Fala uderzeniawa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Monteverdii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy miał ktoś z obecnych tu biegaczy leczone ścięgno Achillesa falą uderzeniową? Chciałem się zapytać na jakiej zasadzie to działa, ile zabiegów trzeba na wyleczenie ścięgna i ogólne odczucia.
PKO
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

fala uderzeniowa może boleć, czasem nawet bardzo :oczko: znam takich, którzy zaciskali zęby na kozetce i wychodzili spoceni :spoczko:
zwykle robi się 3-5 zabiegów, w odstępach czasowych(5-7 dni), czasem następuje poprawa juz po drugim zabiegu, więc sprawa jest bardzo indywidualna
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie znalazłem żadnych wiarygodnych badań potwierdzających tezę, że fala uderzeniowa leczy Achillesa... Wręcz przeciwnie. Znalazłem takie co mówią, że to drogie placebo... Osobiście zapodałem 7 x i efekt żaden. To znaczy jeden był. Wysuszyło kieszeń ;)
A poza tym co to znaczy "leczone"? Na jaką chorobę? Przecież chorób jest 1500 100 900...
Monteverdii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chodzi o zapalenie ścięgna.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem nie pomoże, ale jak to mawiają ortopedzi chcący pozbyć się na jakiś "natrętnego" pacjenta, nie zaszkodzi przecież :oczko:
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

falę stosuje się zwykle na bóle, na które nic innego nie pomaga, w/g moich doświadczeń jest najbardziej skuteczna, jeśli chodzi o dolegliwości związane ze zwyrodnieniami, czyli np.bóle kregosłupa, ostroga pietowa, itd
nie spotkałam sie z przypadkiem, żeby 'leczyć' zap. ścięgna A. falą, no ale az takim specjalistą to ja nie jestem :oczko:
w każdym razie spróbowac nie zaszkodzi :taktak:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Monteverdii
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Achillesowi nie zaszkodzi ale mojej kieszeni to owszem :)
W każdym bądź razie dzięki za opinie i pomoc ;)
bitmed
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48

Nieprzeczytany post

Hej przepraszam za odświeżanie starego tematu, ale moje pytanie się powieli więc nie chcę zakładać nowego :)

ortopeda z medicovera namawia mnie na falą uderzeniową (achilles). Czy ktoś może jednoznacznie potwierdzić czy warto? średnio ufam lekarzowi bo mają tam trochę komercyjne podejście i nie wiem czy warto wydawać krocie na zabiegi... Takie aparaty kosztuje tysiące więc kosz się pewnie musi zwrócić ... http://bitmed.pl/194-aparaty-do-terapii ... derzeniowa :oczko:
Ostatnio zmieniony 22 lis 2016, 00:07 przez bitmed, łącznie zmieniany 1 raz.
C3PO
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:56

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak jest z achillesem ale na moje rozcięgno podeszwowe fala nic nie pomogła. Po kilku seriach pięta bolała mnie dużo bardziej niż przed leczeniem. Podobno tak ma być, że najpierw coś się "psuje" tą falą, żeby później było lepiej, tylko że to lepiej u mnie nie nastąpiło. Zacząłem rolować stopę piłeczką oraz wałkiem i dopiero po czymś takim następuje powolna poprawa.

Mój fizjoterapeuta powiedział, że tak się niestety "często" zdarza po tych zabiegach ale jego opinia może być trochę niesprawiedliwa, bo co by nie mówić te zabiegi to dla niego konkurencja. W każdym bądź razie dla mnie fala okazała się wyrzucaniem pieniędzy do kosza.
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A mój fizjo ostrzega przed falą, ponieważ dopiero po niej jest trudno rozkleic mięśnie manualnie.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałem falę na Achillesa i na kolano skoczka i niepotrzebnie straciłem około 1000 zł... Nic nie poprawiło się, a kasę doją że hej. Szkoda kasy na to. Lepiej wydać na solidne masaże i fizjoterapię u fachowców.
zetkabe
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 38,56
Życiówka w maratonie: 3.11,50

Nieprzeczytany post

Popieram to co napisał bosak
Fala uderzeniowa w moim przypadku przyniosła chwilową ulgę ale kolano skoczka to skomplikowane schorzenie, które winno być leczone kompleksowo, przede wszystkich poprzez rehabilitację i konsekwentne do znudzenia wykonywanie ćwiczeń. Sama fala to jeden z możliwych ale niekoniecznych elementów.
kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Potwierdzam powyższe.
Miałem mieć zabiegi na rozcięgno. Zrezygnowałem po drugim razie bo efektów żadnych i przestałem w to wierzyć. Szkoda kasy.
Co pomogło to solidne ćwiczenia z piłeczką/wałkiem + naprawdę dobre rozciąganie. Trochę to trwało (prawie pół roku), ale zadziałało. Trzeba jednak trochę samozaparcia i cierpliwości.
bitmed
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48

Nieprzeczytany post

Dziękuję panowie, wygląda na to że poszukam dobrego fizjo :taktak:
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

fala w przypadku sciegna to tylko wyciaganie kasa - wiadomo, zakupiona aparatura musi sie zwrocic.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ