pronacja?supinacja?

Awatar użytkownika
keller
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam, mam pytanie dotyczace pronacji i supinacji ... przecztalem kilka aartykolow,obejrzalem kilka obrazkow, zrobilem sobie "test wodny" i sam niby wychodzi mi ze lekko supinuje.  czyli przy bieganiu stopy odchylaja sie delikatnie do zewnatrz. ale jak pamietam jeszcze jakis czas temu buty, w ktorych chiodzilem (chodzilem , nie biegalem) na codzien mialy pozdzierane wewnetrzne czesci podeszwy- stopy "przekrzywialem" do srodka.  wic teraz sam niewiem. :| a zamierzam w najblizszym czasie kupic nowe obuwie(biegam 5 razy w tyg, po parku).
pewnie najlatwiej i najpewniej wybrac sie do ortopedy ale...albo czekac bym musial kilka miesiecy, a prywatnego troche wylozyc trzeba. wiec moze ktos mi doradzi co i jak. z gory dzieki za pomoc
moze ma ktos tez podobny problem,to tez chcialbym wiedziec w jakich butach biega
PKO
4energy
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy kupnie butów oprócz określenia ich charakteru (pronacja-supinacja) ważne jest również spojrzenie na zakup:
- pod względem ceny (ile chcesz-możesz przeznaczyć na zakup)
- częstotliwości treningów i przebieganych dystansów
- podłoża po którym najczęściej biegasz
- wagi ciała (wieku)

Jeśli odpowiesz sobie na powyższe pytania wybór bardzo mocno się zawęża (do max 2-3 modeli).

Osobiście wolę kupić droższe, sprawdzone modele butów - od kilku lat w zasadzie jest to tylko i wyłącznie jedna marka/producent.
Oczywiście próbowałem obuwia i konkurencyjnych producentów, niemniej wracałem do Asics'a.

Kolego, pamiętaj o kupnie butów o 1/2 rozmiaru większych (czasami nawet 1 rozmiar) niż używasz na codzień.
Trzeba również wiedzieć, że każdy producent ma "swoją" rozmiarówkę i buty nawet tego samego rozmiaru (różnych producentów) różnią się między sobą.
[i]4energy - Twoje źródło zasilania[/i]
Awatar użytkownika
keller
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dzieki za informacje, wiec biegam mniej wiecej 4-5 arzy w tygodniu po parkowych alejkach; poki co ok 40 min ale stopniowo zwiekszam czas treningow; wiek 22 ;wzrost 178;waga 79; no i dochadza do tego ograniczenia budzetowe ;) na buty hcce wydac 200-220 pln, mam nadz ze za ta cene kupie juz cos lepszego. tylko problemme dla mnie jest stwierdzenie jednoznacznei pronacji/supinacji. coz, cos sie poradzi na pewno
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podobny problem miałem tylko, że na odwrót.
Z testu wodnego jestem pomiędzy płaskim i normalnym, medycznie stwierdzono u mnie platfusa, buty zdzieram po zew. i jestem supinatorem.
Z mojego punktu widzenia test wodny jest najbardziej zawodnym miernikiem  supinacji/pronacji. Choć pewnie ma on wielu zwolenników.

Ps Dobrze jakby ktoś Ciebie "podejrzał" jak biegasz.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
keller
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

witam ponownie
pozwiedzalem kilka sklepow z obuwiem sportowym i nawet napotkalem taki, w ktorym sprzedawca mial pojecie o supinacji/pronacji :) poprzymierzalem kilka modeli i ostatecznego wyboru "musze" dokonac pomiedzy modelami NB 766 oraz NB 1021. moze ma ktos z was jakies doswiadczenia z tymi modelami. bede wdzieczny za oceny,opinie, wskazowki itp
pozdrawiam
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

NB 766- stabilty dla osób biegających neutralnie
NB 1021- model sprzed paru lat, klasyfikowany jako cushioned,czyli raczej dla supinatorów, choć Runnigtimes ocenił go jako neutral

http://www.runningtimes.com/shoes/01web ... htm#nb1021
http://www.runnersworld.co.uk/news/article.asp?UAN=370
http://www.roadrunnersports.com/cgi-bin ... ecfefdgg.0#
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
keller
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

outsider-wielkie dzieki za pomoc. delikatnie supinuje wiec chyba zdecyduje sie na starszy model - NB1021.  mam nadzieje ze nie bedzie mi sprawial problemow na  biegowych szlakach ;)
Awatar użytkownika
keller
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

no i kupilem. tyle ze majac wybor miedzy NB 766 i NB 1021 niemoglem sie zdecydowac i ostatecznie zaproponowano mi jeszcze NB 1023, na ktore sie zdecydowalem. a czy wybor byl sluszny ...okaze sie wkrotce ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ