kiedy przebiec pierwszy maraton?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Maraton w wieku 5 lat...rodziców takich dzieci powinno się leczyć na głowe....
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
PKO
Bug Master
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

robo123 pisze:
Bug Master pisze: Chłopak 17-letni miał zaburzenia układu krążenia i niewydolność serca
Nawet jeśli miał to wyszło dopiero po fakcie. "Chłopak miał pozwolenie rodziców na start w zawodach. Nie sygnalizował problemów ze zdrowiem. "
No tak, jednak na pewno jakieś badania lekarza miały miejsce przed startem. Jeśli nie, to to jest jakaś abstrakcja. Przecież startując w różnego rodzaju biegach masowych, startujemy na własną odpowiedzialność :zero:
robo123 pisze:
Bug Master pisze:Zaś w drugim artykule czytamy: "Do półmaratonu przygotowywała się ponad miesiąc."
Bitch please, co to jest miesiąc?
Ponad miesiąc. "Sympatyczna blondynka była bardzo wysportowana. Uprawiała softball, siatkówkę i pływanie. Była w reprezentacji swojej szkoły." - chodzi więc zapewne wyłącznie o trening biegowy, dziewczyna przecież regularnie uprawiała sport, więc jakąś podbudowę kondycyjną miała. Ja swoje pierwsze 21km przebiegłem po 6 tygodniach regularnego biegania, tylko że miałem już swoje lata. To nie długość okresu przygotowania jest problemem tylko właśnie wiek 16-latka.
A o co innego mogło chodzić? przeciez ona miała 16 lat, więc powinna dłużej tą "bazę" budować, a nie z innych aktywności.
Obrazek

Życiówki:
5,1km - 22:56 - 17.05.2014
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Gigi, nie rozumiesz co jest długim dystansem i na co możesz sobie w tej chwili pozwolić:
gigi pisze:Dodam, że zawsze uprawiałam sport, kiedyś pływanie wyczynowe, potem biegi, ale wszystko zawsze na dłuższych dystansach. Nie umiem ani pływać ani biegać specjalnie szybko, ale wytrzymałościowo jestem całkiem dobra.
gigi pisze:Pływałam wyczynowo, treningi 6 razy w tygodniu, ostatni rok dwa razy dziennie, mnóstwo weekendów spędzonych na zawodach, najlepszy wynik 17 miejsce w Polsce na 200 grzbiet
Najlepszy wynik masz na 200 m a to czas trwania wysiłku porównywalny do biegu 1000m. W bieganiu klasyfikuje się to jako dystans średni. Dlatego jest tak, jak napisał Rolli: dla Ciebie długim dystansem jest w tej chwili 3000 - 5000m (i nie tylko dla Ciebie, takie biegi oficjalnie klasyfikuje się jako biegi długie). Nie rzucaj się zbyt szybko na jeszcze dłuższe dystanse bo efektem będzie w najlepszym razie brak szybkości, jaką możesz mieć "wydłużając się" stopniowo. W tym gorszym razie efektem mogą być częste kontuzje w przyszłości.

Dobrej zabawy na zawodach (nie za długich)!
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pisałaś, że nigdy nie byłaś zbyt szybka, to może warto popracować nad szybkością właśnie teraz póki jesteś młoda :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
kojot19922
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15

Nieprzeczytany post

Skoro chcesz biegać dluzsze dystanse, to biegaj te ktore Ci w danej chwili wolno, jezeli masz ukonczone 16 lat to smialo mozesz startowac w biegach na 10km, mysle ze to bedzie dobra przeprawa do startu w polowce jak ukonczysz 18 latek, a z maratonem sie wstrzymaj do momentu az przebiegniecie polmaratonu nie bedzie dla Ciebie czyms szczegolnym :)
gigi
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54

Nieprzeczytany post

Dziękuję Wszystkim za rady :usmiech:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ