Witam wszystkich. Jestem bardzo początkującym biegaczem 186/98.
Z góry wszystkich przepraszam, ten temat wcześniej się pojawiał - ale do tej pory nie znalazłem zadowalającej odpowedzi - jakie modele butów są przeznaczone dla biegaczy ze znaczną nadwagą? Na innym forum polecają Mizuno Renegade - co o tym sądzicie? Prośba o poradę.
Buty dla osób z nadwagą
- outsider
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Niestety nie potrafię wiele więcej dodać niż w poście, który poczyniłem niegdyś tutaj
Mogę tylko napisać, że dobieracz Currexa nie funkcjonuje bo coś pozmieniali na głównej stronie (w wolnej chwili będę musiał zmienić ten mój tekst).
A Renegade są dla heavy runnersów pod warunkiem, że są pronatorami.
Proponowałbym najpierw ustalenie czy się pronuje, supinuje, czy stawia stopę normalnie a następnie sprawdzenie, które butki w danej kategori są dla osób ze słuszną wagą
Mogę tylko napisać, że dobieracz Currexa nie funkcjonuje bo coś pozmieniali na głównej stronie (w wolnej chwili będę musiał zmienić ten mój tekst).
A Renegade są dla heavy runnersów pod warunkiem, że są pronatorami.
Proponowałbym najpierw ustalenie czy się pronuje, supinuje, czy stawia stopę normalnie a następnie sprawdzenie, które butki w danej kategori są dla osób ze słuszną wagą
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
- Yossarian
- Rozgrzewający Się
Outsider, dzięki za info. Prawdopodobnie mam stopę neutralną; ściaram podeszwy lekko na zewnątrz na piętach i wewnątrz na palcach. Co do doboru butów, chyba najpierw 'zjadę' 10-12 kg, a potem dobiorę sobie coś dla bardziej standardowych typów