Badanie piersi.

Dziewczyny - to nasze miejsce.

Moderator: beata

Awatar użytkownika
Iwonka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:37
Życiówka w maratonie: 3:48:53

Nieprzeczytany post

Drogie Biegaczki,
Mam świadomość, że wątki w tym dziale powinny dotyczyć biegania, ale chcę Was zmotywować do badań naszych kobiecych atutów. W moim przypadku wiąże się to z 2 tygodniową przerwą w bieganiu (jeszcze tylko dwa dni :)).

Niecałe dwa tygodnie temu miałam usuwany guz piersi (najprawdopodniej łagodny). Podczas pobytu w szpitalu na oddziale onkologii i chorób sutka, poznałam dużo kobiet dla których jest za późno. W ciągu dwóch dni było 7 mastektomii, w tym najmłodsza dziewczyna nie miała 20 lat.

Słuchajcie, my walczymy w półmaratonach, maratonach, walczymy z samym sobą, a często zapominamy o naszym zdrowiu. U mnie wszystko kończy się dobrze! Ale ja robie usg piersi przynajmniej 1-2 razy w roku. Kochane badajcie się!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

bardzo potrzebny post :usmiech:
zyczę pomyslych wyników :usmiech:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
kasia41
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42.23
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bardzo dobrą rzecz zrobiłaś pisząc tego posta, życzę zdrówka!!!!
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762

Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
Fri3den
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pozytywny post. Miejmy nadzieje ze zacheci to wiele z nas do regularnych badan.
Duzo zdrowka! :)
PaulaPaula
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fajnie, że się takie rzeczy nagłaśnia. Trzeba o tych sprawach mówić jak najwięcej, bo byś może kiedyś kogoś zachęci to właśnie do wizyty u lekarza. Takie sprawy wcześnie wykryte nie są aż tak groźne jak każdy się obawia, ale żeby nie były groźne trzeba się badać.
Bardzo fajnie, że napisałaś taki post. Niech każda z nas nagłaśnia ideę badań, aby ratować inne kobiety.
Dużo zdrówka życzę przede wszystkim!
Kasia-M
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja również badam piersi regularnie. Chyba pokutuje opinia, że w młodym wieku jeszcze nie trzeba, ale prawda jest taka, że rak piersi może zaatakować bardzo wcześnie, tak że od 16 roku życia już powinno się co roku badać piersi i w młodym wieku, a nawet później, jeśli w piersiach przeważa tkanka tłuszczowa, najskuteczniejsze jest USG, a nie mammografia.
"You can't win unless you learn how to lose."

Kareem Abdul-Jabbar
Awatar użytkownika
Iwonka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:37
Życiówka w maratonie: 3:48:53

Nieprzeczytany post

Bo profilaktyka jest najwazniejsza. Ja jak pierwszy raz robilam. Usg to podczas umawiania wizyty lekarz mowil, ze za mloda jestem :) (oczywiscie mnie przyjal i kazal dalej obserwowac), a teraz ten sam lekarz kierowal mnie na operajce. Jak nie chcecie sie badac dla samych siebie to badajcie sie dla swoich dzieci, mezow, narzeczonych, chlopakow lub rodzicow. Moje wyniki ok, nastepne badanie kontrolne za 4 miesiace
ODPOWIEDZ