwnie - wszelkie zadania organizacyjne powinny byc jasne i jak najbardziej podatne na przejecie przez inne osoby . Podstawa kazdej dobrej sztafety sa mocne i plynne zmiany .
Bierzmy wzor z Janusza .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0