Pytanie o maraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

biegam od ponad dwóch lat. W tym roku postanowiłem przygotować się do maratonu w Poznaniu.
Moje czasy w zawodach: PM: 01:40:42, 10km: 44:45
Wg. kalkulatora na tej stronie maraton mógłbym ukończyć w 03:34:20 . Wydaje mi się to dość wyśrubowany wynik biorąc pod uwagę, że ma to być mój debiut. W związku z tym mam prośbę, czy możecie polecić jakieś sprawdzone plany na czas ok.4 h lub nieco poniżej ?
Plany, które oglądałem na tej stronie są ok. ale nie ma w nich podane na jaki czas 'prowadzą'.

Swoją drogą patrząc na plany treningowe do maratonu, widzę biegi np. po 6.15 min./km. Nie są to zbyt wolne biegi ? Nie wiem czy potrafię tak biec.. :D

O mnie:
waga: 68-70 kg.

Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

michal90 pisze:Witam,
biegam od ponad dwóch lat. W tym roku postanowiłem przygotować się do maratonu w Poznaniu.
Moje czasy w zawodach: PM: 01:40:42, 10km: 44:45
Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.
Robiąc połówkę w 1:42 (wiosna) zadebiutowałem w maratonie w 3:26 (jesień), więc możesz uwierzyć kalkulatorom.
Prędkości są celowo takie, a nie inne bo każda z nich ma inny cel treningowy i muszą się różnić, by działały. Wrzuć obecny czas na 21K i chętny na 42K tu: McMillian Kalkulator i dostaniesz detaliczną rozpiskę z opisami (po angielsku) - zawsze możesz wybrać dolny (szybszy) wariant.

W temacie treningów się nie wypowiadam, bo jestem zwolennikiem dość radykalnej szkoły (3 dni treningów biegowych, 3 uzupełniających, 1 wolny) i nie chcę stawać sam przeciwko światu ;)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za podpowiedź.
Znalazłem dwa plany treningowe. Mam prośbę, czy możecie na nie zerknąć i podpowiedzieć, który z nich może okazać planem bardziej zbliżającym do celu:
1. http://www.runners-world.pl/trening/Tre ... iny,4787,3
2. http://polskabiega.sport.pl/polskabiega ... _plan.html
(ten na 04:00)

Z góry dzięki za wszelkie rady.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ