Witam,
Co prawda moim marzeniem jest biegać w maratonach, ale chciałbym spróbować się też na krótkich dystansach. Na stronach czy forach o bieganiu czytam, że takie zawody są organizowane bardzo często - niestety ja nie mam pojęcia gdzie w moim mieście

W Szczecinie jest stadion lekkoatletyczny, mam jego grafik ale zawodów tam brak, tylko kiedy poszczególne kluby biegowe trenują i jakieś mniej znane mi skróty (może ktoś wie co znaczy f.bieganie przy okazji?

). Druga sprawa to ile bym musiał biegać, żeby mieć jakiekolwiek szanse na takich zawodach? Załóżmy 800 czy 1500 metrów, albo nawet krótszy - 400. Biegam sam, bardziej rekreacyjnie, chociaż mam plan treningowy i zamierzam ćwiczyć też te krótsze dystanse. Nie należę do żadnego klubu sportowego (a może powinienem?) chciałem tylko się sprawdzić

To jak to jest z tymi zawodami? Mam 17 lat i czy jako amatorski biegacz bez doświadczenia mam szanse z chłopakami z klubów w swoim wieku? No i jak znaleźć takie zawody? Po prostu przyjść na stadion i się zapytać?