Modyfikacja

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Sessu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Chcialbym zmodyfikowac swoj plan, wlasciwie trening bo jak dotad biegalem jedynie raz- dwa razy w tyg po 30 min.

Pon pompki, wznosy nog 2 serie

Wt bieganie 30min

Sr Podciaganie, przysiad 2 serie

Czw bieganie 30 min

Pt pompki w staniu na rekach, mostek 2 serie

Sob trening ukierunkowany na sile biegowa - mysle o sprintach pod gorke

Ndz odpoczynek

Co myslicie o takim zestawieniu?
PKO
kasia41
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42.23

Nieprzeczytany post

Czy ten trening ma być pod jakiś konkretny cel czy chcesz tylko biegać dłużej i szybciej?
Napisz coś o sobie,ile masz lat,czy masz nadwagę,ile km pokonywałeś w tym biegu 30 min?
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762

Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
Sessu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Konkretny cel? Tak - ujal bym to w generalna poprawe sprawnosci calego ciala. Polepszenie wydolnosci, ogolnie pojetej kondycji ale bez rewelacji typu maratony. Bardziej sklanialbym sie ku rozwinieciu silnej harmonijnej sylwetki ugruntowanej niezla szybkoscia gibkoscia i wytrzymaloscia.

Lat 22, waga 80, wzrost 180

Ile km? szczerze mowiac nie mam pojecia, mam slaba orientacje dystansowa, nie potrafie sie okreslic tutaj, byl to zwyczajny ciagly bieg 30 min w takim rzekly bym zdrowym tempie bez szalenstw ale i bez zamulania. Biagam w ten sposob jakies 4 miesiace
kasia41
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42.23

Nieprzeczytany post

Wiesz co,jeśli ten plan ma pomóc Ci w poprawieniu sprawności i wytrzymałości to jest on dobry,ja jednak z każdym tygodniem próbowałabym wydłużać czas biegu,najpierw do 35 min i tak dokładać po 5 min żeby dojść do godziny.I raz w tygodniu biegać dłużej a raz krócej a trochę szybciej.Pamiętaj też o rozciąganiu po bieganiu.
Zastanawiam się tylko nad robieniem tej siły biegowej.Jak chcesz ją robić,mają to być tylko podbiegi?
Blog viewtopic.php?f=57&t=53762

Komentarze viewtopic.php?f=28&t=53763
Sessu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Okey, ta sugestia ze zwiekszeniem czasu do godziny tez mi sie podoba i zastosuje ja.
Rozciaganie oczywiscie jest obowiazkowo, nie wyobrazam sobie by je ignorowac.
Natomiast jesli chodzi o sile biegowa to tak, wlasciwie myslalem jedynie o sprincie pod gore plus ciagniecie np samochodu. Dobry trop? Myslisz ze powinienem dolozyc wieloskoki skipy?
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak ciągnięcie samochodu to tylko w podbiegu i na ręcznym. :bum: Nie rób tego, to po prostu głupota.
W zasadzie siły biegowej bym nie robił na tym poziomie zaawansowania, możesz na to źle reagować.
2 serie na ćwiczenie to zdecydowanie za mało, możesz robić np 3 serie max (każda serio do upadku mięśniowego), albo normalny trening dajmy na to 6 serii w różnych kombinacjach ćwiczenia, ale znowu raz w tygodniu to mało, dwa i będzie ok.
Sessu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale dlaczego nabijasz sie z ciagniecia? To swietny trening na cale cialo ale przede wszystkim nogi dostaja "po dupie".

Mam cwiczyc do upadku miesniowego? W zasadzie myslalem nad 2-3 seriami po 10 powtorzen z ciaglym systematycznym progresem tj zastepowanie cwiczen coraz to trudniejszymi.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Opony to już ciągali za sobą, ale samochód to chyba tylko "Pudziany" :hejhej: Według mnie jakiekolwiek dodatkowe obciążenia są bez sensu, ze względu na to, że są nienaturalne. Po co ładować sobie na ścięgna obciążniki? Żeby sobie je ponadwyrężać czy pozrywać? Jak ktoś potrzebuje siły biegowej to lepiej porobić dokładnie skipy, wieloskoki, pobiegać trochę w krosowym terenie itp.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bo ciągnięcie można łatwo zastąpić innymi ćwiczeniami wielostawowymi które będą łagodniejsze dla stawów i ścięgien. W podciąganiu zmiana chwytu, w pompkach różny rozstaw rąk, głowa niżej, nogi niżej itp. itd. i możesz robić normalny trening, ale nie dwie serie i starczy. A jak chcesz robić trening szybko i też mieć progres w danym ćwiczeniu to 3 serie max i jest ok.
Sessu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zwykly samochod, po prostej, to chyba kazdy jest w stanie zrobic.
Obciazen nie bedzie, bo ciagneicia za takowe nie uwazam.
To raczej dla uzupelnienia, nie zamierzam praktykowac tego co tydzien.
I jeszcze tak dla wyjasnienia, nie traktuje tego w kategoriach treningu sily biegowej, nie nie !
To bardziej taka ogolnorozwojowka, wspierajaca przysiady. Bo tak jak wyzej napisalem zalezy mi rowniez na silnym gibkim ciele.
Natomiast co do sily biegowej rozwazam sprinty pod gore, no i nie wiem chyba te skipy wieloskoki.

Jesli mowa o treningu silowym nie chce go robic szybko, wrecz pzreciwnie, trening ma byc powolny by dobzre czuc i panowac nad miesniami. To tez wiekszy stopien trudnosci co na pewno pozytywnie sie odbije. Czasami zastapie go impulsywnym treningiem dla urozmaicenia. Tak to sobie zalozylem
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale że jak? Ciągnięcie samochodu?
O_o Ludzie, myślcie!!!
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ