Witam
Do tej pory biegałem w Asics Gel Phoenix 5- nie do końca trafionych, o czym przekonałem się po pierwszym dłuższym biegu- ból poniżej kostek dawał się ostro we znaki. Mam dość mocno koślawe pięty, stopy odruchowo ustawiam w kształt litery V, nie jestem do końca pewny czy to supinacja czy pronacja: sprzedawca w sklepie miał odmienne zdanie niż internet.
Czy możecie polecić jakieś buty do biegania które korygowałyby powyższe wady? Słyszałem m.in o specjalnej wkładce pod pięty, ale nie wiem czy można jej użyć do biegania czy wyłącznie chodzenia?
Budżet +-300zł, waga 75kg, twarda nawierzchnia
Buty do biegania a koślawe pięty
-
- Zaprawiony W Bojach
prawidłowa technika, ćwiczenia wzmacniające. duża szansa, że wkładki nie będa potrzebne.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Staram się by mój bieg był jak najlepszy technicznie, ale tak czy siak kostki i wszystko co bezpośrednio pod nimi doskwierają potem dość mocnym bólem. Podejrzewam, że tak nie powinno być?
Możesz rozwinąć jakie to ćwiczenia?
Dalej nie wiem czy powinienem szukać butów z supinacją czy pronacją. Od tyłu stopa wygląda jakby ktoś przesunął piętę na zewnątrz, podczas stania/chodzenia tak jak wspominałem robię V, a ciężar jest rozłożony dość równomiernie po całej podeszwie.
Możesz rozwinąć jakie to ćwiczenia?
Dalej nie wiem czy powinienem szukać butów z supinacją czy pronacją. Od tyłu stopa wygląda jakby ktoś przesunął piętę na zewnątrz, podczas stania/chodzenia tak jak wspominałem robię V, a ciężar jest rozłożony dość równomiernie po całej podeszwie.