Start w zawodach

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Haqu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Co prawda moim marzeniem jest biegać w maratonach, ale chciałbym spróbować się też na krótkich dystansach. Na stronach czy forach o bieganiu czytam, że takie zawody są organizowane bardzo często - niestety ja nie mam pojęcia gdzie w moim mieście :ble: W Szczecinie jest stadion lekkoatletyczny, mam jego grafik ale zawodów tam brak, tylko kiedy poszczególne kluby biegowe trenują i jakieś mniej znane mi skróty (może ktoś wie co znaczy f.bieganie przy okazji? :)). Druga sprawa to ile bym musiał biegać, żeby mieć jakiekolwiek szanse na takich zawodach? Załóżmy 800 czy 1500 metrów, albo nawet krótszy - 400. Biegam sam, bardziej rekreacyjnie, chociaż mam plan treningowy i zamierzam ćwiczyć też te krótsze dystanse. Nie należę do żadnego klubu sportowego (a może powinienem?) chciałem tylko się sprawdzić :) To jak to jest z tymi zawodami? Mam 17 lat i czy jako amatorski biegacz bez doświadczenia mam szanse z chłopakami z klubów w swoim wieku? No i jak znaleźć takie zawody? Po prostu przyjść na stadion i się zapytać?
PKO
Haqu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Postanowiłem, że się przejdę do klubu lekkoatletycznego i zobaczę co i jak no i może się zapiszę :). Troche się obawiam, że będzie tam wielu chłopaków w moim wieku, którzy trenują od lat i będą mnie "niszczyć" ale na rozpoczęcie treningów chyba nigdy nie jest za późno ;)
Haqu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niestety, klub do którego poszedłem powiedział, że jest za późno, żeby mnie przyjąć :ojnie:
Jest w ogóle dla mojego wieku szansa na choćby pół-profesjonalną karierę biegową? Jeżeli jest to w jaki sposób mogę jakoś zacząć, pchnąć ją do przodu? Mam trenować samodzielnie tak jak robię to teraz, odpuścić sobie klubowe zawody i czekać na półmaratony/maratony? Jest możliwość uzyskania dobrych wyników w ten sposób? Czy może powinienem znaleźć inny klub, innego trenera? Sam już nie wiem, bo w sumie to był jedyny taki znany mi klub w mieście.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czesc. A tak wogole biegasz czy dopiero masz zamiar? Jakbys poszedl do trenera i podal swoje czasy na jakims dystansie i byly by one przyzwoite to pewnie cos by podpowiedzial.Mozesz jeszcze probowac poszukac w necie osob ktore zajmuja sie trenowaniem innych ale sam wiesz jak jest,powodzenia.
Zapomnialem dodac,w Polsce co tydzien pod okiem profesjonalnego trenera odbywaja sie zajecia Biegam bo lubie - Szczecin Miejski Stadion Lekkoatletyczny im. Wiesława Maniaka, ul. Litewska 20. Sobota 9:30 Środa 19:00.
Obrazek
Awatar użytkownika
kris_brazylia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43,29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

...ile bym musiał biegać, żeby mieć jakiekolwiek szanse na takich zawodach...

to zalezy co chcesz osiagnac. Pewnie zeby dorownac pol I profesjonalistom to trzeba kilka lat trenowac I zaczynac od mlodych lat

...mam szanse z chlopakami z klubow w moim wieku?...

jesli jestes amatorem I dopiero zaczynasz to raczej wiekszych szans nie masz.

Lepiej napisz ile juz biegasz I jakie masz wyniki. Ile na 1km ile na 5km moze juz dyszke walnales, to napisz w ile ja zrobiles. I zdecyduj sie na dlugie Badz krotkie dystanes, a Nie jedno I drugie.

Powodzenia
Blog: [URL]viewtopic.php?f=27&t=33873&p=1073365#p1073365[/URL]

[b]10km:[/b] 43'29" (18.06.2014) trening
[b]21km:[/b] 1h38'48" (08.06.2014) Florianopolis
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ