Koszykarz, a trening biegowy.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Koperr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam 20 lat, 190 cm wzrostu i 83 kg wagi. Gram w koszykówkę zawodowo. Jestem już po sezonie, więc chcę wziąć się za siebie.
Chcę podczas tej przerwy przeplatać bieganie z siłownią. Na siłowni się znam, plan treningowy mam już ułożony. Z bieganiem jest trochę cieżej. Nie chcę biegać "na pałę". Moim celem jest poprawa wytrzymałości! Często na boisku brak mi tchu, a nogi wiotczeją. Czy istnieje program idealny dla mnie ?

Dziękuję :)
PKO
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Myślę że plan dla średniaka będzie w sam raz.Boisko do kosza jest małe ale jest dużo zrywow i zmian tempa
Koperr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Plan dla średniaka to znaczy jaki plan ? :)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Koperr pisze:Plan dla średniaka to znaczy jaki plan ? :)
Sprobuj cos takiego http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=385&show=1
Koperr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No dosc ciekawy trening. Jednak przy mojej ciezkiej silowni, mge go stosowac ? A co myslisz o treningu "wytrzymalosc i sila" na naszej stronie ?
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Koperr pisze:No dosc ciekawy trening. Jednak przy mojej ciezkiej silowni, mge go stosowac ? A co myslisz o treningu "wytrzymalosc i sila" na naszej stronie ?
To jest chwytliwa nazwa ale przy tym rodzaju wysiłku jakiego potrzebujesz do gry da niewiele. Coś tam zawsze da wiadomo ale to nie te bodzce.
malag201
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:09

Nieprzeczytany post

Koperr pisze:No dosc ciekawy trening. Jednak przy mojej ciezkiej silowni, mge go stosowac ? A co myslisz o treningu "wytrzymalosc i sila" na naszej stronie ?
Z perspektywy człowieka, który grał kiedyś w kosza mogę powiedzieć, że bieganie nie da Ci wytrzymałości na boisku, chyba, że będziesz ćwiczył interwały. Poza tym wybiegania też mogą być szkodliwe - mięśnie przestawiają się na jednostajną pracę - traci się wyskok(dynamikę). Oczywiście siłownia pewnie jest w stanie zniwelować przynajmniej częściowo te "szkodliwe" czynniki, ale ja w momencie kiedy zacząłem biegać, to odczułem to negatywnie na boisku.
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

Koper, zgadzam się z @malag201, jeśli brak Ci tchu i nogi wiotczeją, to interwałami poprawisz wydolność tlenową, bo podejrzewam, że z siłą raczej jest ok. Do tego biegi progowe, przyzwyczają organizm do pracy na wysokich obrotach przez dłuższy czas (np. kwarta). Możesz popróbować fartleki, to ma w sobie jedno i drugie i jest w stanie symulować szybkie przejścia z ataku do obrony.

Bo koniec sezonu nie oznacza u Ciebie chyba całkowitej przerwy w grze?
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Koperr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

O dzięki za zainteresowanie.

Ciągle jestem w treningu. Jednak nie takim ciężkim jak w sezonie. Jeśli chodzi o interwały to jak najbardziej. Powiem krótko, zrobię wszystko, co da mi efekty ! Wiec jakbyście byli tak mili, i rozplanowali mi to jakoś fajnie. Dodam, że w czerwcu jeszcze pracuję. Lipiec mam absolutnie cały wolny.

Co do wyskoku. Jest do mój atut, zatraciłem go leciutko ze względu na przybranie masy mięśniowej, ale ciągle na tym pracuje. Ogólnie chcę poprawić wydolność, taką boiskową, siłę i dynamikę. Może chcę za dużo, ale taki jestem :)
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sile i dynamike to ci powinny dac wlasnie cwiczenia wyskoku natomiast twoje miesnie nie potrafia zniesc wysokiego zakwaszenia i dlatego "klekaja". Podany trening dla sredniaka jest wedlug mnie pod to idealny.
Koperr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ooo to zagadnienie zakwaszenie bardzo mnie zaintrygowało. Bo po pewnym momencie nogi mnie pieką... a dokładniej mówiąc, pieką mnie szybciej niż innych i mam wrażenie, że jestem słabo wytrenowany...

Ten treing wydaje sie super, jednak trwa 12 tygodni. Nie wiem czy uda mi się go skończyć.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Koperr pisze:Ooo to zagadnienie zakwaszenie bardzo mnie zaintrygowało. Bo po pewnym momencie nogi mnie pieką... a dokładniej mówiąc, pieką mnie szybciej niż innych i mam wrażenie, że jestem słabo wytrenowany...
Bo masz:
A - niski prog mleczanowy
B - slaba tolerancje miesni na zakwaszenie
Powtarzam trening dla sredniaka jest pod to idealny, tez gralem w kosza tyle ze w lidze amatorskiej...
Koperr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Okej okej, wgłębię się jeszcze w te zagadnienia.

Plan jak najbardziej mi odpowiada! :)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nogi mogą też piec z innego powodu, czyli zbyt słabych mięśni, i wtedy trening wydolnościowy tego nie poprawi.
Ale poprawi brak tchu, więc i tak warto.
Na siłowni pamiętaj o stosowaniu TYLKO I WYŁĄCZNIE wolnych ciężarów i ciężaru własnego ciała. Bez względu na to, co zakłąda Twój plan treningowy. Przy sportowcach wyczynowych to jest szczególnie ważne.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2014, 22:07 przez Bylon, łącznie zmieniany 1 raz.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Koperr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale równoczesna siłownia i wyżej wymieniony trening to dobre połączenie ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ