
PRZEPISY: Diety tłuszczowe, LCHF, paleo, primal w sporcie
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
uprzedzam, że na dniach wyczyszczę wątek z komentarzy, zostawiam same przepisy, także jak chcecie, przenieście to co nie jest przepisami do wątku dyskusyjnego 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
pisalem: w tym wątku tylko przepisy resztę wywalam. to wywalam.
- smoła
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 541
- Rejestracja: 13 lut 2014, 23:03
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Młoda kapusta na biało.
Dwie młode średnio zawiązane kapusty lub jedna mocno, 1kg mięsa wieprzowego najlepiej tłustszego, koper, cebula, masło przyprawy do smaku. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Gdy mięso nabierze złotawego koloru dodać pokrojoną cebulę, chwilę posmażyć, następnie osolić, przykryć i dusić prawie do miękkości. W trakcie gdy mięso się dusi kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem ok 0.5l i gotujemy 5 minut, w trakcie przemieszać, wodę wylać(zabieg ma na celu likwidację posmaku goryczy z kapusty). Kapustę zalać ponownie małą ilością wody, ok 200ml dodać pół kostki masła, liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Gdy mięso zmiękło, przekładamy do kapusty, dodajemy posiekany koper i gotujemy, aż smaki się połączą. Zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem i wcinamy. Zawsze zaczynam od mięsa, gdyż ono potrzebuje więcej czasu aby zmięknąć. Gdy płynu w kapuście jest za dużo, odkrywamy garnek celem jego odparowania.
Życzę smacznego, Adam.
Dwie młode średnio zawiązane kapusty lub jedna mocno, 1kg mięsa wieprzowego najlepiej tłustszego, koper, cebula, masło przyprawy do smaku. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Gdy mięso nabierze złotawego koloru dodać pokrojoną cebulę, chwilę posmażyć, następnie osolić, przykryć i dusić prawie do miękkości. W trakcie gdy mięso się dusi kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzątkiem ok 0.5l i gotujemy 5 minut, w trakcie przemieszać, wodę wylać(zabieg ma na celu likwidację posmaku goryczy z kapusty). Kapustę zalać ponownie małą ilością wody, ok 200ml dodać pół kostki masła, liść laurowy, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Gdy mięso zmiękło, przekładamy do kapusty, dodajemy posiekany koper i gotujemy, aż smaki się połączą. Zabielamy śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem i wcinamy. Zawsze zaczynam od mięsa, gdyż ono potrzebuje więcej czasu aby zmięknąć. Gdy płynu w kapuście jest za dużo, odkrywamy garnek celem jego odparowania.
Życzę smacznego, Adam.
- barberry
- Stary Wyga
- Posty: 182
- Rejestracja: 31 maja 2013, 14:45
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Warszawa
"ciasto" serowo-boczkowe
Jaja kurze: 300 g
Boczek Wędzony: 160 g
Siemię lniane: 40 g (zmielić tuż przed użyciem)
Ser żółty tarty: 120 g
Proszek do pieczenia: 8 g
Ocet winny z białego wina lub jabłkowy: 10 g
Oliwa z oliwek: 20 g
Mąka kokosowa: 50 g
Mąka migdałowa: 150 g
Olej kokosowy: 70 g
Wszystko co sypkie pomieszać, boczek zrumienić. Do sypkiego dodać wszystkie pozostałe składniki (w tym lekko przestudzony boczek) i wymieszać. Nasmarować formę, przełożyć masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 min.
Wystudzone ciasto trzymać w lodówce ale podawać lepiej na ciepło.
Propozycja IDEALNA na śniadanie: plasterki "ciasta", na to cienkie plastry masła i podgrzać w mikrofalówce do roztopienia. Kilka minut i śniadanie gotowe (wypróbowane!:))
Jaja kurze: 300 g
Boczek Wędzony: 160 g
Siemię lniane: 40 g (zmielić tuż przed użyciem)
Ser żółty tarty: 120 g
Proszek do pieczenia: 8 g
Ocet winny z białego wina lub jabłkowy: 10 g
Oliwa z oliwek: 20 g
Mąka kokosowa: 50 g
Mąka migdałowa: 150 g
Olej kokosowy: 70 g
Wszystko co sypkie pomieszać, boczek zrumienić. Do sypkiego dodać wszystkie pozostałe składniki (w tym lekko przestudzony boczek) i wymieszać. Nasmarować formę, przełożyć masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 min.
Wystudzone ciasto trzymać w lodówce ale podawać lepiej na ciepło.
Propozycja IDEALNA na śniadanie: plasterki "ciasta", na to cienkie plastry masła i podgrzać w mikrofalówce do roztopienia. Kilka minut i śniadanie gotowe (wypróbowane!:))
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1364
- Rejestracja: 04 paź 2012, 23:23
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 978
- Rejestracja: 13 lis 2011, 21:10
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Wrocław
Pomysł na szybką treściwą przekąskę (wymaga posiadania
smalcu, najlepiej ze skwarkami i wielką ilością cebulki).
- plaster szynki
- plaster żółtego sera
- warstwa smalcu
- plaster szynki
na zagrychę szczypior, ogór kiszony, rzepa, rzodkiew lub
inne ostre warzywko.
smalcu, najlepiej ze skwarkami i wielką ilością cebulki).
- plaster szynki
- plaster żółtego sera
- warstwa smalcu
- plaster szynki
na zagrychę szczypior, ogór kiszony, rzepa, rzodkiew lub
inne ostre warzywko.
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 978
- Rejestracja: 13 lis 2011, 21:10
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Wrocław
W związku z kontrowersjami, herezjami i tragedią kulinarną mającą miejsce
w głównym wątku, a dotyczącą smalcu, podaję przepis na PORZĄDNY smalec:
- zmielona słonina
- cebula, w proporcji przynajmniej 1,5kg na 1 kg słoniny
- czosnek (dowolna ilość)
- inne dodatki co tam kto lubi
Słoninę topimy, w międzyczasie kroimy cebulę i wrzucamy do roztopionej
słoniny, mieszamy dopóki cebula się porządnie nie zrumieni, w międzyczasie
wrzucamy inne dodatki. Następnie wlewamy do michy i odstawiamy do wystygnięcia.
Prawidłowy smalec wygląda tak (tutaj w fazie stygnięcia):
http://lisciasty.firehost.pl/smalec1.jpg
http://lisciasty.firehost.pl/smalec2.jpg
w głównym wątku, a dotyczącą smalcu, podaję przepis na PORZĄDNY smalec:
- zmielona słonina
- cebula, w proporcji przynajmniej 1,5kg na 1 kg słoniny
- czosnek (dowolna ilość)
- inne dodatki co tam kto lubi
Słoninę topimy, w międzyczasie kroimy cebulę i wrzucamy do roztopionej
słoniny, mieszamy dopóki cebula się porządnie nie zrumieni, w międzyczasie
wrzucamy inne dodatki. Następnie wlewamy do michy i odstawiamy do wystygnięcia.
Prawidłowy smalec wygląda tak (tutaj w fazie stygnięcia):
http://lisciasty.firehost.pl/smalec1.jpg
http://lisciasty.firehost.pl/smalec2.jpg
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1364
- Rejestracja: 04 paź 2012, 23:23
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 978
- Rejestracja: 13 lis 2011, 21:10
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Wrocław
Wstyd się przyznać, ale idę na łatwiznę. Żona kupuje słoninę
w osiedlowym i życzy sobie, coby jej zmielili :]
Znają nas tam bo regularnie kupujemy, toteż problemu nie robią,
nie wiem jak to jest w innych sklepach i innych miastach,
bo nigdy nikogo nie prosiłem o mielenie słoniny. Spróbuj, może się uda :>
w osiedlowym i życzy sobie, coby jej zmielili :]
Znają nas tam bo regularnie kupujemy, toteż problemu nie robią,
nie wiem jak to jest w innych sklepach i innych miastach,
bo nigdy nikogo nie prosiłem o mielenie słoniny. Spróbuj, może się uda :>
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
- guerlainn
- Stary Wyga
- Posty: 207
- Rejestracja: 14 mar 2014, 16:05
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Karczek z brokułami i serem pieczerkowo-porowym z serem gorgonzola.
Karczek - usmażyć
Brokuły ugotować
Sos:
Pieczarki i pora najpierw podsmażamy a potem dusimy do miękkości. Jak warzywa są miękkie to dodajemy śmietany 30% i podrobione kawałki sera gorgonzola. Proporcje ser-śmietana w zależności od preferencji smakowych. Nie dopuścić do zagotowania, cały czas mieszać aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową.
Deser
Bita śmietana z musem malinowym.
Z malin robimy mus w blenderze, śmietanę ubijamy. W wersji "na bogato", jak ktoś nie boi się większej ilości ww można do śmietany dodać bezę, kwaśny mus malinowy doskonale łamie smak słodkiej bezy i bitej śmietany.
Smacznego
Karczek - usmażyć
Brokuły ugotować
Sos:
Pieczarki i pora najpierw podsmażamy a potem dusimy do miękkości. Jak warzywa są miękkie to dodajemy śmietany 30% i podrobione kawałki sera gorgonzola. Proporcje ser-śmietana w zależności od preferencji smakowych. Nie dopuścić do zagotowania, cały czas mieszać aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową.
Deser
Bita śmietana z musem malinowym.
Z malin robimy mus w blenderze, śmietanę ubijamy. W wersji "na bogato", jak ktoś nie boi się większej ilości ww można do śmietany dodać bezę, kwaśny mus malinowy doskonale łamie smak słodkiej bezy i bitej śmietany.
Smacznego

- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 978
- Rejestracja: 13 lis 2011, 21:10
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Wrocław
Machnąłem ciacho jak poniżej:
http://www.barbellkitchen.pl/post/80700 ... -buraczane
Męczące w przygotowaniu i syfogenne, w smaku dobre choć ciężkie nieco.
Daje niezłego kopa
Zrobiłem kalkulację, dane częściowo wyssane z brudnego palucha:
B : 13,3%
T : 57,7%
W : 29%
Trochę dużo tych węgli (chyba czekolada była za mało gorzka, choć niby 77% kakao.
Czy to jeszcze jest LCHF?
http://www.barbellkitchen.pl/post/80700 ... -buraczane
Męczące w przygotowaniu i syfogenne, w smaku dobre choć ciężkie nieco.
Daje niezłego kopa

Zrobiłem kalkulację, dane częściowo wyssane z brudnego palucha:
B : 13,3%
T : 57,7%
W : 29%
Trochę dużo tych węgli (chyba czekolada była za mało gorzka, choć niby 77% kakao.
Czy to jeszcze jest LCHF?
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!