Dodam, że realizowałem kiedyś jakieś, ale warto jednak przeczytać zdania profesjonalistów w tej kwestii.
O mnie.
Wiek 18
Wzrost 175cm
Waga około 70kg ( nie określe dokładnej, ponieważ nie ważyłem się dawno)
średnia prędkość (według endomondo: 12.5km/h rzadziej 10 i 11 z groszami, zazwyczaj utrzymuje tempo 12 lub wyżej)
średnie tempo (według endomondo: 4.49, 4.40, 4,0 przy (sprintach) 5 z groszami ''min/km''
Dystanse 5 i 10 km biegałem i biegam dalej
Wyniki (kilka z nich)
- 7.50km w czasie 39m 06
- 7.50 km w czasie 36m.59s (polepszyłem czas kolejnym razem)
- 5.06km w czasie 22m 36s
- 10km w czasie 48m 58s
- 11.71 km w czasie 56m 19s (przy czym 1.71 km) biegłem tempem zazwyczaj który stosuje do rozgrzewki, czyli lekki trucht) ''celem było 10km'' ale zostało mi kawał trasy, nie wyrobiłem się pod bramą swojego domu''
Biegam na drogach polnych, terenach przełajowych, jestem ze wsi, staram się biegać systematycznie, moje tempo/dystans według mnie ''jest w porządku, ale czy jednak?''
Podczas biegu oddycham bardzo głęboko, staram się egulować oddech i utrzymywać tempo, intensywność jest dość wysoka, (według tabeli pewnego planu bieganie.pl, wypowiedzenie pełnego zdania w swoim tempie nie powinno stanowić problemu) ponieważ nie mogę wypowiedzieć więcej niż 2/3 słów podczas biegu z takim oddychaniem, podczas biegu systematycznie nie mam problemu z realizacją celu 10km, gdy miałem przerwe, powrót do 10km kończył się na 5 bo nie miałem siły/padałem, a podczas 10km czasami zwalniałem tempo.....albowiem, tutaj się nie dzwie, przerwa robiła swoje.
Ostatnimi czasy nie mogę utrzymać równego tempa, nawet, gdy biegam wolno

Aczkolwiek jestem wstanie przebrnać 10km bez problemu, nawet 15km bym zrobił, tylko po co na siłe coś realizować?

Czy warto stosować konkretne diety? jeśli tak, to prosze również o jakieś polecenie.
Dziękuję za pomoc, w razie braku wszystkich informacji, podam coś jeszcze

Dziękuję Serdecznie