Łąkotka przyśrodkowa

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
akaata
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam :oczko:

Mam problem z kolanem który spędza mi sen z oczu. Od listopada ciągnie się za mną ból kolana po każdym delikatnym bieganiu nawet 3km. Ciągle robię dłuższą przerwę po czym znowu sprawdzam czy mogę biegać i robi się z tego takie koło.

Zdążyłam już przejść się do dwóch ortopedów, jeden skierował mnie na rezonans. Na wyniku który odebrałam było coś takiego:
'Obwodowo na granicy rogu tylnego i trzonu łąkotki przyśrodkowej niewielki obszar o wysokim sygnale komunikujący się z powierzchnią dolną - pęknięcie łąkotki? Wskazana korelacja z obrazem klinicznym.'

Pokazałam to ortopedzie, który stwierdził że to nic takiego, mogę sobie spokojnie truchtać i mam się niczym nie przejmować. Tylko że mnie po każdym żółwim truchcie boli kolano. Kilka godzin po biegu czuję ból przy schodzeniu ze schodów, czasami czuję to kolano nawet jak normalnie gdzieś idę. W dodatku zaczęłam mieć psychiczną blokadę przed bieganiem. Był taki okres że po 2 tygodniowym intensywnym chodzeniu na siłownię mogłam przebiec 5km i nic mi się nie działo, po czym znowu się zaczęło. :echech:

Lekarz twierdzi że łąkotki nie ma co szyć, sama się nie zrośnie, mam olać sprawę jak sam stwierdził i biegać. Dostałam też skierowanie na 10 zabiegów na jonoforezę. Na NFZ to może za rok uda mi się z nich skorzystać.

Czy ktoś miał podobny problem? Proszę kogokolwiek o jakąś opinię bo sprawa mnie strasznie smuci... Nie biegam, a bez tego moje życie jest szare! Chyba coś o tym wiecie :lalala:

Pozdrawiam serdecznie!
PKO
Kravis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:58
Życiówka w maratonie: 3:12:31
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a czy kolano Ci przeskakuje przy dużym zgięciu?
słyszysz taki skok.. ja niestety też mam problem.. i pojawia się blokada :(
akaata
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie, właśnie nic mi nie przeskakuje, ani kolano się nie blokuje, jednak po biegu boli :chlip:
Kravis
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mamy chyba dość podobne urazy powiem ci coś jutro bo idę pierwszy raz pobiegać jak to bedzie u mnie..
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Lekotka, czyli miniskus (u mnie miniskus rys),
wg.diagnosy na mrt. Na szczescie moge biegac
bez bolu ale po 2msc. pauzy.
Moj ortopeda stwierdzil: nie boli
boli nie puchnie to operacji
nie mosimy robic!
Kravis
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to co jest u cholery u mnie.. niby noga mi lekko przeskakuje 6 dni temu fatalnie upadłem wcześniej bo 2 miechy temu naderwałem więzadło poboczne piszczelowe w tej samej nodze - kolanie. Teraz źle upadłem.. coś się jakby znów stało.. fizjoterapeuta mówi że to łękotka... i to ona tak przeskakuje delikatnie jak zginam noge o pokaźny kont.. tak naprawdę do biegania mi nigdy taki nie potrzebny.. a ja nie wiem co dokładnie jest.. jutro chciałem isc pobiegać ale zaraz może to zrobię :) przez 4 dni był wysieg w kolanie i mocna opuchlizna teraz nie ma nic.. zginam nogę prawie do końca a tak bardzo chciałem wystartować w Cracovia marathon :)
akaata
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dokładnie, boli, nie puchnie to po co leczyć?? I takie podejście jest dla mnie dobijające bo żaden lekarz mi ni nie chce powiedzieć oprócz tego, każdy twierdzi ze szycie jest beznadziejne, a ja dalej biegać nie mogę :trup: Jakbyście wiedzieli cokolwiek więcej niż ja, dajcie znać bo szukam jakiejkolwiek informacji :echech:
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

zrób przerwę w bieganiu
jak przestanie boleć zacznij wzmacniac nogi, czyli mięśnie stabilizujące staw kolanowy
poszukaj w internecie info o kledzikowej gimnastyce :taktak: w moim przypadku(masakryczne bóle kolan) zdziałała cuda :oczko:

acha i korzystaj z zabiegów-koniecznie, nawet prywatnie, jonoforeza to koszt ok.8-10zł, zależy gdzie mieszkasz :usmiech:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
akaata
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuję za polecenie mi tych ćwiczeń :) Przyznam, że nie natknęłam się na nie nigdzie, lub po prostu nie wierzyłam że to mi pomoże (już chyba trochę straciłam nadzieję), ale widzę dużo pozytywnych opinii i na pewno sprawdzę jaki będzie miało to skutek w moim przypadku ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ