Free Run. Które? Amatorka

martag1410
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć. Od jakiegoś roku biegam (czysta amatorszczyzna - polubiłam to baaaardzo, lepsze samopoczucie, ładniejsza sylwetka). Do tej pory biegałam w butach Kalenji (nie pamiętam dokładnie modelu,kosztowały niecałe 100 zł w Decathlonie). Od kilku miesięcy chodzę też na siłownię, cycling, aerobik. Chcę zainwestować w lepszy model :) Pierwsza myśl: sławne Free Runy. Dobry wybór? Jaki model wybrać? Nie widzę różnicy między 2, 3 czy 5. Jeśli nie Free Runy to jaki inny model/marka?
Zaznaczam, że biegam 3-4 razy w tygodniu, po 45 minut, a jak nie biegam to jestem w klubie (rowerki, orbitrek, bieżnia i jak już wspominałam cycling). Zimą rzadko biegam.
Mam nadzieję, że mi pomożecie.
ps. Nie wiem czy wiek, waga, wzrost -.- jest ważny przy wyborze butów, ale mam 19 lat, ważę ok. 45 kg przy 156 cm.

Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
Marta
PKO
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Free wydają się fajną opcją. Sam zastanawiam się czy nie kupić sobie na próbę jednej pary. Ogólnie nie wiem czy już wyczytałaś, ale im niższy numer modelu tym mniej amortyzacji i większa giętkość. Piątki to jeszcze trochę żelazka i myślę że wybór powinien paść między 4 a 3. Osobiście uważam, że jak już bawić się w technologię free to na całego, a do ewentualnych maratonów czy wybiegań po 30 km mieć stary sprawdzony model swoich kapci. Jako jedyny model mając w planie takie dystanse wybrałbym czwórki.
ps. Uważaj na ceny. Widziałem już w kilku sklepach "mega promocje" za 350-380 zł za te modele (wszystkie w tej samej cenie). Ale to żadna okazja, bo w wielu miejscach standardową ceną jest 299 zł i dopiero wszystko poniżej tego to jakaś tam "promocja".
martag1410
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź.
mungo pisze:Ogólnie nie wiem czy już wyczytałaś, ale im niższy numer modelu tym mniej amortyzacji i większa giętkość. Piątki to jeszcze trochę żelazka i myślę że wybór powinien paść między 4 a 3.
ale co jest lepsze: amortyzacja czy giętkość? Nie znam się na tym i pytam. :)

Zaznaczam, że nie zamierzam brać udziału w żadnych maratonach. Biegam dla siebie, jak czas pozwala.
mally
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:37
Życiówka w maratonie: 3:13:59

Nieprzeczytany post

Teoretycznie im mniej amortyzacji tym but powinien być bardziej giętki. Co ważniejsze? Dla Ciebie coś jeszcze innego. Wygoda. Skoro nie masz jakiś wielkich biegowych planów to po prostu przymierz, przebiegnij się kawałek i wybierz te w których będziesz czuła się najlepiej. :)
koń może wypić cały deszcz jeśli jest spragniony.
cruisecontrol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nastały trudne czasy nawet dla biegaczy .. Teraz to sprawa życia lub śmierci bo musimy się mocno zdecydować (nawet od najmłodszych lat) którego producenta butów będziemy stosowali na całe życie !! Pomysł na multum systemów w obuwiu "antysystem" - zachęcam do obejrzenia video !!:
http://runblog.pl/nike-free-run-5/
martag1410
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mally pisze:Teoretycznie im mniej amortyzacji tym but powinien być bardziej giętki. Co ważniejsze? Dla Ciebie coś jeszcze innego. Wygoda. Skoro nie masz jakiś wielkich biegowych planów to po prostu przymierz, przebiegnij się kawałek i wybierz te w których będziesz czuła się najlepiej. :)
Tak zrobię. :)

Dzięki wszystkim za odpowiedź.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ