Buty i technika biegu.

Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

asics, nie asics - miłośnikiem marki nie jestem specjalnym. ale to chyba nie oni płacili ostatnio za oszukiwanie?
zaraz, zaraz, chwilunia - kto to łgał? pomoże ktoś i przypomni?
Go Hard Or Go Home
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pewnie wojtek zaraz powie, że uwagi odnośnie inteligencji są żałosne, ale trudno takiech uwag nie czynić, jeśli ktoś wypisuje pierdoły.

to, co jest śmieszne/ciekawe/oburzające/cokolwiek w sprawie vibram, to fakt, że nie dostali kary za klamstwo, więcej, nikt im kłamstwa nie zarzuca i nie to jest sensem zarzutów w pozwie. vibram zostal pozwany ponieważ nie miał dowodów na swoje chłyty małketingowe, podobnie jak Reebok i Skechers.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

WojtekM jest Afrykaninem i jest opłacany przez Asicsa... Czy to jest kłamstwo? Moim zdaniem nie, ja tylko nie mam dowodów na to, że jest to prawda :hahaha:

inny przykład bardziej wyrazisty:

Żydzi w XIV w. roznosili dżumę... Czy to jest kłamstwo? No nie. Ja tylko nie mam dowodu, że to jest prawda :ojoj:

Buty minimalistyczne uczą techniki i leczą kontuzje... Czy to jest kłasmstwo? No nie. Ja tylko nie mam dowodów, że to jest prawda :jatylko:

Przykłady takiego rozumowania można mnożyć bez końca.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2014, 23:16 przez zoltar7, łącznie zmieniany 1 raz.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kuba, nie bądź taki samokrytyczny wobec siebie.

Vibram zapłacił za niewinność!!! a winny Asics nic nie zapłacił, chociaż jest winny jak cholera. to oburzające.
materiały Vibrama są cacy. materiały Asics są be.
ten świat jest taki niesprawiedliwy :( .

dobre, dobre Kuba. już Freud formułował obserwacje mechanizmów obronnych. "wyparcie" i "zniekształcenie" pasują mi tutaj idealnie.
Go Hard Or Go Home
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przepraszam, ale nie potrafię dyskutować w taki sposób.

wiem, że ziemia jest kulą ale nie potrafię tego udowodnić.
wiem, że moje dziecko potrafi powtórzyć raz usłyszaną melodię, ale nie mam na to badań.

podawanie tak dobranych przykładów jak w jednm z powyższych postów to naprawdę niecny chwyt erystyczny, podobnie jak wojtka zupełne ignorowanie treści artykułu, który ukazał się na łamach naszego portalu, moich wyjaśnień odnośnie moich poglądów, wkładanie mi w usta opinii, których nie wygłosiłem, wyrywanie zdań z kontekstu itd.

ja rozumiem, że niektórzy pragną po prostu czuć się wygranym w dyskusji. ok, jesli wam to pomaga w zasypianiu, to fajnie.

polecam jednak innym czytelnikom skupienie się na treści i wyrobienie sobie własnego zdania.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
giancardi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak w temacie,
ja mam pronację w lewej nodze, w prawej ok. Biegając w FAAS 500 mam dolegliwości głównie w lewej nodze. Jak biegałem w Asicsach to jedyne co się pojawiało to pasmo. Teraz jest to taki ból przez całe kolano od wewnętrznej strony idący do przodu. I najbardziej boli przy najmocniejszym zgięciu stawu.

I teraz nie mam pojęcia czy problemy z kolanem nie są spowodowane dużą pronacją. Staram się biegać jak się zaleca jak to wygląda nie wiadomo, ale na pewno już nie biegam jak kiedyś w asicsach. Asicsy zmieniłem bo myślałem, że pozbędę się łatwiej dolegliwości z ITBS.

Bo generalnie założenie jest takie, że nieważne czy ma się pronację czy nie, buty minimalne czy też odchudzone powinny być ok?

Za to poza treningami w butach amortyzowanych (do pracy) noga nie boli. Założę Merrell BA2 i już boli po przejściu kilkuset metrów. Czym to może być spowodowane?
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:przepraszam, ale nie potrafię dyskutować w taki sposób.
Nie ma za co, to przecież nie twoja wina. Qba ty po prostu nie rozumiesz metodologii współczesnej nauki.
Znacznie upraszczając sprawę, we współczesnej nauce stawia się najpierw hipotezę, a następnie stara się tą hipotezę potwierdzić lub obalić, jeśli to możliwe to najlepiej w drodze eksperymentu. W dużym uproszczeniu mówiąc, za prawdziwe z punktu widzenia nauki można uznać tylko hipotezy dowiedzione. Wtedy przestają one być hipotezami a stają się faktem stwierdzonym naukowo.
Takim faktem dowiedzionym naukowo jest np. to że Ziemia ma kształt kulisty.
My tu oczywiście nauki nie uprawiamy, ale warto mieć na uwadze tę metodę, aby krytycznie podchodzić do formułowanych przez siebie hipotez i orzekając o ich prawdziwości bądź nie.

Ty natomiast posługujesz się rozumowaniem, którego być może jest wystarczające na potrzeby życia codziennego ale nie jest rozumowaniem prowadzącym do jednoznacznych wniosków. Ty wychodzisz od obserwacji i jeśli ileś tam obserwacji potwierdza twoje założenie to uznajesz je za prawdzie... to jest indukcjonizm (naiwny). To też jest metoda badawcza tyle, że przez ostatnie 100 lat raczej rzadko stosowana* :hahaha:

* - rzadko stosowana dlatego, że są lepsze metody badawcze dostarczające pewniejszych wyników.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kuba, zanim więc w przyszłości zaczniesz wyśmiewać materiały Asicsa, zastanów się, czy nie ma innych - bardziej śmiesznych. tak śmiesznych, że rozśmieszyły nawet sąd.
giancardi pisze: Bo generalnie założenie jest takie, że nieważne czy ma się pronację czy nie, buty minimalne czy też odchudzone powinny być ok?
tak mówią (niektórzy), chociaż dowodów na to brak.
na kontuzje zazwyczaj pomaga zmniejszenie / brak obciążeń, ćwiczenia, a potem ostrożne dokładanie obciążeń itp. dobry fizjo też może pomóc na różne dolegliwości.
jeżeli wszystko przebiega w tym procesie prawidłowo, wtedy biegasz sobie w tym, w czym jest ci wygodnie, a o ulotkach zapominasz.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba pisze:no tak, pierdzielić sens artykułu, znajdźmy sobie JEDEN komentarz, ktory potwierdza nasze widzimisię. gratuluję wytrwałości w budowie spójnego świata. a to, że ma niewiele wspólnego z rzeczywistością?
Każdy z nas wybiera sobie fragment rzeczywistości, w który chce wierzyć. Można by powiedzieć, pierdzielić inne artykuły i komentarze, znajdźmy sobie artykuł, który potwierdza nasze widzimisię. ;)
WojtekM pisze:asics, nie asics - miłośnikiem marki nie jestem specjalnym. ale to chyba nie oni płacili ostatnio za oszukiwanie?
zaraz, zaraz, chwilunia - kto to łgał? pomoże ktoś i przypomni?

Vibram zapłacił za niewinność!!! a winny Asics nic nie zapłacił, chociaż jest winny jak cholera. to oburzające.
materiały Vibrama są cacy. materiały Asics są be.
ten świat jest taki niesprawiedliwy :( .
Rozumiem, że piszesz trochę ironicznie, ale... to jest głupie. Jak słusznie w swoim komentarzu zauważył Steven Sashen, każdy producent obiecuje, że jego buty uczynią nas silniejszymi, szybszymi albo ogólnie bardziej cool. Dlaczego oni nie płacą? Bo nie ma wokół nich tak dużego zamieszania, ale jestem przekonany, że przy odrobinie "dobrej woli" można by od każdego, z Asicsem włącznie, wyłudzić trochę kasy. Jeżeli macie teraz poczucie, że VFF jest jakimś odosobnionym przykładem stosowania niecnych praktyk marketingowych to jesteście naiwni.

A tak z innej beczki, o czym rozmawiamy???
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze:jestem przekonany, że przy odrobinie "dobrej woli" można by od każdego, z Asicsem włącznie, wyłudzić trochę kasy.
100% racji.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

giancardi pisze: Bo generalnie założenie jest takie, że nieważne czy ma się pronację czy nie, buty minimalne czy też odchudzone powinny być ok?
Eno, to jest niebezpieczne uproszczenie. Jest tak, że im mniej buta,tym mniej wybaczania błedów i więcej informacji zwrotnej od stóp, co powinno pomóc w przestaniu robienia sobie kuku.
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze: tak mówią (niektórzy), chociaż dowodów na to brak.
Dowodem wojtku so miliony lat ewolucji. Czlowiek zalozyl buty zeby chronic stopu li tylko przed urazami mechanicznymi a nie po to zeby poprawiac pronacje i inne tego typu podobne bzdety, ktore notabene sa najpierw spowodowane zlym obuwiem a potem naprawiane innym.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sąd w to nie uwierzył :(
za niewinność, ech ....
Go Hard Or Go Home
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:sąd w to nie uwierzył :(
za niewinność, ech ....
raczej za naiwnosc...
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nieważne za co!!! rośnie we mnie sprzeciw!!!
Go Hard Or Go Home
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ