Buty minimalistyczne

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w Skechersach jest tak samo (z wkładką 4mm, bez - 0 drop) :)

no i jeszcze SKORA base.

duży wybor w sumie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Faas 100R to są naprawdę przyzwoicie (ale wg mnie nie przesadnie) amortyzowane 0-dropy.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze:Bare Access zarówno 2 jak i 3 mają zero drop.
A to przepraszam.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

qba, chyba nie reklamujesz Skory jako buty z "amortyzacją" (w cudzysłowie bo mówimy o minimalach w końcu). Nie wprowadzajmy tutaj kolegi w błąd.
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

base i form trochę amortyzacji mają... niestety "trochę" jest trochę zbyt obszernym pojęciem...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trudna to sprawa z tą amortyzacją, bo jak się nawet poda grubość podeszwy w mm i jakąś miarę sprężystości w jednostkach SI to i tak jedna para stóp odczuje to inaczej niż druga.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hassy, zgadza się. W dużej mierzę są to subiektywne odczucia bo o tyle o ile łatwo uporządkować jest nam sobie na skali Sockwę, Skory Base i Pumy Faas 100 to różnica pomiędzy Faasami 100 a np. Merrell Bare Access nie jest już tak łatwa do wychwycenia, tzn. różnica jest i w biegu czuć ją wyraźnie, ale na skali amortyzacji trudno byłoby mi je jednoznacznie umiejscowić bo przecież odczucia biegacza cięższego ode mnie o 20-30 kg muszą być diametralnie różne. Czy może nie? Jak sobie uświadamiam te 20-30 kg to jakiś kosmos :P

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
CryHavoC
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam. Mam pytanie: jaki model obuwia polecilibyście mi na długie wybiegania? Nadmienię, że na codzień biegam w Merrellach (Vapor na krótkie odcinki, Trail Glove do lasu i na szlak, wszystko dłuższe w Bare Accessach). Problemem są te ostatnie- biegam w "jedynkach", a BA2 nie leżą mi w ogóle. Na co mogę je zamienić, gdy padną (co stanie się zapewne już niebawem)? W sumie coś nieco bardziej amortyzowanego też dałoby radę, oby drop pozostał max do 4mm...
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

CryHavoC pisze:Witam. Mam pytanie: jaki model obuwia polecilibyście mi na długie wybiegania? Nadmienię, że na codzień biegam w Merrellach (Vapor na krótkie odcinki, Trail Glove do lasu i na szlak, wszystko dłuższe w Bare Accessach). Problemem są te ostatnie- biegam w "jedynkach", a BA2 nie leżą mi w ogóle. Na co mogę je zamienić, gdy padną (co stanie się zapewne już niebawem)? W sumie coś nieco bardziej amortyzowanego też dałoby radę, oby drop pozostał max do 4mm...
A dlaczego nie Road Glove? Skoro pasuje Ci Trail Glove, to powinny być OK. Ja biegam w nich 21/42K - jest spoko (80kg)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moje biegowe doświadczenia z Merrellem są ograniczone do RG i TG "jedynek" (inne macałem, przymierzałem itd. ale bez biegania). TG1 wydają się moim stopom o ząbek bardziej "mięsiste" i chroniące stopę niż RG1 (pewnie także dzięki plastikowej wkładce "rock plate", której nie mają RG). Zatem jeśli CryHavoC szuka czegoś na podeszwie solidniejszej niż TG to RG mogłyby być kroczkiem w przeciwnym kierunku. TG2 są prawie identiko jak TG1, ale RG2 to jednak inny but niż RG1, pod względem podeszwy przypominają troszkę odchudzone BA. Mnie osobiście nie podpasowały i moim głównym butem jest TG. Wydaje mi się, że akurat butów w typie BA jest całkiem sporo (ot, choćby Pumy 100, które wymienia Heavy Paul).

A może po prostu Twoje TG sprawdzą się także poza lasem i szlakiem? Ten ich wibram bardzo dobrze moim zdaniem spisuje się na przeróżnych powierzchniach, nie są to przecież jakieś dedykowane terenowe quady na mega-bieżniku.

@HeavyPaul: jasne. Różne odczucia to przecież nie tylko różnica w masie ciała, ale także jego formie, technice biegu, typie/intensywności treningu, po czym się biega itd. Mnóstwo czynników - a wszystko to podlane wymykającym się pomiarom sosem subiektywnych odczuć :)
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć i czołem!

A tutaj coś dla prawdziwych purystów minimalizmu! https://www.facebook.com/media/set/?set ... 871&type=1
http://instagram.com/p/n5zeCXJVdV/

Swiss Protection Socks - góra wzmacniana kevlarem, a "podeszwa" z PVC. Idea może wydawać się trochę dziwna, mi też taka się wydawała, ale teraz nie mam ochoty ich ściągać. Świetne do codziennego "barefootingu" jeżeli ktoś nie chce być całkiem boso.

Pozdrawiam

HeavyPaul
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Tak w nawiasie pisząc, nie polecam sklepu internetowego Satnos, zamówiłem reebok all terrain super wieki temu i dziś jak postraszyłem znajomą rzeczniczką praw konsumenta nagle napisali że nie ma mojego rozmiaru ( a niedawno pisali że buty idą z innego magazynu) i zwracają mi kasę, plus rabat 10% :ojnie:
Zaryzykowałem i kupiłem w Runners Club, cena ta sama ale jak się zapiszmy na newslettera to dają 50 zł upustu :) zobaczymy czy się wywiążą z obiecanych dwóch dni.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze:Cześć i czołem!

A tutaj coś dla prawdziwych purystów minimalizmu! https://www.facebook.com/media/set/?set ... 871&type=1
http://instagram.com/p/n5zeCXJVdV/

Swiss Protection Socks - góra wzmacniana kevlarem, a "podeszwa" z PVC. Idea może wydawać się trochę dziwna, mi też taka się wydawała, ale teraz nie mam ochoty ich ściągać. Świetne do codziennego "barefootingu" jeżeli ktoś nie chce być całkiem boso.

Pozdrawiam

HeavyPaul
Mam, przetarły mi się po kilku zawodach :/
Reanimując pociągnąłem dół gumą w spray'u i póki co dają radę (zakładam, jak temperatura przy zerze)
_____
Damian1986
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 34:36
Życiówka w maratonie: 2:53:22

Nieprzeczytany post

A biegał ktoś może w Merrell Ascend Glove?? Z podanych parametrów wynika, że jest to coś pośredniego pomiędzy trail glove a bare access??
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ni pies ni wydra. Ani elastyczne, ani amortyzowane - pomacalem w sklepie i podziekowałem
_____
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ