Skarpety/opaski kompresyjne

andron1
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No i rozwiązał się problem. Uruchomiłem Intersport dla aktywnych i mam 30zł + 19zl jakis inny bon czyli za 70 kupie sobie CEP.
Pytanie o rozmiarówkę - łydkę mam 38,5 brać rozmiar III czy rozmiar IV?
Lepiej białe czy czarne? Czarne nie bedą za gorące latem?
PKO
adamski1971
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

właśnie przyszły dzisiaj do mnie zamówione CEP i przy obwodzie łydki 39 rozmiar III idealny.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

andron1 pisze:No i rozwiązał się problem. Uruchomiłem Intersport dla aktywnych i mam 30zł + 19zl jakis inny bon czyli za 70 kupie sobie CEP.
Pytanie o rozmiarówkę - łydkę mam 38,5 brać rozmiar III czy rozmiar IV?
Lepiej białe czy czarne? Czarne nie bedą za gorące latem?
Też mam 38,5 - mam III - są idealne, chociaż trzeba się nauczyć je zakładać i zdejmować :)
Mam czarne - nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu cieplnego, chociaż w upał ich nie zakładam, a w białych nie biegałem. Białe będą się szybko brudzić, mniej więcej tak jak białe skarpetki.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
fog
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:27
Życiówka w maratonie: 3:43:09

Nieprzeczytany post

Przed półmaratonem warszawskim była fajna promocja Royal Bay - kupiłem i bardzo sobie chwalę. Dla porównanbia mam opaski na uda Compressport i mam wrażenie, że trzymają trochę gorzej (tak, mam dobry rozmiar).
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trudno porównywać ucisk w opaskach na udach do opasek na łydki... W myśl zasady stopniowalności ucisku te na uda czy to spodnie czy opaski muszą mieć mniejszy niż skarpety czy opaski na łydki
Awatar użytkownika
fog
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:27
Życiówka w maratonie: 3:43:09

Nieprzeczytany post

Ok, nie wyraziłem się w takim razie jasno: miałem na myśli, że opaski czasami np.lekko się zsuwają - a rozmiaru mniejszego nie mogłem włożyć.
osioł
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy opaski kompresyjne pomogą mi, jeśli biegam stosunkowo mało? Do 20-25km tygodniowo, gdyż miałem dłuższą przerwę i staram się wrócić do formy, a chciałbym to uczynić jak najszybciej, więc wszystko co mi w tym pomoże będzie mile widziane. ;)
Czy może efekty są odczuwalne tylko przy większych dystansach?
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

osioł, tylko taka kompresja to na zawody, a nie na trening :) na treningu utrudniaj (patrz - nie zakładaj kompresji) na zawodach ułatwiaj (załóż kompresję - co da Ci dodatkowe 1-2% zajebistości do tego co wytrenowałeś).

Założenie kompresji na trening da Ci 1-2% do tego co aktualnie masz, ale progres i tak będzie od tego liczony :)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Eddie pisze:Trudno porównywać ucisk w opaskach na udach do opasek na łydki... W myśl zasady stopniowalności ucisku te na uda czy to spodnie czy opaski muszą mieć mniejszy niż skarpety czy opaski na łydki
Eddie, rozwiń tę zasadę, że im niżej tym mocniej naciskać? Zaintrygowało mnie, bo w sumie moje na udach uciskają mocniej niż na łydkach (mam przy tym samym rozmiarze łydki na dolnym zakresie skali, a uda na górnym).
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

potrzebuję na szybko opaski na udo, naderwany dwugłowy a w piątek Kierat... ktoś coś poleci? Czy wystarczy otejpować?
Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:potrzebuję na szybko opaski na udo, naderwany dwugłowy a w piątek Kierat... ktoś coś poleci? Czy wystarczy otejpować?
Ja bym polecil odpuscic Kierat, bo biieganie z naderwanym dwuglowym jest malo rozsadne.
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 74#p758274][b]Blog[/b][/url][b]/[/b][url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 0&start=60][b]Komentarze[/b][/url]
[color=#0000FF][b]10km - 35'14''
15km - 54'14''
83km - 9:14'00''[/b][/color]
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

....jednak to nie dwugłowy... fizjo wymacał, i wyczarował przesilenie pośladka, okazało się że że jednak za słabo się rozciągam jeśli chodzi o tył ( bo kładłem nacisk na przód) i się wszystko skumulowało na szybkich akcentach i skumulowanych zawodach gdzie prace pośladków przejeły mięśnie kulszowo- goleniowe czy jakoś tak :bum: . Mam zgodę na Kierat z tym że dostałem ćwiczenia i zalecenia. Dodatkowo mam się wspomóc spodenkami kompresyjnymi, oraz najlepiej mieć w razie czego opaskę na uda. Otejpowano mi pośladek :echech:
akrass
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 32:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pozwolę sobie polecić przeczytanie testu na temat opasek copmpressport: http://spam/test-opasek-kompresy ... ssport-r2/

Przeczytajcie koniecznie bo oprócz testu jest sporo wiedzy na temat użytkowania takich skarpet.
spam oraz www.wbiegu24.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ