Początkujący z 5km - polepszenie czasu ?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
andrew_no1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 01:09:20
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem świeży na tym forum i proszę o wyrozumiałość :) Kiedyś biegałem, ale raczej sporadycznie. Chciałem teraz się wkręcić w bieganie, więc zacząlem biegać od tygodnia na dystansie 5km bez zatrzymywania :)
Moim celem jest polepszenie czasu w ciągu 1 miesiąca.
Aktualny czas na 5km (dane ze sports trackera )to 33min, prędkość 8.69km/h, tempo 6.54 min/km.
Chciałbym zejść z czasem do 25min max 27min w ciągu miesiąca, myślicie że jest to realne ?
Jako amator zastanawiam się czy polepszę swój czas zwiększając tempo co każdy trening pod koniec biegu. Przykładowo najbliższy trening - biegnę stałym tempem przez 25min, a 3min przyspieszam. Kolejny trening - biegnę stałym tepmem przez 24min, a 4 min przyspieszam itp.
Może macie jakieś przykładowe plany, które mógłbym wcielić w życie na poprawę czasu dla odległości 5km ? Będę bardzo wdzięczny :)

Mój wzrost - 172
Waga - 75kg
Bieganie - założenie biegania na 3 razy w tygodniu
PKO
krpablo
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witaj :).

Ponieważ dopiero zaczynasz, to wszyscy Ci powiedzą, że szybkość przyjdzie z czasem. Dajesz radę bez problemu w takim tempie, jakim biegasz teraz? Bardzo się męczysz czy raczej czujesz, że zmęczenie jest, ale takie pozytywne?
Ja sam zaczynałem parę miesięcy temu z takim tempem. Teraz typowe tempo treningowe mam w okolicach 6'00-6'20, a na biegu ulicznym wyciągnąłem ostatnio 5'35" (nie wiem, jak to zrobiłem, ale na pewno źle - chciałem wypluć płuca, zacząłem za szybko).
Nie walcz póki co o czas - on przyjdzie sam i zauważysz to. Nagle znane trasy staną się krótsze i okaże się, że trasa półgodzinnego treningu mija Ci w 25 minut :).
Życzę wytrwałości i powodzenia!
Pierwszy trening: 21-02-2014
Pierwsze 30' biegu bez przerwy: 5-04-2014
Pierwsze zawody: 12-04-2014 (5 km - 00:30:21)

Plany: zwiększenie dystansu
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=293 tu masz plan,przeczytaj dokladnie wstep i powodzenia.
Obrazek
andrew_no1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 01:09:20

Nieprzeczytany post

krpablo pisze:Witaj :).

Dajesz radę bez problemu w takim tempie, jakim biegasz teraz? Bardzo się męczysz czy raczej czujesz, że zmęczenie jest, ale takie pozytywne?
Ja sam zaczynałem parę miesięcy temu z takim tempem. Teraz typowe tempo treningowe mam w okolicach 6'00-6'20, a na biegu ulicznym wyciągnąłem ostatnio 5'35" (nie wiem, jak to zrobiłem, ale na pewno źle - chciałem wypluć płuca, zacząłem za szybko).
Nie walcz póki co o czas - on przyjdzie sam i zauważysz to. Nagle znane trasy staną się krótsze i okaże się, że trasa półgodzinnego treningu mija Ci w 25 minut :).
Życzę wytrwałości i powodzenia!
Jeśli chodzi o moje początkowe bieganie, to narazie utrzymując to tempo średnio się męczę. O dziwo najgorszy wydaje się początek i koniec. Między 2 a 4km jest w miarę ok. Postanowiłem narazie biegać w tym tempie do momentu kiedy naprawdę wyda się mi to niezbyt męczące i pewnie przyjdzie to z czasem jak mówisz.

Co do linku przesłanego przez jakub738, to całkiem fajny plan i myślę że z niego skorzystam. Myślę, że nie wcześniej jak za miesiąc. Nie chce nic na siłę wyciskać i póki co odcinek 5km przebiegać bez zmęczenia chociażby w tym tempie obecnym.

Oczywiście jestem otwarty na Wasze sugestie i z góry dziękuje :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ