pierwsze tygodnie planu treningowego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
muflo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49.41
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Przeszukiwałem forum i różne strony internetowe, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Biegam "bez planu" od ok. 4 m-cy. Obecnie 3x 10 km w tygodniu.
W grudniu planuję pobiec w półmaratonie. Chciałbym skorzystać z jakiegoś planu treningowego.
Każdy przeglądany plan (oczywiście dla początkującego) zakłada pierwsze tygodnie poniżej moich możliwości (kilometraż), aczkolwiek nie chciałbym nabawić się kontuzji przez nadgorliwość. Jednak mam poczucie straty czasu w tych pierwszych tygodniach.
Czy jest może tak, iż plan zakłada budowanie formy pod dany dystans i nawet zawodnicy zaawansowani biegają pierwsze tygodnie poniżej swoich możliwości ?
pozdrawiam
10km - 39:12 min.
PM - 1:29:38 min.
PKO
monterpw
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam. moim zdaniem spokojnie mozesz przeskoczyc pierwsze treningi, ja tak zrobiłem robiac plan równiez pod półmaraton. Tylko uważam że nie warto przeskoczyc zbyt duzej liczby tygodni "Bo jestem GOŚĆ i zrobie 12km plując krwia :)". Jesli teraz robisz spokojnie 3x10km i to nie jest dla ciebie maks to bez sensu byłoby rozpoczynanie planu od 3x3km. Wybierz tydzien planu pasujacy do twoich mozliwości z lekkim zapasem i heja :)
Awatar użytkownika
muflo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49.41

Nieprzeczytany post

No właśnie nie jestem taki pewien :)
W opisie planów są często notki, że dany plan jest dla osoby, która biega 5,10,15 km lub 15,30,60 min (do wyboru w zależności od stopnia zaawansowania planu).
No więc to rodzi mą wątpliwość. Bo skoro to plan dla osoby,która przebiegnie spokojnie 30 min to po co umieszczać w nim 2 -3 tyg z 3 do 6 kilometrowym dniem treningowym.
pozdr
10km - 39:12 min.
PM - 1:29:38 min.
Lagertha
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja bym szła wg planu, będzie to bezpieczniejsze dla organizmu. A poczucia straty czasu nie miej - czas tracą ci którzy siedzą w domu z w piwskiem przed tv ;)
Rzeczywiste wartości nie są ideami tkwiącymi w głowie, ale czynnymi siłami, które kształtują nasze życie. http://czekoladowapaczka.pl/prezenty-upominki-firmowe/
monterpw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

muflo pisze:No właśnie nie jestem taki pewien :)
W opisie planów są często notki, że dany plan jest dla osoby, która biega 5,10,15 km lub 15,30,60 min (do wyboru w zależności od stopnia zaawansowania planu).
No więc to rodzi mą wątpliwość. Bo skoro to plan dla osoby,która przebiegnie spokojnie 30 min to po co umieszczać w nim 2 -3 tyg z 3 do 6 kilometrowym dniem treningowym.
pozdr
Jest tak bo plan o którym mówimy nie jest stworzony pod ciebie tylko jest uniwersalny i moze z niego korzystac osoba która własnie przebiegła swoje pierwsze 30min (i dla niej bieganie 3km jest ok) i dla osoby która biega 10km bez problemu. Moim zdaniem biegając zamiast 10km (o ile one nie sprawiaja ci problemu) 3km jest strata czasu i bedziesz sie uwsteczniał bo te 3km nie pozwoli utrzymac ci formy. Oczywiście nie mówie że masz zaczynac plan własnie od tych 10km bo teraz tyle biegasz ale np zacznij od 7-8km.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ