Witam serdecznie,
niedawno zacząłem swoją przygodę z bieganiem. Miałem już kilka treningów i w związku z tym mam kilka pytań jak najbardziej optymalnie wykorzystać trening, ale od początku.
Poza tym, że zacząłem biegać od kilku lat trenuje sporty walki, trening jest dość intensywny i niejednokrotnie na dzień następny budzę się nie do końca wypoczęty. Trenuje dwa razy z tygodniu poniedziałek i środę od 1,30 do 1,45h. Chciałem wpleść z mój tydzień jeszcze treningi biegowe, tylko zastanawiam się w jakiej ilości i w które dni, tak żeby to miało ręce i nogi;) oczywiście, żeby organizm miał odpowiednią ilość czasu na regeneracje, i tutaj nasuwa się kolejne pytanie, z jaką intensywnością biegać, jaki dystans itd. Mam 31 lat, 176cm, 80kg. Chciałem poprawić wydolność, poprawić sylwetkę.W tej chwili biegam ok 6km w czasie 45min.
Z góry Wielkie Dzięki.
Pozdrawiam, Łukasz.
sporty walki+treningi biegowe
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Możesz na początek biegać dwa razy w tygodniu np. czwartek (krócej) i sobotę (dłużej). Biegać powinieneś w tempie konwersacyjny tzn. takim w którym byłbyś w stanie w miarę swobodnie rozmawiać. Długi trening możesz wydłużać co tydzień o 5 minut, aż do 1,5h. Krótki bieg możesz wydłużać o 5 minut co 3 tygodnie, aż dojdziesz do godziny.
Jak pobiegasz tak z dwa miesiące będziesz mógł pomyśleć o trzecim treningu i wtedy we wtorek krótki, w piątek krótki+ przebieżki, w sobotę długi.
Jak pobiegasz tak z dwa miesiące będziesz mógł pomyśleć o trzecim treningu i wtedy we wtorek krótki, w piątek krótki+ przebieżki, w sobotę długi.
Krzysiek
- jakub738
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Faktycznie mam zamiar biegać dwa, trzy razy w tygodniu. Jedno jest pewne, nie chce się zajechać i dobrze było by realizować treningi z głową. Dzięki za pomoc
. Jeśli chodzi o uzupełnianie elektrolitów, to stawiacie bardziej na własnej roboty, czy gotowce, a może w proszku?
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.